Με αρωγό την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών αγορών το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε την πρώτη αξιόλογη άνοδο ύστερα από 12 συνεδριάσεις όπου κυριάρχησαν οι πιέσεις, με ελάχιστα ανοδικά διαλείμματα οριακά θετικού προσήμου. Τη συνέχεια της αντίδρασης αναμένεται να «υπαγορεύσει» και πάλι η πορεία των δεικτών της Wall Street, oι οποίοι εμφάνισαν καθοδικές τάσεις στο ξεκίνημα.

Ωστόσο η εγχώρια αγορά αξιοποίησε στο έπακρον το θετικό διεθνές κλίμα και ο γενικός δείκτης κατέγραψε το μέγιστο των κερδών του στο κλείσιμο με την «υποστήριξη» των δημοπρασιών.

Αναλυτικά, ο γενικός δείκτης παρέμεινε σε θετικό έδαφος από την έναρξη και αφού σημείωσε νωρίς το χαμηλό, στις 1.725 μονάδες, κινήθηκε σε στενό εύρος μόλις 10 μονάδων ως και τη λήξη, και συγκεκριμένα μεταξύ 1.730 και 1.740 μονάδων. Ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν με τον γενικό δείκτη να βρίσκεται στις 1.735 μονάδες, η ισχυρή ώθηση ορισμένων blue chips στη διάρκεια των δημοπρασιών οδήγησε τον γενικό δείκτη στο υψηλό της ημέρας, στις 1.751,26 μονάδες, όπου και έκλεισε με άνοδο 1,65%.

Ανάλογη του γενικού δείκτη εικόνα εμφάνισε και ο δείκτης FΤSΕ20, ο οποίος τερμάτισε επίσης στο υψηλό της ημέρας με κέρδη 2,09%.

Αντίθετα με το ανοδικό κλίμα της αγοράς κινήθηκε αρχικά ο δείκτης FΤSΕ40, εμφανίζοντας απώλειες στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης, αλλά τελικά ακολούθησε τη θετική τάση και έκλεισε με άνοδο 1,11%, ενώ σε ποσοστό 1,84% ενισχύθηκε ο δείκτης FΤSΕ80. Ο συνολικός τζίρος της αγοράς διαμορφώθηκε στα 68,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 8,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το πακέτο της Πήγασος, αξίας 5 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το ιδιαίτερα χαμηλό μέγεθος, ο τζίρος «ξέφυγε» αισθητά από το χαμηλό τεσσάρων ετών της 24ης Δεκεμβρίου, όπου είχε υποχωρήσει στα 41,18 εκατ. ευρώ.

Θετικό το ισοζύγιο μεταξύ ανοδικών και καθοδικών μετοχών, καθώς 131 μετοχές ενίσχυσαν τις τιμές τους, 72 υποχώρησαν και 125 παρέμειναν σταθερές, μολονότι στην πλειονότητά τους, συνολικά 86 τίτλοι, δεν έκαναν καμία συναλλαγή.

Μετοχές

ΟΤΕ: Σημαντικότατη η συνεισφορά του τίτλου στην περαιτέρω βελτίωση του γενικού δείκτη στο κλείσιμο, καθώς αντέδρασε από το χαμηλό των 11,46 ευρώ όπου έγιναν οι τελευταίες πράξεις και πέρασε σε θετικό έδαφος στη διάρκεια των δημοπρασιών, όπου σημείωσε και το σύνολο των κερδών (+2,76%) κλείνοντας στο υψηλό των 11,90 ευρώ.

ΕFG Εurobank: Στην τέταρτη διαδοχικά θετική συνεδρίαση, η μετοχή επιτάχυνε την ανοδική δυναμική της και με τη βοήθεια των δημοπρασιών τερμάτισε στο υψηλό των 5,40 ευρώ, με κέρδη 3,85%.

Πήγασος: Υπεραπόδοση 69,11% εμφανίζει συνολικά στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις η μετοχή, όπου με αφετηρία το τοπικό χαμηλό των 1,36 ευρώ έκλεισε στα 2,30 ευρώ. Το πακέτο του 4,3% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης μεταβιβάστηκε σε νεοσύστατο εγχώριο «distress» fund στην τιμή των 2,50 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε συνολική άνοδο 83,82% σε σχέση με το πρόσφατο χαμηλό, ενώ το ιστορικό χαμηλό της μετοχής σημειώθηκε στα 0,92 ευρώ ενδοσυνεδριακά, την 27η Οκτωβρίου.