ΛΟΝΔΙΝΟ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ. Χάρη στην κρίση, η δημοτικότητα του βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν πήρε την ανιούσα έναντι του Συντηρητικού αντιπάλου του Ντέιβιντ Κάμερον . Περισσότεροι από το 41% των Βρετανών πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός είναι ο ικανότερος να βγάλει τη χώρα από την κρίση, ενώ το ίδιο πιστεύει μόνο το 29% για τον νεαρό αρχηγό των Τόρις, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της ΙpsosΜori που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Daily Μirror». Την ανέλπιστη αυτή άνοδο, που φάνταζε αδύνατη πριν από λίγους μήνες, ο Μπράουν τη χρωστάει προφανώς στη δράση του για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, αλλά και σε ένα απίστευτο πολιτικό στοίχημα: την επανάκληση του Πίτερ Μάντελσον στους κόλπους της κυβέρνησης στις αρχές Οκτωβρίου, λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση του σχεδίου για τη μερική κρατικοποίηση των βρετανικών τραπεζών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Αυτός που επί περισσότερα από 10 χρόνια ήταν ο πιο άσπονδος εχθρός του στο εσωτερικό του Εργατικού Κόμματος ανέλαβε υπουργός Εμπορίου- άνθρωπος-κλειδί στον χειρισμό της κρίσης και διακριτικός αρχιτέκτονας της ανάκαμψής του στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Στο πολιτικό πεδίο, η επιστροφή του Μάντελσον, «μπλερικού» ως το κόκαλο, επέτρεψε στον Μπράουν να καταπνίξει τις τελευταίες βλέψεις για ανταρσία εντός του κόμματός του και να ολοκληρώσει την επανάκαμψή του που είχε ξεκινήσει από το συνέδριο των Εργατικών τον Σεπτέμβριο. Αυτό επέτρεψε στον πρωθυπουργό να επικεντρωθεί ολοκληρωτικά στην οικονομική κρίση και να παρουσιάσει μέσα σε λίγες ημέρες ένα αξιόπιστο σχέδιο για τη διάσωση των τραπεζών. Η υποστήριξη του Μάντελσον υπήρξε κρίσιμη, όχι τόσο λόγω της πείρας του στα οικονομικά- εφόσον διετέλεσε επί τέσσερα χρόνια επίτροπος Εμπορίουόσο για την οξυμένη πολιτική του κρίση.

Από την επιστροφή του στην κυβέρνηση, ο Μάντελσον είναι ένας από τους υπουργούς με την εντονότερη παρουσία στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο οποίος παρέμενε ως και 10 ώρες μέσα στο γραφείο του πρωθυπουργού στο απόγειο της κρίσης. Χάρη στις συμβουλές του πρώην υπευθύνου επικοινωνίας του Τόνι Μπλερ, ο Μπράουν κατόρθωσε να αλλάξει το κλίμα στην εβδομαδιαία ώρα του πρωθυπουργού στη Βουλή. Δεν υφίσταται πλέον τις επιθέσεις του Κάμερον αλλά έχει περάσει στην αντεπίθεση. Επειδή είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί από τη θέση του βουλευτή για να πάει στις Βρυξέλλες το 2004, ο Μάντελσον είναι ένας από τους λίγους υπουργούς του Μπράουν που δεν είναι παρών στις συζητήσεις στο Κοινοβούλιο. Δεν χάνει όμως καμία συνεδρία, καθισμένος στον χώρο των επισκεπτών. Πάντοτε πραγματιστής, ο Μάντελσον κατάφερε να πείσει τον Μπράουν να εγκαταλείψει τα λιγότερο δημοφιλή νομοσχέδια για να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Οι πολλοί πολιτικοί του αντίπαλοι, τόσο στο δικό του στρατόπεδο όσο και σε αυτό των Συντηρητικών, τον αποκαλούν «πρίγκιπα του σκότους». Χαρακτηρισμός πολύ εύστοχος για να περιγράψει τα παρασκηνιακά παιχνίδια του. Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την πολύκροτη επιστροφή του στην κυβέρνηση, οι λονδρέζικες εφημερίδες αποκάλυψαν ότι στη διάρκεια των τελευταίων διακοπών του στην Κέρκυρα ο Μάντελσον διηγούνταν τα χειρότερα για τον Μπράουν σε έναν από τους αντιπάλους του, τον Τζορτζ Οσμπορν, εκπρόσωπο των Συντηρητικών για τα οικονομικά ζητήματα και υπ΄ αριθμόν δύο στη σκιώδη κυβέρνηση του Κάμερον.

Το χειρότερο είναι πως λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι ο Μάντελσον στην Κέρκυρα φιλοξενήθηκε στο γιοτ ενός ρώσου «ολιγάρχη» εκατομμυριούχου, του Ολεγκ Ντεριπάσκα , ανθρώπου με τον οποίο θα μπορούσε να έχει σύγκρουση συμφερόντων ως ευρωπαίος επίτροπος. Ο Μάντελσον διατήρησε το χαμόγελό του στις επικρίσεις και στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Λίγες ημέρες αργότερα ήρθε η αντεπίθεση: μαθεύτηκε ότι ο Οσμπορν, ο οποίος φιλοξενούνταν στο ίδιο γιοτ στην Κέρκυρα, είχε προσπαθήσει να πείσει τον Ντεριπάσκα να χρηματοδοτήσει το Συντηρητικό Κόμμα, πρακτική που απαγορεύεται στη Βρετανία. Στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι πίσω από τη διαρροή αυτή ήταν ο Μάντελσον: όχι μόνο πήρε τη ρεβάνς αλλά κατάφερε και να αποσταθεροποιήσει τον εκπρόσωπο των Τόρις για τα οικονομικά ακριβώς τη στιγμή που τον είχαν περισσότερο ανάγκη.