ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑ

Ο Αϊ-Βασίλης δεν πήγε στο Σαράγεβο

ΣΑΡΑΓΕΒΟ Χωρίς «Αϊ-Βασίλη» έμειναν εφέτος τα νηπιαγωγεία στο Σαράγεβο μετά την απόφαση διευθύντριας προσχολικής εκπαίδευσης να εξοστρακίσει τον δημοφιλή «άγιο» με την αιτιολογία ότι «δεν αποτελεί μέρος ολόκληρης της βοσνιακής παράδοσης». Χριστιανοί Βόσνιοι καταγγέλλουν ότι η επίθεση κατά του «παππού Πάγου»- όπως ονομάζεται στη Βοσνία ο ΑϊΒασίλης- αποτελεί το αποκορύφωμα σειράς ενεργειών των εθνικιστών με ισλαμιστικές τάσεις, οι οποίοι επιχειρούν να διαγράψουν το ιστορικό παρελθόν της χώρας.

Ο Αϊ-Βασίλης δεν πήγε στο Σαράγεβο | tovima.gr

ΣΑΡΑΓΕΒΟ Χωρίς «Αϊ-Βασίλη» έμειναν εφέτος τα νηπιαγωγεία στο Σαράγεβο μετά την απόφαση διευθύντριας προσχολικής εκπαίδευσης να εξοστρακίσει τον δημοφιλή «άγιο» με την αιτιολογία ότι «δεν αποτελεί μέρος ολόκληρης της βοσνιακής παράδοσης».

Χριστιανοί Βόσνιοι καταγγέλλουν ότι η επίθεση κατά του «παππού Πάγου»- όπως ονομάζεται στη Βοσνία ο ΑϊΒασίλης- αποτελεί το αποκορύφωμα σειράς ενεργειών των εθνικιστών με ισλαμιστικές τάσεις, οι οποίοι επιχειρούν να διαγράψουν το ιστορικό παρελθόν της χώρας. Η διαμάχη ξεκίνησε μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου της Βοσνίας, το 1995, όταν ο μουσουλμάνος πρόεδρος Αλία Ιζετμπέγκοβιτς προσπάθησε να υποβαθμίσει τον «παππού Πάγο» ως κατασκεύασμα της κομμουνιστικής εποχής. Φυσικά απέτυχε. Δεν συνέβη όμως το ίδιο με τις προσπάθειες της σημερινής διευθύντριας του συλλόγου νηπιαγωγείων του Σαράγεβο Αρζία Μαχμούτοβιτς . Η κυρία Μαχμούτοβιτς είχε προκαλέσει αντιδράσεις με παλαιότερη πρότασή της να διδάσκεται στα νήπια το μάθημα των θρησκευτικών και δη οι βασικές αρχές του Κορανίου.

Το ότι η σημερινή πρότασή της φαίνεται να γίνεται αποδεκτή αποτελεί για πολλούς ένδειξη του κλίματος εθνοτικής και πολιτικής πόλωσης που επικρατεί στη Βοσνία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk