ΧΟΝΟΛΟΥΛΟΥ Mε το μυαλό στα σοβαρά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει από τις 20 Ιανουαρίου κάνει τις διακοπές του στη Χαβάη ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Γνωρίζοντας ότι τον περιμένει δύσκολο έργο για την ανόρθωση της οικονομίας και την επαναφορά των θετικών δεικτών ανάπτυξης, τουλάχιστον έχει αποσύρει από τους ώμους του ένα βάρος που είναι η επιλογή των υπουργών του. Τη νέα κυβέρνηση την έχει ορίσει και ανακοινώσει και τώρα ετοιμάζεται να προχωρήσει απερίσπαστος στην εφαρμογή της πολιτικής του- κυρίως της οικονομικής πολιτικής. Μέσα στην οκταετία του Τζορτζ Μπους και ιδίως περί τα τέλη αυτής έγινε πλέον ορατό το φαινόμενο της νεο-πτώχευσης, δηλαδή μεσοαστοί και εργάτες βλέπουν τις οικονομίες τους να εξανεμίζονται καθώς περιέρχονται σε κατάσταση φτώχειας και αφόρητης ανέχειας. Την κατάσταση αυτή καλείται να ανατρέψει ο νέος πρόεδρος, αντιμετωπίζοντας τη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση που γνώρισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ίδιος άλλωστε έχει δηλώσει ότι αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα της προεδρίας του. «Κύριο μέλημά μου θα είναι το μέλλον των μεσοαστικών και εργατικών οικογενειών της Αμερικής»

ΑΡ/ GΕRΑLD ΗΕRΒΕRΤ Ο Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ απολαμβάνουν ολιγοήμερες διακοπές στη Χαβάη αντλώντας δυνάμεις για το δύσκολο έργο που θα αναλάβουν μόλις εγκατασταθούν στον Λευκό Οίκο

είπε την περασμένη Κυριακή.

Πιστεύει ότι μια ευημερούσα μεσαία τάξη αποτελεί τον μοχλό μιας υγιούς οικονομίας. Γι΄ αυτό ανακοίνωσε τη σύσταση μιας επιτροπής που, υπό τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, θα αναλάβει να συντονίσει το έργο της οικονομικής ενίσχυσης των πτωχότερων στρωμάτων του αμερικανικού πληθυσμού, των ανέργων και όλων όσοι δοκιμάζονται σκληρά λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ότι η ομάδα του πιάνει δουλειά στις 20 Ιανουαρίου με πρώτο στόχο τη δημιουργία τριών εκατομμυρίων θέσεων εργασίας μέσα σε μία τριετία.

Στα μέτρα που προγραμματίζει ο κ. Ομπάμα περιλαμβάνονται φορολογικές ελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, δημόσια έργα και κατασκευή νέων δρόμων για την καταπολέμηση της ανεργίας, καθώς και απλοχεριά στη διάθεση πόρων για την περίθαλψη και την κοινωνική πρόνοια γενικότερα.

Κοντά σε όλα τα άλλα πάντως, ο κ. Ομπάμα δεν παρέλειψε να αποτίσει φόρο τιμής στη γυναίκα που αποκαλούσε «κολόνα του σπιτιού του», τη γιαγιά του, η οποία τον μεγάλωσε. Ανταποδίδοντας ο πρόεδρος σκόρπισε την τέφρα της στη θάλασσα της Χαβάης- στο ίδιο σημείο όπου πριν από περίπου δέκα χρόνια είχε σκορπίσει την τέφρα της μητέρας του. Η Μάντλιν Ντάναμ τον ανέθρεψε όταν η μητέρα του πήγε να εργαστεί στην Ινδονησία. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να τον δει να εκλέγεται πρόεδρος καθώς πέθανε από καρκίνο στα 86 χρόνια της, μόλις δύο ημέρες πριν από τις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου.