Την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας προκάλεσε η ισραηλινή αεροπορική επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότερα από 190 άτομα και να τραυματισθούν 300. «Ζυγισμένη» αντίδραση από τον ΓΓ του ΟΗΕ που καταδικάζει τόσο τις επιθέσεις του Ισραήλ όσο και τις επιθέσεις της Χαμάς. Να μην πλήττονται άμαχοι ζητούν οι ΗΠΑ. Εγκλήματα πολέμου χαρακτήρισε ο Οργανισμός της Ισλαμικής Διάσκεψης τις ισραηλινές επιθέσεις.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν καταδίκασε τόσο το Ισράη όσο και τις επιθέσεις της Χαμάς και κάλεσε σε άμεση κατάπαυση του πυρός. «Ο ΓΓ είναι βαθύτατα ανήσυχος έξαιτίας της έντονης βίας και της αιματοχυσίας στη Γάζα, και της συνεχιζόμενης βίας στο νότιο Ισραήλ» αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.

Η γαλλική προεδρία της ΕΕ με ανακοινωθέν της εκφράζει το Σάββατο την «έντονη ανησυχία της για την κλιμάκωση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας κι εκφράζει τη λύπη της για τον μεγάλο αριθμό των αμάχων θυμάτων», ενώ αξιώνει «την άμεση κατάπαυση» των «ισραηλινών βομβαρδισμών» στη Γάζα και τις «επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα» κατά του Ισραήλ.

Από τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα, ζήτησε επίσης την άμεση κατάπαυση του πυρός.

Παράλληλα και η Ρωσία κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει «τη μεγάλης κλίμακας επιχείρηση» κατά της Γάζας και ζήτησε από την ισλαμική Χαμάς να σταματήσει να εξαπολύει πυραύλους κατά του Ισραήλ.

«Η Ρωσία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας, απαραίτητη προϋπόθεση για να επιλυθούν τα προβλήματα μέσω των διαπραγματεύσεων» υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Στις ΗΠΑ, ο απερχόμενος πρόεδροςΤζορτζ Μπους συνομίλησε με την υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Ωστόσο, δεν δόθηκε καμία άλλη πληροφορία για το περιεχόμενο της συζήτησης.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου με ανακοίνωσή του ζητά από το Ισραήλ να μην πλήττονται άμαχοι από τις επιθέσεις κατά της Χαμάς, ενώ ταυτόχρονα προειδοποίησε τη Χαμάς να σταματήσει τις επιθέσεις με πυραύλους «προκειμένου να τερματισθεί η βία».

«Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στο Ισραήλ να αποφύγει τα θύματα μεταξύ του αμάχου πληθυσμού, όταν έχει στόχο του τη Γάζα» τόνισε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Γκόρντον Τζόντρο από το Γουέικο του Τέξας, όπου βρίσκεται το ράντσο του προέδρου Τζορτζ Μπους, ο οποίος περνά εκεί τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του.

«Οι αδιάκοπες επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσουν για να τερματισθεί η βία. Η Χαμάς θα πρέπει να θέσει τέλος στις τρομοκρατικές δραστηριότητές της, εάν θέλει να διαδραματίσει έναν ρόλο στο μέλλον του παλαιστινιακού λαού» προσθέτει ο ίδιος στο ανακοινωθέν του.

Η Βρετανία, από την πλευρά της, εξέφρασε τη «βαθύτατη ανησυχία της» έπειτα από τις πολύνεκρες επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Γάζας και συνέστησε τη «μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση» στην ισραηλινή κυβέρνηση και την «άμεση» παύση των επιθέσεων με ρουκέτες κατά του ισραηλινού εδάφους από τη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή Τόνι Μπλερ απηύθυνε έκκληση για άμεση διακοπή της βίας και ζήτησε να επανέλθει εκεχειρία, ενώ για μακροπρόθεσμα ζήτησε την εφαρμογή «μιας νέας στρατηγικής για τη Γάζα».

«Τα φοβερά γεγονότα και η τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών στη Γάζα απαιτούν άμεσα η κατάσταση να επανέλθει στην ηρεμία με κατάπαυση του πυρός, κατά την οποία οι επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον ισραηλινών πολιτών και οι ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα να σταματήσουν, ώστε τα δεινά των λαών, που είναι μεγάλα, να τελειώσουν» δήλωσε ο Μπλερ.

«Κατόπιν, πρέπει να καταρτίσουμε μια νέα στρατηγική για τη Γάζα, η οποία να θέτει εκ νέου το έδαφος αυτό υπό τη νόμιμη διοίκηση της Παλαιστινιακής Αρχής, προκειμένου να πάψουν τα δεινά των Παλαιστινίων και η ασφάλεια του Ισραήλ να είναι πλήρως εγγυημένη» πρόσθεσε ο Τόνι Μπλερ.

Το Ιράν κατήγγειλε τις ισραηλινές επιθέσεις κατά της Γάζας και της Χαμάς και κάλεσε το ΣΑ του ΟΗΕ, τον Οργανισμό της Ισλαμικής Διάσκεψης και τη διεθνή κοινότητα σε μία κοινή δράση «για να σταματήσουν το σιωνιστικό καθεστώς να συνεχίσει τα εγκλήματά του».

