ΣΙΚΑΓΟ.

Μεγάλη μελέτη δείχνει ότι η ταυτόχρονη λήψη διαφορετικών φαρμάκων ή συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις, οι οποίες ειδικά σε ευαίσθητους οργανισμούς- όπως για παράδειγμα σε ηλικιωμένα άτομα- μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα επικίνδυνες. Η μελέτη η οποία δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγου σε τρεις χιλιάδες άτομα ηλικίας 57- 85 ετών. Σε αυτήν καταγράφονται διάφοροι συνδυασμοί ουσιών που πρέπει να αποφεύγονται. Ορισμένοι από αυτούς τους συνδυασμούς είναι:

* Αντιθρομβωτικές ουσίες όπως το warfarin συχνά λαμβάνονται ταυτόχρονα με ασπιρίνη, που χρησιμοποιείται ως αντιπηκτικό, ή με χάπια σκόρδου που επίσης έχουν αντιπηκτική δράση. Ο συνδυασμός αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας, με συμπτώματα όπως ο εύκολος μωλωπισμός, η αιμορραγία από τα ούλα και η αιματουρία. Επίσης η ασπιρίνη αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας όταν συνδυάζεται με συμπληρώματα gingko.

* Τo φάρμακο lisinopril, το οποίο χρησιμοποιείται κατά της υπέρτασης, μπορεί να προκαλέσει διαταραχές του καρδιακού ρυθμού όταν συνδυάζεται με κάλιο.

* Ο συνδυασμός στατινών για τη μείωση της χοληστερόλης με συμπληρώματα βιταμινών του συμπλέγματος Β, επίσης κατά της χοληστερόλης, αυξάνει το ρίσκο για βλάβες στους μυς.