Ο κούκος αηδόνι κοστίζει στη ΓΓΑ η συντήρηση των γηπέδων και των γυμναστηρίων τα οποία ως επί το πλείστον χρησιμοποιούν ποδοσφαιρικές και καλαθοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες. Το 2008 επιχορήγησε με 22 εκατ. ευρώ το ΟΑΚΑ, με 11,6 εκατ. ευρώ το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και με 23,2 εκατ. ευρώ άλλα 25 εθνικά γυμναστήρια. Προσθέτοντας και τα 60 εκατ. ευρώ στα οποία ανέρχεται η ετήσια επιχορήγηση των αθλητικών ομοσπονδιών, το σύνολο φτάνει τα 116,8 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το λειτουργικό κόστος της ΕΟΕ, ο αθλητισμός των ΑΜΕΑ, οι ουκ ολίγες διεθνείς διοργανώσεις που επιχορηγούνται έξτρα και οι χορηγίες δεκάδων εκατ. ευρώ τις οποίες απολαμβάνουν από τον ΟΠΑΠ και άλλες κρατικές εταιρείες οι ΠΑΕ και οι ΚΑΕ. Κατά τα άλλα, ζήτω η βιομηχανία του αθλητικού θεάματος…
***
Μετά την παραίτηση του κ. Βασίλη Γκαγκάτση από την προεδρία της ΕΠΟ τι το καινούργιο έχει να περιμένει το ελληνικό ποδόσφαιρο με την εκλογή νέου προέδρου στην έκτακτη γενική συνέλευση της 24ης Ιανουαρίου; Θα αντιμετωπίζονται ισότιμα όλες οι ομάδες; Θα μπει τέλος στα διαιτητικά σημεία και τέρατα; Θα σταματήσουν κάποιοι ρέφερι και οι βοηθοί (τους) να διαμορφώνουν αποτελέσματα με τα σφυρίγματα και τις υποδείξεις τους; Θα πάψουν οι διαιτητές με τις αποφάσεις τους να διαμορφώνουν «πλαστές» πλειοψηφίες στη Σούπερ Λίγκα και στην Ενωση Β΄- Γ΄ Εθνικής; Και εν τέλει θα εκλείψει ή έστω θα αμβλυνθεί η εδραιωμένη καχυποψία των φιλάθλων ότι η ελεγχόμενη από την ΕΠΟ διαιτησία καθορίζει εν πολλοίς το ποιες ομάδες θα υποβιβασθούν, ποιες θα ανέβουν κατηγορία και ποιες θα παίρνουν τους τίτλους και τα εισιτήρια για τα ευρωπαϊκά κύπελλα; Αν όλα αυτά συμβούν, τότε πράγματι θα έχει γυρίσει σελίδα η ηγεσία της ΕΠΟ και ίσως σταματήσουν και οι οπαδοί των περισσοτέρων ομάδων να βρίζουν εν χορώ τον (όποιο) πρόεδρο της ΕΠΟ.
***
Τη στιγμή που στην Ελλάδα όλοι (κλέφτες και νοικοκύρηδες) φωνάζουν για τα διαιτητικά φάουλ, στις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες επιμένουν να δουλεύουν όλοι μαζί με κοινό γνώμονα ένα καλύτερο (διαιτητικό) μέλλον. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, γίνονται προγραμματισμένες συναντήσεις κορυφής ανάμεσα σε εκπροσώπους της Ενωσης Ποδοσφαιριστών και της Ενωσης Προπονητών, οι οποίοι εν συνεχεία καταθέτουν τις προτάσεις τους στην Ενωση Διαιτητών. «Στη διαιτησία θα υπάρχει πάντοτε το ανθρώπινο λάθος, ωστόσο οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές επιθυμούν να δουν τους διαιτητές να εκπαιδεύονται και να δουλεύουν σε ένα σύγχρονο περιβάλλον» τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής της Ενωσης Προπονητών κ. Ρίτσαρντ Μπέβαν, ενώ ο εκπρόσωπος των ποδοσφαιριστών κ. Γκόρντον Τέιλορ συμπλήρωσε ότι «παίκτες και προπονητές μοιράζονται την αγωνία των διαιτητών και θα δουλέψουν μαζί προκειμένου να βελτιωθούν τα στάνταρ του παιχνιδιού που όλοι αγαπάμε». Διαφορά επιπέδου…
***
Στην ποδοσφαιρική Ελλάδα που εδώ και χρόνια χωλαίνει στην παραγωγή αξιόλογων πλάγιων αμυντικών- δεν είναι τυχαίο ότι οι Τοροσίδης και Βύντρα έχουν γίνει λάστιχο από τους συλλόγους τους και την εθνική ομάδα παίζοντας πότε αριστερά, πότε δεξιά και πότε στο κέντρο- ο έχων έναν και καλό μπορεί να τον κοστολογεί όσο θέλει! Ετσι και ο μεγαλομέτοχος του Πανιωνίου κ. Κώστας Τσακίρης, αξιολογώντας ότιο δεξιός μπακ Μανιάτης θεωρείται αυτή τη στιγμή ενδεχομένως ο κορυφαίος Ελληνας στη θέση του στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας, φέρεται να ζητεί 2,5 εκατ. ευρώ για να τον παραχωρήσει στην ΑΕΚ. Δηλαδή 700.000 ευρώ περισσότερα από όσα πουλήθηκε στον Παναθηναϊκό ο εν ενεργεία διεθνής αριστερός μπακ Σπυρόπουλος. Και μόλις 500.000 λιγότερα από όσα πήρε το καλοκαίρι από την ΑΕΚ για το βαρύ πυροβολικό του περυσινού Πανιωνίου Τζεμπούρ. Πώς το σχολίαζαν κάποιοι ΑΕΚτζήδες; Οτι χάλασε την πιάτσα ο πολυμετοχικός Παναθηναϊκός που πάνω στην καλοκαιρινή τρέλα του πρόσφερε στον ΠΑΟΚ περίπου 3 εκατ. ευρώ για τους Μελίσση και Χριστοδουλόπουλο, οι οποίοι κατά κανόνα… γυαλίζουν τον πράσινο πάγκο. Είναι κι αυτή μια άποψη…
