Oσα δεν τολμούν να πουν οι πολιτικοί, με τη δαμόκλειο σπάθη της κομματικής πειθαρχίας να κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους, εκφράζονται από άλλους παράγοντες του δημοσίου βίου, όπως π.χ. ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ.Δασκαλόπουλος , ή και από τους απλούς πολίτες, οι οποίοι όταν ερωτώνται ποιο κόμμα θα ήθελαν να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση αν επέλεγαν τώρα, απαντούν σε ποσοστό 29,1% μια κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ- ΠαΣοΚ, ενώ το 22,6% επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, το 22% κυβέρνηση συνεργασίας ΠαΣοΚ- ΣΥΡΙΖΑ και το 17,2% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠαΣοΚ (δημοσκόπηση GΡΟ για την εκπομπή «Ανατροπή» του Μega).
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ειδικώς, επιμένει στις απόψεις του- οι οποίες να σημειωθεί ότι έχουν απορριφθεί από τις πολιτικές δυνάμεις- και συνεχίζει τις πολιτικές παρεμβάσεις. Περίπου μία εβδομάδα μετά την πρότασή του για κυβέρνηση ΠαΣοΚ και ΝΔ σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία, σε εκδήλωση που διοργάνωσε στην Πάτρα ο Σύνδεσμος Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου του ΣΕΒ, ο κ. Δασκαλόπουλος μίλησε ξανά για την ανάγκη μιας νέας προσέγγιση της οικονομίας και της κοινωνίας και ζήτησε να προχωρήσουν θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Για να συμβεί αυτό, όπως είπε, «θα πρέπει να προκύψει ένας μεγάλος συναγερμός πραγματικά ανανεωτικών δυνάμεωνμέσα σε όλα τα κόμματα, μέσα στην κοινωνία, που θα κινητοποιήσει τον τόπο προς τα εμπρός,θα ενεργοποιήσει τις δυνάμεις του,θα υπερνικήσει τις δυσκαμψίες και τις παθογένειες που μας ακινητοποιούν» .
Οι βιομήχανοι μπορεί να εξορκίζουν τα σενάρια περί ίδρυσης «κόμματος επιχειρηματιών», ωστόσο οι συνεχιζόμενες παρεμβάσεις του κ. Δασκαλόπουλου μόνο τυχαίες δεν είναι. Ο ΣΕΒ αποτελεί τη «φωνή» των επιχειρηματιών, οι οποίοι αναζητούν ισχυρή κυβερνητική βούληση και σταθερό αναπτυξιακό περιβάλλον, αφού ο ρόλος του κράτους ως την ανάκαμψη της οικονομίας από την κρίση θα είναι πολύ σημαντικός. Οι επιχειρηματίες ζητούν να μη μεταβάλλονται κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση συγκεκριμένες παράμετροι της οικονομίας, όπως είναι παραδείγματος χάριν το φορολογικό, η παιδεία, το νομοθετικό πλαίσιο για το περιβάλλον κ.ά. Το ενδιαφέρον τους για παρέμβαση στα πολιτικά δρώμενα σταματά εκεί, επιμένουν καλά πληροφορημένες πηγές.
Η πίεση για τη δημιουργία του μεγάλου συνασπισμού, μιας κυβέρνησης δηλαδή από τα δύο μεγάλα κόμματα, θα μπορούσε να θεωρηθεί μια άκομψη ενέργεια από πλευράς οικονομικών παραγόντων αν η κατάσταση της οικονομίας δεν ήταν κρίσιμη και αν δεν εκφράζονταν παραπλήσιες σκέψεις από πολιτικούς. Οι δηλώσεις των κκ. Χρ. Βερελή και Θ. Πάγκαλου για τοποθέτηση προσώπων κοινής αποδοχής σε κρίσιμα υπουργεία μπορεί να μην είναι δημοφιλείς στο κόμμα τους, όπως δεν είναι αποδεκτές και στη ΝΔ δηλώσεις μιας σειράς στελεχών ( Γ. Αλογοσκούφης, Δ. Αβραμόπουλος, Α. Σπηλιωτόπουλος , Μαριέττα Γιαννάκου ) περί ενδεχομένου συνεργασίας με το ΠαΣοΚ υπό προϋποθέσεις, χωρούν όμως στη «μεγάλη εικόνα» της κοινωνίας, όπως αποτυπώνεται στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Στη μέτρηση της Κάπα Research, που δημοσίευσε «Το Βήμα» την προηγούμενη Κυριακή, οι πολίτες (σε ποσοστό 45,3%) εκτιμούν ότι η οικονομία είναι το πεδίο στο οποίο θα κριθούν οι επόμενες εκλογές. Επιπλέον, σε περίπτωση οδυνηρής επιδείνωσης της οικονομίας, οι ευθύνες θα επιμεριστούν: σε όλο το πολιτικό σύστημα (38,2%), στις κυβερνήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων (32,4%), στην κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή (25,8%). Απότοκο αυτών των απόψεων είναι το ποσοστό των πολιτών (85,5%) που θεωρούν ότι υπάρχει πολιτικό έλλειμμα στη χώρα. Στο ερώτημα ποια λύση θα έδινε διέξοδο στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, η πλειονότητα των ερωτηθέντων ετάχθη υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων (29,2%). Επόμενες επιλογές κυβερνήσεις αυτοδυναμίας, είτε του ΠαΣοΚ (18,5%) είτε της ΝΔ (18,2%), συγκυβέρνηση ΠαΣοΚ- ΣΥΡΙΖΑ (13,4%) και κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού ΠαΣοΚ- ΝΔ (11,2%).
Στη δημοσκόπηση της Ρublic Ιssue για την «Καθημερινή», στη μέτρηση μετά την εξέγερση της νεολαίας, η πλειονότητα των πολιτών στο ερώτημα τι κυβέρνηση θα ήθελε αν δεν προκύψει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, απάντησε οικουμενική κυβέρνηση (29%), επανάληψη εκλογών (21%), κυβέρνηση ΠαΣοΚ- ΣΥΡΙΖΑ (18%), κυβέρνηση ΝΔ- ΠαΣοΚ (11%). Πολλοί επισημαίνουν το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κουλτούρα κυβερνητικών συνεργασιών, τα κόμματα ειδικά σε αυτή τη φάση καταγγέλλουν τα σχετικά σενάρια ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας ή ως συνωμοσία συμφερόντων, φαίνεται όμως ότι σε ένα κομμάτι της κοινωνίας συντελούνται διεργασίες που καθιστούν όλα τα ενδεχόμενα αποδεκτά.