ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ

Διάβασμα, φροντιστήριο και μελομακάρονα

Εφέτος είναι η σειρά της. Οπως και για χιλιάδες παιδιά της ηλικίας της, τα εφετινά Χριστούγεννα διαφέρουν. Δεν είναιόπως συνήθως- διακοπές, αλλά ευκαιρία για επαναλήψεις. Είναι τα Χριστούγεννα του υποψηφίου. Ανέκαθεν. Με το ένα ή το άλλο σύστημα, απλούστερα ή πολυπλοκότερα, παλιά με τους βαθμούς, τώρα πια μόνο με φροντιστήριο, από χρόνο σε χρόνο η ίδια δοκιμασία για μερικές δεκάδες χιλιάδες μαθητές κάθε φορά. Η Ελένη Κονσολάκη πηγαίνει στη Γ΄ Λυκείου, έχει σχέδια για το μέλλον και για να τα υλοποιήσει ένα πράγμα σκέφτεται ότι πρέπει να κάνει: να διαβάσει.

Εφέτος είναι η σειρά της. Οπως και για χιλιάδες παιδιά της ηλικίας της, τα εφετινά Χριστούγεννα διαφέρουν. Δεν είναιόπως συνήθως- διακοπές, αλλά ευκαιρία για επαναλήψεις. Είναι τα Χριστούγεννα του υποψηφίου.

Ανέκαθεν. Με το ένα ή το άλλο σύστημα, απλούστερα ή πολυπλοκότερα, παλιά με τους βαθμούς, τώρα πια μόνο με φροντιστήριο, από χρόνο σε χρόνο η ίδια δοκιμασία για μερικές δεκάδες χιλιάδες μαθητές κάθε φορά.

Η Ελένη Κονσολάκη πηγαίνει στη Γ΄ Λυκείου, έχει σχέδια για το μέλλον και για να τα υλοποιήσει ένα πράγμα σκέφτεται ότι πρέπει να κάνει: να διαβάσει. «Ολες τις ημέρες των γιορτών θα τις αφιερώσω σε επαναλήψεις και προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις» λέει, αποφασισμένη ότι η θυσία αξίζει τον κόπο. «Ολες τις ημέρες,εκτός από τρεις.Παραμονή και ανήμερα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά». Τόσο διάλειμμα αρκεί. Αλλωστε, όπως λέει, «η προοπτική ότι σε έξι μήνες δίνω εξετάσεις αρκεί για να μου αλλάξει τελείως το γιορτινό κλίμα».

Το δεκαπενθήμερο που θα μείνουν κλειστά τα σχολεία η Ελένη θα κάνει ό,τι και τους προηγούμενους μήνες. Και μάλιστα με μεγαλύτερη προσήλωση, αφού δεν θα την αποσπούν τα εξάωρα του σχολείου. «Το πρωί θα ξυπνάω, βέβαια,λίγο πιο αργά.Δεν θα έχω να πάω σχολείο.Θα σηκώνομαι στις 09.00.Στις 09.30 θα αρχίζει το διάβασμα και θα διαρκεί τουλάχιστον ως τις 13.30.Το απόγευμα πάλι επαναλήψεις και μετά φροντιστήριο ως αργά το βράδυ».

Ο στόχος της Ελένης, όπως λίγο- πολύ όλων των υποψηφίων, είναι ως την Πρωτοχρονιά να έχει ολοκληρώσει την ύλη των επαναλήψεων. Το πρόγραμμα – «γιατί χωρίς αυτό δεν γίνεται»- που έχει φτιάξει με τον φροντιστή της είναι πάνω στο γραφείο της. «Επειτα,όταν τελειώσουν οι επαναλήψεις,μελέτη βάσει των υποχρεώσεων του φροντιστηρίου».

Με μέτρο, λέει, θα περάσουν και οι τρεις ημέρες των πραγματικών διακοπών. «Εφέτος δεν είναι χρονιά για ξενύχτια και ξεσαλώματα.Ενα σινεμά,μία συναυλία,μία έξοδος περιορισμένης διάρκειας.Το αργότερο στη 01.00 ύπνος».

Μικρές θυσίες για μεγάλους στόχους. Η Ελένη είναι αποφασισμένη να μπει στο Παιδαγωγικό και προτιμά να θυσιάσει μία χρονιά, παρά να χάσει τις επόμενες. «Από το καλοκαίρι είχα προετοιμαστεί ψυχολογικά για το τι θα επακολουθούσε.Διάβασμα,πίεση, άγχος,αλλά οι περιορισμοί είναι αναγκαίοι για να πετύχω τον στόχο μου.Μετά θα έχω όλον τον χρόνο και για τα υπόλοιπα.Ολα τα παιδιά που θέλουν να μπουν στο Πανεπιστήμιο το ίδιο κάνουν». Ακόμη και τα Χριστούγεννα…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk