Ο κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει να λύσει τον γρίφο του ανασχηματισμού αποφεύγοντας τις μεγάλες ανατροπές

Ομηρος ισορροπιών ο Πρωθυπουργός

ΟΜΗΡΟΣ του ανασχηματισμού και των εσωκομματικών ισορροπιών,που καλείται και πάλι να διαχειρισθεί,παραμένει ο Πρωθυπουργός στη θεαματικότερη επικοινωνιακή πρωτοβουλία που προετοιμάζει για τις αρχές Ιανουαρίου.Ο κ. Καραμανλής εγκατέλειψε εφέτος και τις ολιγοήμερες διακοπές που συνήθιζε να κάνει κάθε Χριστούγεννα προκειμένου να αφοσιωθεί στην επίλυση των γρίφων που έχει να αντιμετωπίσει,γνωρίζοντας πως η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος αμέσως μετά τις εορτές είναι το τελευταίο δυνατό χαρτί που διαθέτει για να αλλάξει το πολιτικό κλίμα. Σύμφωνα όμως με όλες τις ενδείξεις και τις τελευταίες πληροφορίες που αφήνονται να διαρρέουν από το Μέγαρο Μαξίμου,ο Πρωθυπουργός δεν θα τολμήσει και πάλι τις μεγάλες ανατροπές, αλλά θα προσπαθήσει να εκπέμψει μήνυμα ανανέωσης, αντικαθιστώντας μόνο μεσαία και μικρά στελέχη,χωρίς να αγγίξει τους «βαρόνους» του κόμματός του.

ΟΜΗΡΟΣ του ανασχηματισμού και των εσωκομματικών ισορροπιών,που καλείται και πάλι να διαχειρισθεί,παραμένει ο Πρωθυπουργός στη θεαματικότερη επικοινωνιακή πρωτοβουλία που προετοιμάζει για τις αρχές Ιανουαρίου.Ο κ. Καραμανλής εγκατέλειψε
εφέτος και τις ολιγοήμερες διακοπές που συνήθιζε να κάνει κάθε Χριστούγεννα προκειμένου να αφοσιωθεί στην επίλυση των γρίφων που έχει να αντιμετωπίσει,γνωρίζοντας πως η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος αμέσως μετά τις εορτές είναι το τελευταίο δυνατό χαρτί που διαθέτει για να αλλάξει το πολιτικό κλίμα. Σύμφωνα όμως με
όλες τις ενδείξεις και τις τελευταίες πληροφορίες που αφήνονται να διαρρέουν από το Μέγαρο Μαξίμου,ο Πρωθυπουργός δεν θα τολμήσει και πάλι τις μεγάλες ανατροπές, αλλά θα προσπαθήσει να εκπέμψει μήνυμα ανανέωσης, αντικαθιστώντας μόνο μεσαία και μικρά στελέχη,χωρίς να αγγίξει τους «βαρόνους» του κόμματός του.

Oι τελευταίες πληροφορίες για τον επικείμενο ανασχηματισμό αναφέρουν πως ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε στον κ. Γ. Σουφλιά να μην αγγίξει το υπουργείο ΥΠΕΧΩΔΕ, αναβάλλοντας τη θεσμοθέτηση αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος, δεσμεύθηκε στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη πως θα τη διατηρήσει στη θέση της και μελετά ήδη τρόπους για να αφαιρέσει όσο το δυνατόν λιγότερες αρμοδιότητες από το χαρτοφυλάκιο του κ. Γ.Αλογοσκούφη, που είναι πιθανόν να διασπαστεί, όπως και το χαρτοφυλάκιο του κ. Πρ.Παυλόπουλου.

Διασταυρωμένες πληροφορίες του «Βήματος» αναφέρουν πως ο Πρωθυπουργός έχει ήδη άρει αρκετές από τις εκκρεμότητες που τον βασάνιζαν, επιλέγοντας στις περισσότερες περιπτώσεις συμβιβαστικές λύσεις που δεν θίγουν τα κορυφαία στελέχη του. Ετσι οριστικές θα πρέπει να θεωρούνται οι κάτωθι αποφάσεις του:

* Υπουργός Εξωτερικών παραμένει η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, όπως οριστικά παραμένουν στις θέσεις τους οι υπουργοί Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδης, Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος και Μεταφορών κ. Κ.Χατζηδάκης. * Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ θα εξακολουθήσει να είναι ο κ. Γ. Σουφλιάς, διατηρώντας και τις αρμοδιότητες του υπουργού Περιβάλλοντος. Προκειμένου να δικαιολογηθεί η κυβέρνηση για την αθέτηση της δέσμευσής της, θα ανακοινώσει πως το υπουργείο Περιβάλλοντος θα θεσμοθετηθεί το φθινόπωρο του 2009, όταν ταυτόχρονα θα ενοποιηθεί το υπουργείο Δημοσίων Εργων με το υπουργείο Μεταφορών σε ενιαίο υπουργείο Υποδομών και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής. * Διχοτομείται το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Δημιουργείται νέο υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, στο οποίο δεν θα ασκεί διοίκηση ο κ. Πρ. Παυλόπουλος. Πιθανότερος να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο αυτό φέρεται ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης. Δημιουργείται επίσης νέο υπουργείο Προεδρίας και Δημόσιας Διοίκησης το οποίο θα ανατεθεί πιθανότατα στον κ. Πρ. Παυλόπουλο, ο οποίος θα διατηρήσει και τις αρμοδιότητες που κατείχε μέχρι πρότινος και ο κ. Θ. Ρουσόπουλος.

* Ο κ. Καραμανλής προβληματίζεται ακόμη έντονα για το πρόσωπο που θα αναλάβει το αξίωμα του κυβερνητικού εκπροσώπου. Είναι βέβαιο πλέον ότι θα επιλέξει είτε τον κ. Πρ. Παυλόπουλο είτε τον κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο, τον οποίο προτείνουν σχεδόν όλοι όσοι εισηγήθηκαν την αποπομπή του τον Αύγουστο του 2000. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν καταλληλότερο τον κ. Σπηλιωτόπουλο επειδή έχει μεγαλύτερη απήχηση στις νέες ηλικίες και τον τελευταίο χρόνο εμφανίζεται απόλυτα πειθαρχημένος.

Σε περίπτωση κατά την οποία το αξίωμα αναλάβει ο κ. Παυλόπουλος, πάντως, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα τοποθετηθεί στη θέση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου ο κ. Γ.Κουμουτσάκος, μετά την επιτυχή θητεία τους ως εκπροσώπου Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Ευ. Αντώναρος θα μετακομίσει στη διοίκηση μεγάλης ΔΕΚΟ εισηγμένης στο Χρηματιστήριο,(πιθανότατα στη θέση του προέδρου του ΟΤΕ, με την πλήρη ενεργοποίηση της συμμαχίας με την Deutsche- Τelekom). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποχαιρέτισε την περασμένη Τρίτη τους συνεργάτες του και εκτιμάται πως δεν θα επιστρέψει στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η οποία έχει διακοπεί ως τις 8 Ιανουαρίου.

* Εισέρχεται στην κυβέρνηση ο κ. Αντ.Σαμαράς, αναλαμβάνοντας κατά πάσα πιθανότητα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στην κυβέρνηση θα συμμετέχει μάλλον και ο Γραμματέας της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτης, ενώ αν κριθεί τελικώς πως είναι αναγκαίο να παραμείνει στο κόμμα, αυτό θα αποτελέσει σαφέστατη ένδειξη προετοιμασίας πρόωρων εκλογών και πιθανότητας εκλογικού αιφνιδιασμού την άνοιξη.

Λόγω της ανάγκης διατήρησης των εσωκομματικών ισορροπιών στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια, είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα άλλα υπουργεία. Θεωρείται βέβαιη πλέον η αντικατάσταση των υπουργών Ανάπτυξης κ. Χρ.Φώλια , Πολιτισμού κ. Μ.Λιάπη, Εθνικής Αμυνας κ. Ευ.Μεϊμαράκη, Δικαιοσύνης κ. Σ.Χατζηγάκη, Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Αν.Παπαληγούρα και Μακεδονίας- Θράκης κ. Μ.Τζίμα, αλλά και των περισσοτέρων υφυπουργών.

Αντιστοίχως ιδιαίτερα αυξημένες είναι οι προσδοκίες περίπου τριάντα βουλευτών που περιμένουν να εισέλθουν στην κυβέρνηση. Είναι ευνόητο λοιπόν πως η επόμενη ημέρα του ανασχηματισμού θα είναι ιδιαίτερα ταραχώδης για την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ καθώς η δυσαρέσκεια των αποπεμφθέντων σε συνδυασμό με την πικρία των μη υπουργοποιηθέντων θα δημιουργήσουν εκρηκτικό μείγμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk