«Ποιος από τους κρατούντες θα μπορούσε να ζήσει με σύνταξη 360 ευρώ;».

Η ερώτηση είναι ρητορική, αλλά η γυναίκα που την κάνει θα μπορούσε να τους εξηγήσει τον τρόπο. Η κυρία Ασπασία Μαθιουδάκη, χαμηλοσυνταξιούχος, με αυτά πρέπει να τα φέρει βόλτα, στα 67 της, βρέξει-χιονίσει. Και τα Χριστούγεννα. Στέκεται στην ουρά του Κοινωνικού Παντοπωλείου, όπου κάθε Τρίτη και Πέμπτη πρωί επικρατεί συνωστισμός. «Πάντα όμως με αίσθηση πολιτισμού. Ολοι ξέρουμε πόση βοήθεια προσφέρει στο νοικοκυριό μας αυτή η αναμονή. Και γνωρίζουμε ότι όλοι είμαστε στην ίδια, μαύρη, μοίρα. Αποροι. Υπάρχει σεβασμός μεταξύ μας και προς τους ανθρώπους που μας εξυπηρετούν» σημειώνει η κυρία Μαθιουδάκη.

Η άπορη συνταξιούχος είναι μία από τις δικαιούχους του δεύτερου, εξαμηνιαίας διάρκειας, προγράμματος παροχών για το 2008. «Αν δεν υπήρχε και αυτό, δεν ξέρω πώς θα έκανα Χριστούγεννα. Τα 200 ευρώ πάνε για την γκαρσονιέρα που νοικιάζω στους Αμπελοκήπους και τα υπόλοιπα φεύγουν για λογαριασμούς, πετρέλαιο και κοινόχρηστα- πού να αγοράσεις και ένα πακέτο μακαρόνια. Ευτυχώς καλύπτω μία φορά την εβδομάδα ό,τι χρειάζομαι από τρόφιμα και άλλα αγαθά, όπως τα καθαριστικά».

Η κυρία Μαθιουδάκη θυμάται μόνο δύσκολα Χριστούγεννα τα τελευταία χρόνια: «Οταν έχεις χάσει τους δικούς σου ανθρώπους και προσπαθείς να ζήσεις με τα ελάχιστα, τι γιορτές να καταλάβεις και πόσες ελπίδες να διατηρήσεις;» Το Κοινωνικό Παντοπωλείο, όπου προμηθεύεται τα αναγκαία, εξυπηρετεί στην παρούσα φάση 400 δικαιούχους και τις οικογένειές τους. Συνολικά υπολογίζεται ότι πάνω από 2.500 άτομα προμηθεύονται τον άρτο τον επιούσιον από τα ράφια του συγκεκριμένου καταστήματος. Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο οι άποροι ψωνίζουν δωρεάν ή σε πολύ χαμηλές τιμές, ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση, προϊόντα και αγαθά, όπως τρόφιμα, κατεψυγμένα, απορρυπαντικά, αντικείμενα οικιακού εξοπλισμού και ρούχα. Οι δικαιούχοι του προγράμματος ανανεώνονται ανά εξάμηνο.

Ο θεσμός, καθώς το πλήθος των απόρων μεγαλώνει καθημερινά στα αστικά κέντρα, έχει ήδη εισαχθεί στον Πειραιά και στην Καλαμάτα. Αντίστοιχα προγράμματα υποστήριξης δρομολογούνται στην Κομοτηνή, στο Ηράκλειο και στη Μυτιλήνη. Ο Δήμος Αθηναίων προχωρεί τώρα και στη λειτουργία Κοινωνικού Φαρμακείου και της λεγόμενης Αθηναϊκής Αγοράς. Την ίδια στιγμή το ημερήσιο συσσίτιο μόνο στην Αθήνα έχει φθάσει να εξυπηρετεί 1.500 άτομα, κυρίως αστέγους, ανέργους ή ηλικιωμένα άτομα χωρίς συγγενείς. Για αυτούς τα Χριστούγεννα ισοδυναμούν με το τραπέζι που οι δημοτικοί υπάλληλοι θα στήσουν στον χώρο του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων ή σε έναν από τους δύο ξενώνες για τους απόρους. Εκεί θα περάσει τα Χριστούγεννα και η κυρία Ασπασία.