Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας απηύθυνε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν. Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίζονται με βομβαρδισμούς κυβερνητικών κτιρίων της Χαμάς και του Ισλαμικού Πανεπιστημίου. Οι νεκροί φτάνουν τους 300, ενώ οι φόβοι για ενδεχόμενη χερσαία επίθεση εντείνονται καθώς το Ισραήλ άναψε το πράσινο φως για την επιστράτευση χιλιάδων εφέδρων.

Στην ανακοίνωσή του, ο ΓΓ του ΟΗΑ εκφράζει τη θλίψη του που η βία συνεχίζεται και ζητά «να υπάρξει άμεσος τερματισμός σε όλες τις πράξεις βίας».

Τονίζεται, επίσης, πως στις συνομιλίες που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ, τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ κι άλλους ηγέτες στην περιοχή, ζήτησε να πρυτανεύσει η ηρεμία.

Επίσης, σημειώνει πως συνομίλησε με μέλη του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή.

Η ισραηλινή επιχείρηση, η σφοδρότητα της οποίας είναι πρωτοφανής από το 1967, οπότε το Ισραήλ κατέλαβε τα παλαιστινιακά εδάφη, έχει στόχο -σύμφωνα με το εβραϊκό κράτος- να βάλει τέλος στις επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του νότιου τμήματος της χώρας από τη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Οι επιδρομές, που ξεκίνησαν το Σάββατο, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 296 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μέλη της Χαμάς. Περισσότεροι από 600 είναι οι επιβεβαιωμένοι τραυματίες, αλλά η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κάνει λόγο για 950 τραυματίες.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Φάουζι Μπαρχούμ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «διαπράττει ένα ολοκαύτωμα μπροστά στα μάτια ολόκληρου του κόσμου, ο οποίος δεν σήκωσε ούτε το δακτυλάκι του» και προειδοποιεί ότι η «παλαιστινιακή αντίσταση επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει σ’ αυτή την επίθεση με επιχειρήσεις μαρτυρίου», δηλαδή με επιθέσεις αυτοκτονίας.

Την ίδια ώρα, αυτό που όλοι φοβούνται και απεύχονται είναι το ενδεχόμενο χερσαίας επίθεσης από την πλευρά του Ισραήλ. Οι φόβοι εντείνονται, καθώς ήδη το Ισραήλ κινητοποίησε 6.500 εφέδρους. Σύμφωνα, δε, με τον υπουργός Άμυνα Εχούντ Μπαράκ, ο στρατός «θα διευρύνει και θα εμβαθύνει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα όσο είναι απαραίτητο. Αυτό δεν θα είναι ούτε μικρής διάρκειας ούτε εύκολο».

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως το Ισραήλ άρχισε να συγκεντρώνει άρματα μάχης και στρατεύματα κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Νέες επιδρομές

Οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίστηκαν, αυτή τη φορά εναντίον του Ισλαμικού Πανεπιστημίου και του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς.

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το υπουργείο Εσωτερικών το πρωί της Δευτέρας, στην πρώτη επίθεση κατά κυβερνητικού κτηρίου από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης. Νωρίτερα, ισραηλινό αεροσκάφος είχε βομβαρδίσει το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο.

Στόχος του βομβαρδισμού ήταν το κτίριο των εργαστηρίων του πανεπιστημίου καθώς, σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά, ο χώρος χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή ρουκετών, εκρηκτικών και ηλεκτρονικού υλικού για τους ενόπλους της Χαμάς, καθώς και ως κέντρο συνάντησης των μαχητών και ως κρύπτη όπλων.