Η ανοδική πορεία του κόστους της ενέργειας, η οποία συνδέεται με τη μείωση των συμβατικών αποθεμάτων και το υψηλό κόστος παραγωγής και μεταφοράς τους, είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που επιδεινώνεται στη χώρα μας λόγω του σπάταλου, ρυπογόνου και ελλειμματικού ενεργειακού της μοντέλου. Για την ενεργειακή ασφάλεια, η οποία είναι σημαντικό ζήτημα και αφορά ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Κ.Μουσουρούλης εξηγεί τι πρόνοια λαμβάνεται.
– Σας τρομάζει η έκταση της κρίσης;
«Οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της κρίσης δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζουν. Ο διεθνής ανταγωνισμός θα συνεχίζει να καθορίζει την ανάπτυξη, την πρόοδο και την κοινωνική ευημερία όποιο ρόλο και αν αναλάβει ή ανακτήσει το κράτος. Η ανταγωνιστικότητα θα συνεχίσει να κρίνεται από την ικανότητα των επιχειρήσεων να πουλούν επιτυχημένα προϊόντα και υπηρεσίες στις διεθνείς αγορές. Και η ικανότητα αυτή είναι η μόνη που μπορεί να διασφαλίσει την αύξηση του εθνικού πλούτου και την απασχόληση».
– Ποιες ρυθμίσεις κάνετε για το κόστος της ενέργειας;
«Για να αντιμετωπίσουμε το μείζον αυτό πρόβλημα ενσωματώσαμε όλες τις κρίσιμες από περιβαλλοντική άποψη Οδηγίες, προωθούμε προγράμματα και δράσεις εξοικονόμησης αλλά και ειδικές ρυθμίσεις που θα ελαχιστοποιούν το διοικητικό κόστος, θα εξαλείφουν τα εμπόδια και τη γραφειοκρατία για την υλοποίηση των επενδύσεων και θα μεγιστοποιούν τα οφέλη για την εθνική οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία».
– Τα ενεργειακά έργα, όμως, πάσχουν από χρηματοδότηση…
«Καταθέτουμε στη Βουλή νομοσχέδιο για την προώθηση μιας νέας αγοράς ενεργειακών υπηρεσιών μέσω της Χρηματοδότησης από Τρίτους (ΧΑΤ) σε ενεργειακά έργα. Με το νέο αυτό πλαίσιο εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών, αναλαμβάνοντας τον τεχνολογικό και επενδυτικό κίνδυνο θα προσφέρουν ενεργειακά αποδοτικότερες τεχνολογίες με σημαντικό οικονομικό όφελος για τον χρήστη. Με την πρωτοβουλία μας αυτή ενθαρρύνουμε την “πράσινη” επιχειρηματικότητα, τη δημιουργία νέων, ρηξικέλευθων θέσεων απασχόλησης αλλά και την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας».
– Γιατί η Ελλάδα δεν είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στις ανανε ώσιμες πηγές; Τι κάνετε για αυτό;
«Προωθούμε την υλοποίηση ενεργειακών επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ. Ηδη κατατέθηκε και συζητείται στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα. Προωθούμε επίσης ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης για φωτοβολταϊκά συστήματα σε στέγες και προσόψεις κτιρίων, ενώ εξετάζουμε την αδειοδότηση και την παροχή χρηματοοικονομικών κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις ΑΠΕ με στόχο την ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα».