Οργή και θρήνος πνίγουν τη Λωρίδα της Γάζας μετά την πρωτοφανούς έκτασης ισραηλινή επίθεση με απολογισμό 230 νεκρούς και περισσότερους από 600 τραυματίες. Οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται και την Κυριακή, το Ισραήλ εκτοξεύει απειλές για χερσαία επίθεση για την εξουδετέρωση της Χαμάς, ενώ συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από την παλαιστινιακή πλευρά, σε τρίτη Ιντιφάντα καλεί τους Παλαιστινίους ο ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσαάλ από τη Δαμασκό. «Καλώ τους Παλαιστινίους να ξεκινήσουν μια τρίτη Ιντιφάντα» είπε ο Μεσάαλ μιλώντας στο δίκτυο Al Jazeera.

Μίλησε συγκεκριμένα για «στρατιωτική Ιντιφάντα εναντίον του σιωνιστικού εχθρού», καθώς και για «μια ειρηνική Ινταφάντα στο εσωτερικό» αναφερόμενος προφανώς στη διαμάχη της Χαμάς με τον πρόεδρο της Παλαιστινικαής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος τάσσεται κατά της στρατιωτικής δράσης.

Η δήλωση αυτή ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα ενδοπαλαιστινιακή σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών, του μετριαπαθούς Μαχμούντ Αμπάς από τη μία και της Χαμάς από την άλλη.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας θα «πάρουν χρόνο» και προετοίμασε τους κατοίκους της νότιας πλευράς της χώρας για το ενδεχόμενο περισσότερων επιθέσεων της Χαμάς με ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό του ισραηλινού στρατού, η εκστρατεία εναντίον της Χαμάς μπορεί να διαρκέσει πολύ χρόνο και να χρησιμοποιηθούν και χερσαίες δυνάμεις. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια συνεχή στρατιωτική επιχείρηση που μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό. Δεν έχουμε θέσει χρονικά όρια γι’ αυτό, και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε αν χρειαστεί με όλες μας τις επιλογές, από αέρος, από εδάφους, οτιδήποτε» τόνισε.

Ο Ολμέρτ παράλληλα δεσμεύτηκε να αποφευχθεί «ανθρωπιστική κρίση» στη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον 208 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 300 τραυματίστηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ. «Δεν πολεμάμε τον παλαιστινιακό λαό αλλά τη Χαμάς» δήλωσε ο Ολμέρτ.

Η επίθεση ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου και συνεχιζόταν ακόμη και μετά τη Δύση του ηλίου.

Σκληρό μήνυμα έστειλε και ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, ο οποίος τόνισε ότι η Γάζα δεν θα υποκύψει στο Ισραήλ, όποια δύναμη και να χρησιμοποιήσει εναντίον της. «Δεν θα εγκαταλείψουμε τη γη μας, δεν θα υψώσουμε λευκές σημαίες και δεν θα γονατίσουμε παρά μόνο ενώπιον του Θεού» είπε.