Εφιαλτική τροπή κινδυνεύει να λάβει στο εσωτερικό της κομμένης στα δύο Παλαιστίνης το λουτρό αίματος στη Γάζα. Ο Μαχμούντ Αμπάς κατηγορεί τη Χαμάς ότι έδωσε λαβή για την ισραηλινή σφαγή και ζητά ανανέωση της εκεχειρίας. Την ίδια ώρα, ο ηγέτης της Χαμάς καλεί σε νέα στρατιωτική Ιντιφάντα κατά του Ισραήλ και σε «ειρηνική» Ιντιφάντα στο εσωτερικό…
Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου συναντώνται εκτάκτως την Κυριακή με επίκεντρο τις προσπάθειες για ανανέωση της εκεχειρίας, ενώ για την Τετάρτη προγραμματίζεται παναραβική Σύνοδος Κορυφής για μία συντονισμένη απάντηση στην κρίση που ξεσπάσε στη Μέση Ανατολή.
Τα Παλαιστινιακά Εδάφη είναι κομμένα στα δύο από τον Ιούνιο του 2007 όταν η Χαμάς απέσπασε τον απόλυτο έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας έπειτα από εβδομάδες άγριων συγκρούσεων με τις δυνάμεις της Φατάχ, του πρώην κινήματος του Γιασέρ Αραφάτ που υπακούει σήμερα στον Μαχμούντ Αμπάς.
Η Χαμάς κέρδισε τις εκλογές στα Παλαιστινιακά Εδάφη το 2006, όμως περιθωριοποιήθηκε από τη Δύση λόγω της άρνησής της να αποκηρύξει τη βία και να αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ. Η κυβέρνησή της ανετράπη από τον μετριοπαθή Παλαιστίνιο πρόεδρο Μ.Αμπάς, ο οποίος εδώ και 18 μήνες, από τον Ιούνιο του 2007, είναι περιορισμένος στη Δυτική Όχθη.
Ο Αμπάς ρίχνει ευθύνες στη Χαμάς
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος επέρριψε την Κυριακή ευθύνες στη Χαμάς για το λουτρό αίματος στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι το ριζοσπαστικό κίνημα θα μπορούσε να είχε αποτρέψει τη σφαγή εάν δεν είχε τερματίσει την άτυπη εξάμηνη εκεχειρία που είχε συναφθεί με αιγυπτιακή μεσολάβηση.
«Τους μιλήσαμε και τους είπαμε: ‘Σας παρακαλούμε, σας ζητάμε να μην παραβιάσετε την εκεχειρία. Αφήστε την να ισχύει και μην την διακόψετε’ και έτσι μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει ό,τι συνέβη» είπε ο Αμπάς την Κυριακή από το Κάιρο, όπου συναντήθηκε εκτάκτως με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.
Ο Αμπάς κάλεσε τη Χαμάς να ανανεώσει την εκεχειρία, υπογραμμίζοντας ότι προτεραιότητα είναι ο τερματισμός της αιματοχυσίας και η αποκατάσταση της ηρεμίας. «Είχαμε προειδοποιήσει γι’ αυτό τον μεγάλο κίνδυνο και είχαμε πει ότι πρέπει να απομακρύνουμε όλα τα προσχήματα που χρησιμοποιεί το Ισραήλ» τόνισε.
«Όλοι ελπίζουμε να τερματίσουμε την επιθετικότητα και να επιστρέψουμε στην ηρεμία. Θέλουμε να προστατέψουμε στη Γάζα» συνέχισε ο Αμπάς, ο οποίος -τουλάχιστον μέχρι τα πρόσφατα γεγονότα- είχε σκοπό να προκηρύξει τους πρώτους μήνες του 2009 πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο σύνολο των Παλαιστινιακών Εδαφών παρά την αντίδραση της Χαμάς.
Σε νέα Ιντιφάντα καλεί ο ηγέτης της Χαμάς
Ο ανώτατος ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ έχει καλέσει σε νέα Ιντιφάντα κατά του Ισραήλ, υπαινισσόμενος ταυτόχρονα μία παράλλη «ειρηνική» εξέγερση έναντι του Μαχμούντ Αμπάς στο εσωτερικό των Παλαιστινιακών Εδαφών.
«Καλούμε τους Παλαιστίνιους να εξεγερθούν εναντίον του σιωνιστή εχθρού. Η αντίσταση θα συνεχιστεί με επιχειρήσεις αυτοκτονίας. Αυτή είναι η ώρα για μία νέα εξέγερση» είπε το Σάββατο ο Μεσάαλ, ο οποίος ζει εξόριστος στη Δαμασκό.
Παράλληλα, κάλεσε τους Παλαιστίνιους σε μία «ειρηνική ιντιφάντα εσωτερικά», εντός των Παλαιστινιακών Εδαφών, υπονοώντας τον αγώνα εξουσίας μεταξύ της Χαμάς και της κυβέρνησης του Μαχμούντ Αμπάς που εδρεύει στη Δυτική Όχθη.
Την ίδια ώρα, ο τοπικός ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα Ισμαήλ Χανίγε (πρώην πρωθυπουργός το οποίο καθαίρεσε ο Αμπάς) προειδοποιούσε με επιθέσεις αυτοκτονίας στις καφετέριες και τους δρόμους του Ισραήλ. «Δεν υπάρχουν λευκές σημαίες και παράδοση» διεμήνυσε εν μέσω του εκρηκτικού σκηνικού που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή.
Η πρώτη παλαιστινιακή Ιντιφάντα ξέσπασε τον Δεκέμβριο του 1988 και τερματίστηκε με την υπογραφή των συμφωνιών του Όσλο το 1993 με τις οποίες ιδρύθηκε η Παλαιστινιακή Αρχή. Η δεύτερη παλαιστινιακή εξέγερση άρχισε το Σεπτέμβριο του 2001 και σταδικά κατεστάλη από τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη.
Η Αίγυπτος από πλευράς της δηλώνει ότι η εκεχειρία πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση δέχεται επίθεση από πολλές χώρες του αραβικού κόσμου για το ρόλο της, μαζί με το Ισραήλ, στον αποκλεισμό της Γάζας αφότου η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο. Το κλείσιμο του νότιου περάσματος στη Γάζα από την Αίγυπτο θεωρείται ότι ενισχύει τον ισραηλινό αποκλεισμό.
Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Αμπάς ότι η παράταση της εκεχειρίας θα οδηγήσει στο άνοιγμα συνοριακών περασμάτων στην Γάζα. Το Κάιρο άνοιξε την Κυριακή το πέρασμα της Ράφα, όμως κατηγορεί τη Χαμάς ότι δεν επιτρέπει στους τραυματισμένους Παλαιστίνιους να περάσουν στην Αίγυπτο για να νοσηλευτούν.