Το πλουσιότερο «νεκροταφείο» δεινοσαύρων στον κόσμο, μια περιοχή όπου συνεχίζουν να έρχονται στο φως χιλιάδες απολιθώματα, ανακαλύφθηκε στην επαρχία Σαντόνγκ της ανατολικής Κίνας, αναφέρουν την Τρίτη τα τοπικά μέσα. Μέχρι στιμής οι παλαιοντολόγοι έχουν εντοπίσει 15 σημεία με απολιθώματα κοντά στην πόλη Ζουτσένγκ, γράφουν «Τα Νέα του Πεκίνου» και αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σε μια από αυτές τις περιοχές, σε λάκο μήκους 300 μέτρων ανακαλύφθηκανπερισσότερα από 3.000 οστά.

Μεταξύ των συνολικά 7.600 ευρημάτωνσυγκαταλέγεται καιένας αδρόσαυρος 20 μέτρων, μήκος ρεκόρ για δεινόσαυρο με ράμφος, αναφέρει το πρακτορείο «Νέα Κίνα». Βρέθηκαν επίσης απολιθώματα αγκυλόσαυρων και τυρανόσαυρών.

Οι παλαιοντολόγοι περιμένουν ότι οι ανακαλύψεις θα συνεχιστούν, καθώς από τη δεκαετία του 1960 η ευρύτερη περιοχή έχει δώσει περισσότερους από 50 τόνους απολιθωμάτων. «Αυτό το σύνολο απολιθωμένων δεινοσαύρων είναι σήμερα το μεγαλύτερο επιφανειακό που έχει ανακαλυφθεί στον κόσμο» δήλωσε στα «Νέα του Πεκίνου»ο παλαιοντολόγος Χάο Ζιχίν της κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν τη δημιουργία πάρκου απολιθωμάτων, υπάρχουν όμως πιέσεις από τα τοπικά ορυχεία που σταμάτησαν τις εργασίες τους λόγω της ανασκαφής και τώρα ζητούν να ξαναρχίσουν.