***
Στα λόγια ο πρόεδρος της UΕFΑ κ. Μισέλ Πλατινί δηλώνει διατεθειμένος να πατάξει τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας στις εξέδρες, ωστόσο οι πάντες κρίνονται από τα έργα τους και στην πράξη αυτά που ευαγγελίζεται ο president Μichel απέχουν από τις αποφάσεις της UΕFΑ. Το περασμένο καλοκαίρι η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία επέβαλε το αστείο πρόστιμο ύψους 12.500 ευρώ στην κροατική ομοσπονδία για τους ναζιστικούς χαιρετισμούς των Κροατών στον προημιτελικό του Εuro 2008 εναντίον της Τουρκίας. Αντιθέτως η UΕFΑ έριξε «καμπάνα» ύψους 15.000 ευρώ στον Ζουνίνιο της Λυών για το σαφώς υποδεέστερο και σύνηθες παράπτωμα του βραζιλιάνου μέσου, ο οποίος επεδίωξε και πήρε κίτρινη κάρτα στο ματς του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Φιορεντίνα προκειμένου να εκτίσει την ποινή του στον αγώνα της τελευταίας αγωνιστικής απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου και να μπει «καθαρός» στη φάση των «16». Η σύγκριση του ύψους των αντίστοιχων (χρηματικών) ποινών δείχνει το πόσο… αμείλικτη είναι η UΕFΑ στην αντιμετώπιση των νοσηρών και επικίνδυνων φαινομένων που μολύνουν τα γήπεδα.
Χρήση σπρέι για τους… κλέφτες στα φάουλ
Εικόνα σαν κι αυτή βλέπουμε σεχδόν σε κάθε ματς. Ο ποδοσφαιριστής που ετοιμάζεται να εκτελέσει κάποιο φάουλ (στη φωτογραφία, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ σε παλαιότερο αγώνα Αγγλίας- Γερμανίας) δείχνει διαμαρτυρόμενος στον διαιτητή ότι το (αντίπαλο) τείχος δεν έχει στηθεί στη σωστή απόσταση. Η τήρηση της απόστασης του τείχους των παικτών από το σημείο εκτέλεσης ενός φάουλ, η οποία ορίζεται στα 9,15 μ., αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που παραμένουν άλυτα για τους διαιτητές, ακόμη και σε επίπεδο Μουντιάλ ή Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Βέβαια ο κανονισμός επιτρέπει στον διαιτητή να «κιτρινίζει» τους παραβάτες που μειώνουν την εν λόγω απόσταση, ωστόσο σπάνια εφαρμόζεται. Στη Νότια Αμερική φαίνεται ότι βρήκαν μια πρωτότυπη λύση με τη χρήση ενός ειδικού σπρέι! Ο διαιτητής θα σημειώνει στο χόρτο το σημείο εκτέλεσης του φάουλ και το πού πρέπει να στηθεί το τείχος με το σπρέι αυτό. Σύμφωνα με τον εφευρέτη της πατέντας κ. Πάμπλο Σίλβα (δημοσιογράφο, ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή που δεν άντεχε να βλέπει τους αντιπάλους του να «κλέβουν» μέτρα στα φάουλ) το εν λόγω σπρέι «σβήνει από μόνο του ύστερα από ένα λεπτό και δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα ούτε στο χόρτο ούτε στους ποδοσφαιριστές». Το σύστημα εφαρμόστηκε με επιτυχία στη Βραζιλία και στις μικρότερες κατηγορίες της Αργεντινής. «Στην αρχή οι διαιτητές δεν πιστεύουν ότι μπορεί να έχει αποτέλεσμα το μέτρο,ωστόσο μόλις χρησιμοποιήσουν το σπρέι καταλαβαίνουν τη διαφορά» σχολίασε ο πρόεδρος της βραζιλιάνικης ομοσπονδίας διαιτητών κ. Ρομπέρτο Περάζι, συμπληρώνοντας ότι το εγχείρημα παρακολουθεί η αρμόδια επιτροπή της FΙFΑ και ότι αν αποδειχθεί επιτυχές και σε υψηλό επίπεδο δεν αποκλείεται να επιβληθεί σε όλες τις διοργανώσεις.