ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ Δεκαπέντε ρουκέτες και βλήματα όλμου που είχαν εκτοξευθεί από τη Λωρίδα της Γάζας εξερράγησαν στο Νότιο Ισραήλ από το απόγευμα της Τρίτης ως το πρωί της περασμένης Τετάρτης, δήλωσε χθες εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Από το μπαράζ επλήγη ένα σπίτι σε ένα κιμπούτς (κολεκτιβιστικό χωριό) που βρίσκεται κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι εντάσεις κλιμακώνονται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή μετά τη λήξη της εκεχειρίας ανάμεσα στη Χαμάς, το ισλαμιστικό κίνημα που ελέγχει την αποκλεισμένη περιοχή, και στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ. Η Χαμάς χαρακτήρισε τους βομβαρδισμούς αυτούς αντίποινα για τον θάνατο τριών πολεμιστών της σε αψιμαχία με ισραηλινούς στρατιώτες το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Κατά την εκδοχή του ισραηλινού επιτελείου, επρόκειτο για τρεις «τρομοκράτες» που τοποθετούσαν εκρηκτικά στο προστατευτικό τείχος στον βόρειο τομέα της Γάζας. Αργότερα η Χαμάς ανακοίνωσε ότι δύο αγωνιστές της σκοτώθηκαν ενώ εκτελούσαν «ιερή αποστολή». Με τον όρο αυτόν εννοείται μεταφορά εκρηκτικών που εξερράγησαν πριν από την ώρα τους. Οι δύο «εργάζονταν» στην ίδια ομάδα με τους άλλους τρεις.

Το Ισραήλ θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει ως το 2010 την «περίφραξη» της Ιερουσαλήμ, όπως είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εούντ Ολμερτ, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχουν σκέψεις για επιτάχυνση των έργων, τα οποία η παλαιστινιακή πλευρά έχει απορρίψει κατηγορηματικά καταγγέλλοντας ότι αποτελούν τροχοπέδη για την ειρηνευτική διαδικασία.

Από το δίκτυο από φράκτες και τείχη μήκους 790 χλμ., που εγείρει το Ισραήλ (τα δύο τρίτα έχουν ήδη ολοκληρωθεί) μέσα και γύρω από τη Δυτική Οχθη, το ένα πέμπτο περιβάλλει την Ιερουσαλήμ, και μάλιστα περιλαμβάνει και τμήματα του ανατολικού τομέα της ιερής πόλης που διεκδικούν οι Παλαιστίνιοι ως πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους.

Πριν από τα περιστατικά, η ισραηλινή κυβέρνηση είχε συμφωνήσει για μερική άρση του αποκλεισμού της Γάζας σήμερα, προκειμένου να περάσουν κάποιες ποσότητες φαρμάκων, τροφίμων και καυσίμων προς ανακούφιση του παλαιστινιακού πληθυσμού. Μετά τις εκρήξεις όμως ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Πίτερ Λέρνερ ανακοίνωσε ότι τα σημεία διέλευσης θα παραμείνουν κλειστά προκειμένου να αποτραπούν τρομοκρατικές ενέργειες.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, φορτηγό πλοίο με σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που μεταφέρει λιβανέζους ακτιβιστές με τρόφιμα και εφόδια για τους αποκλεισμένους Παλαιστινίους θα αποπλεύσει στις 3 Ιανουαρίου από λιμάνι του Νοτίου Λιβάνου για την Κύπρο και από εκεί θα συνεχίσει με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας και με σκοπό να σπάσει τον αποκλεισμό των Ισραηλινών. Πρόκειται για μια κίνηση που αποσκοπεί κυρίως στην αφύπνιση του κόσμου σχετικά με το δράμα των αποκλεισμένων της Γάζας που υποφέρουν τα πάνδεινα, θύματα των μουσουλμάνων εξτρεμιστών και της σκληρότητας των Ισραηλινών.