Επικίνδυνα κοκτέιλ ουσιών

ΣΙΚΑΓΟ. Μεγάλη μελέτη δείχνει ότι η ταυτόχρονη λήψη διαφορετικών φαρμάκων ή συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις, οι οποίες ειδικά σε ευαίσθητους οργανισμούς- όπως για παράδειγμα σε ηλικιωμένα άτομα- μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα επικίνδυνες. Η μελέτη η οποία δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγου σε τρεις χιλιάδες άτομα ηλικίας 57- 85 ετών. Σε αυτήν καταγράφονται διάφοροι συνδυασμοί ουσιών που πρέπει να αποφεύγονται.

Επικίνδυνα  κοκτέιλ ουσιών | tovima.gr

ΣΙΚΑΓΟ.

Μεγάλη μελέτη δείχνει ότι η ταυτόχρονη λήψη διαφορετικών φαρμάκων ή συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις, οι οποίες ειδικά σε ευαίσθητους οργανισμούς- όπως για παράδειγμα σε ηλικιωμένα άτομα- μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα επικίνδυνες. Η μελέτη η οποία δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγου σε τρεις χιλιάδες άτομα ηλικίας 57- 85 ετών. Σε αυτήν καταγράφονται διάφοροι συνδυασμοί ουσιών που πρέπει να αποφεύγονται. Ορισμένοι από αυτούς τους συνδυασμούς είναι:

* Αντιθρομβωτικές ουσίες όπως το warfarin συχνά λαμβάνονται ταυτόχρονα με ασπιρίνη, που χρησιμοποιείται ως αντιπηκτικό, ή με χάπια σκόρδου που επίσης έχουν αντιπηκτική δράση. Ο συνδυασμός αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας, με συμπτώματα όπως ο εύκολος μωλωπισμός, η αιμορραγία από τα ούλα και η αιματουρία. Επίσης η ασπιρίνη αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας όταν συνδυάζεται με συμπληρώματα gingko.

* Τo φάρμακο lisinopril, το οποίο χρησιμοποιείται κατά της υπέρτασης, μπορεί να προκαλέσει διαταραχές του καρδιακού ρυθμού όταν συνδυάζεται με κάλιο.

* Ο συνδυασμός στατινών για τη μείωση της χοληστερόλης με συμπληρώματα βιταμινών του συμπλέγματος Β, επίσης κατά της χοληστερόλης, αυξάνει το ρίσκο για βλάβες στους μυς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk