Στη δίνη μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης το διακύβευμα για τις ηγεσίες και τα οικονομικά επιτελεία όλων των κρατών, των διεθνών και υπερεθνικών οργανισμών αφορά τον επανασχεδιασμό του διεθνούς συστήματος, την ανοικοδόμηση της παγκόσμιας οικονομίας σε ορθολογικότερη βάση και τον επαναπροσδιορισμό των επιδιώξεών της.

Σε αυτές τις συνθήκες η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με υπεύθυνους χειρισμούς τις προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας. Το ζητούμενο είναι να θωρακίσουμε την οικονομία μας και να διασφαλίσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών, την ευημερία των νοικοκυριών και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Να διατηρήσουμε τις θέσεις δουλειάς, να διαφυλάξουμε τη συνοχή του παραγωγικού ιστού και του κοινωνικού συνόλου.

Είναι προφανές ότι τα ευχολόγια και η υποσχεσιολογία δεν δημιουργούν προϋποθέσεις για λύσεις στα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας ούτε προσφέρουν νέες ευκαιρίες. Το ίδιο ισχύει για την καταστροφολογία, τον αρνητισμό και τον πανικό. Την ώρα της κρίσης απαιτείται ψυχραιμία, προγραμματισμός και, πάνω απ΄ όλα, συνετοί και ορθολογικοί χειρισμοί.

Το υπουργείο Ανάπτυξης, αντιλαμβανόμενο τον ρόλο του και την αποστολή του ως υπουργείου της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Εχουμε όπλα, έχουμε δυνατότητες, έχουμε εργαλεία ώστε να αντιμετωπίσουμε την κρίση με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Να μπολιάσουμε την καθημερινότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με περισσότερη αισιοδοξία, με περισσότερη αυτοπεποίθηση ώστε να βγουν από την κρίση όχι μόνο αλώβητες, αλλά και ωφελημένες. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμη και μέσα στην κρίση υπάρχουν ευκαιρίες. Αρκεί να διαγνωστούν σωστά και έγκαιρα ώστε να αξιοποιηθούν και να δώσουν καρπούς.

Αναγνωρίζουμε ότι στο διεθνές περιβάλλον της παγκοσμιοποιημένης αγοράς οι απαιτήσεις του ανταγωνισμού είναι διαρκώς αυξανόμενες. Πολύ δε περισσότερο υπό τις συνθήκες που διαμορφώνει η κρίση. Η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι ένα ανταγωνιστικό κεφάλαιο μιας οικονομίας. Το ίδιο είναι και η ικανότητά της να καινοτομεί και κατά συνέπεια να αναβαθμίζεται. Η καινοτομία ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μιας εθνικής οικονομίας συνδέεται άρρηκτα με την παραγωγικότητα. Η καινοτομία, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρηματικότητας, μπορεί να εφαρμοσθεί παντού. Καινοτομία στην παραγωγή και στην υλοποίηση των νέων ιδεών, στο εργασιακό περιβάλλον των παραγωγικών μονάδων, στην εισαγωγή στην αγορά νέων προϊόντων και στην υιοθέτηση πρωτοποριακών μεθόδων στη διοίκηση και στην προβολή της επιχείρησης. Ως προς την καινοτομία, την έρευνα και τεχνολογία και την ενέργεια συνεχίζεται η στήριξη δράσεων για τη «μετουσίωση» της έρευνας σε ρηξικέλευθα προϊόντα, όπως είναι η αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων με δημιουργία νέων επιχειρήσεων (Spin off) και η ενίσχυση ινστιτούτων που παράγουν έρευνα για λογαριασμό επιχειρήσεων. Η καινοτομία αποσκοπεί επομένως στην υγιή επιχειρηματικότητα.

Χ ρησιμοποιώ τον όρο «υγιής επιχειρηματικότητα», θέλοντας να επισημάνω ότι η επιχειρηματικότητα που θέλουμε, και για την οποία εργαζόμαστε σκληρά, είναι μια δραστηριότητα δυναμική και εξωστρεφής, με όραμα και ρεαλισμό, στραμμένη στην αναβάθμιση της ποιότητας αγαθών και υπηρεσιών, υψηλής προστιθέμενης αξίας, με περιβαλλοντική ευαισθησία, κοινωνική υπευθυνότητα και ενσωμάτωση νέας γνώσης και καινοτομίας. Αποτελεί βαθιά πεποίθηση για το υπουργείο Ανάπτυξης ότι σε αυτή τη δύσκολη ώρα δεν χωρούν δισταγμοί, δεν υπάρχουν περιθώρια για αδράνεια ή μεμψιμοιρία. Μέσα από τον διάλογο, τη συνεργασία και τις αποφασιστικές δράσεις μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το θετικό τελικό αποτέλεσμα. Δεν είναι ώρα για λόγια, είναι ώρα για έργα…