«Αυτά τα εγκλήματα είναι η απόδειξη για την επιθετική στάση του σιωνιστικού καθεστώτος και καταλήγουν στη σιωπή της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην άδικη πολιορκία των κατοίκων της Γάζας», τονίζει ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Χασάν Γασγκάβι, καταδικάζοντας την επίθεση.

Από την πλευρά της η Ιορδανία ζήτησε την έκτακτη σύσκεψη την Κυριακή των Αράβων ΥΠΕΞ «για να εξετάσουν τις ισραηλινές επιθέσεις κατά της Γάζας», τόνισε ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα. Παράλληλα, ο βασιλέας Αμπντάλα Β’ επικοινώνησε με τους προέδρους της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς για να «προωθήσουν μία αραβική και διεθνή πρωτοβουλία για να τεθεί ένα τέλος στην ισραηλινή επιθετικότητα».

Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι έχει έλθει σε επαφή με άλλους Αραβες ηγέτες για να υιοθετηθεί μία «σταθερή και σοβαρή» θέση απέναντι στην ισραηλινή επιθετικότητα.

Ο Οργανισμός της Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟCI) καταδίκασε τις ισραηλινές επιδρομές, χαρακτηρίζοντάς τες «έγκλημα πολέμου». Ο γγ του Οργανισμού Τούρκος Εκεμελεντίν Ιχσάνογλου τονίζει πως «ό,τι απεργάσθηκε σήμερα το Ισραήλ κατά αθώων αμάχων χρειάζεται μία άμεση και σοβαρή αντίδραση εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας».

«Η τελευταία ισραηλινή σφαγή συνιστά έγκλημα πολέμου κι αντικατοπτρίζει την μικρή σημασία που δίνει το Ισραήλ στους διεθνείς νόμους και την 4η Συνθήκη της Γενεύης για την προστασία των αμάχων σε περιόδους πολέμου» προστίθεται στο ανακοινωθέν.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού, που εδρεύει στη Τζέντα και συγκεντρώνει 57 μουσουλμανικά κράτη με συνολικά 1,3 δις πληθυσμό, κάλεσε τις διάφορες παλαιστινιακές οργανώσεις «να ξεκινήσουν αμέσως έναν εθνικό διάλογο για την αποκατάσταση της ενότητας και να θέσουν τέλος στις διαφορές τους, οι οποίες βλάπτουν σοβαρά τον παλαιστινιακό σκοπό».

Επίσης ανακοινώνει την σύνοδο των εκτελεστικών οργάνων του OCI για να εξετασθεί η κατάσταση στη Γάζα και να δράσουν άμεσα «για να θέσουν τέλος στις ισραηλινές παραβιάσεις και να προστατεύσουν τον παλαιστινιακό λαό».

Κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης σε προάστιο της Βηρυτού, η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ επέκρινε την «συνενοχή» ορισμένων αραβικών χωρών με το Ισραήλ.

«Οι Αμερικανοί έλαβαν την απόφαση για τις επιδρομές, οι Ισραηλινοί την εκτέλεσαν κι οι Άραβες ήταν συνένοχοι. Η συνενοχή των Αράβων ήταν αυτή που άνοιξε τον δρόμο» τόνισε ο επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ Χασέμ Σαφιεντίν, ενώπιον του πλήθους.

«Οι Αιγύπτιοι υποστηρίζουν άραγε τους Παλαιστινίους ή κάτι άλλο;» αναρωτήθηκε βουλευτής της Χεμπολάχ, καλώντας την αιγυπτιακή κυβέρνηση «να αφουγκρασθεί τη φωνή του λαού της, που αυτός υποστηρίζει τη Γάζα».

Παράλληλα, και το Μαρόκο καταδίκασε τις ισραηλινές επιθέσεις, αξιώνοντας την άμεση παύση των εχθροπραξιών και τη συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη, καταγγέλλοντας τη δυσανάλογη χρήση βίας και την τραγική κλιμάκωση της βίας.

Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις κάλεσαν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο παλαιστινιακό να αποφύγουν μία «πλήρη στρατιωτική αντιπαράθεση», εκτιμώντας πως αυτό θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη Γάζα.

«Η Γάζα ήδη έχει παραλύσει από τον ισραηλινό αποκλεισμό. Μία στρατιωτική επίθεση κατά της Γάζας θα διέλυε πλήρως τις απαραίτητες υποδομές για τον καθαρισμό των ακάθαρτων υδάτων, την τροφοδοσία σε πόσιμο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα των νοσοκομείων και των νοικοκυριών, γεγονός που θα επέφερε πολλά δεινά» τόνισε ο διευθυντής της Oxfam International Τζέρεμι Χομπς.

Εκτός από την Oxfam, την έκκληση συνυπογράφουν η Care International, η Καθολική Οργάνωση για την Υπερπόντια Ανάπτυξη (CAFOD), η γερμανική Medico International κι η σουηδική Diakonia.