Στα αγγλικά η λέξη Τurkey (Τουρκία) γράφεται όπως το turkey (γαλοπούλα). Το 1943 ο Τσόρτσιλ έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Ιντεν στην Τουρκία για να πείσει την ηγεσία της να συμμετάσχει στον Πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων. Σύντομα ο βρετανός ηγέτης έλαβε ένα τηλεγράφημα από τον Ιντεν. «Slow progress.What more can Ι tell Τurkey?»(Βραδεία πρόοδος. Τι άλλο μπορώ να πω στην Τουρκία;).

Και η απάντηση του Τσόρτσιλ : «Πες τους ότι έρχονται τα Χριστούγεννα». Αυτό το γράφω για να επισημάνω ότι τα Χριστούγεννα για τις «γαλοπούλες» του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να έλθουν κοντά στα Φώτα.


Τα κάλαντα στον κ. Κ. Καραμανλή και στην οικογένειά του είπε χθες ο μουσικοσυνθέτης κ. Γ.Κατσαρός δημιουργώντας στο Μέγαρο Μαξίμου μια ατμόσφαιρα πιάνο μπαρ απολύτως ταιριαστή με τη νεοδημοκρατική αισθητική. Ο κ. Κατσαρός είναι πρόεδρος των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων και έφθασε στο Μαξίμου μαζί με τη Φιλαρμονική και την Παιδική Χορωδία του δήμου.


Σκληρός με τους Τούρκους ο κ. Κ. Τασούλας. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο υφυπουργός Αμυνας δήλωσε στο «Αviation Week & Space Τechnology» ότι η αντιμετώπιση της απειλής της Τουρκίας είναι η υψηλότερη αμυντική προτεραιότητα από την τήρηση των υποχρεώσεων της χώρας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Προς επιβεβαίωση της θέσης αυτής ο κ. Τασούλας μεριμνά για το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Μαθαίνω ότι την Κυριακή θα βρίσκεται στο φυλάκιο της Κατάρας, σε υψόμετρο 1.700 μέτρων, διότι είναι προφανές ότι εκείνοι που χρειάζονται εμψύχωση είναι οι «καταραμένοι» και όχι όσοι περνούν τις γιορτές με τις οικογένειές τους.


Μου λένε ότι ο διοικητής της 7ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στον Προβατώνα Εβρου βλέποντας στην τηλεόραση τα επεισόδια που εκτυλίσσονταν σε διάφορες πόλεις της χώρας προχώρησε σε «κατάχρηση εξουσίας» και διέταξε στελέχη της Ταξιαρχίας να περιπολούν εντός της κωμόπολης του Τυχερού από τις 12 το βράδυ ως τις 6 το πρωί. Μήπως φοβάται ότι θα κατεβούν από τα βουνά οι κομμουνιστές;


Ηδη από χθες έχει κλείσει ο Πρωθυπουργός ραντεβού με τους «βαρέων βαρών» της κυβέρνησης. Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και οι κκ. Πρ. Παυλόπουλος,Γ.Αλογοσκούφης, Δ.Αβραμόπουλος και Ευ.Μεϊμαράκης θα έχουν την ευκαιρία από Δευτέρα να ακούσουν κάποιες από τις σκέψεις του Πρωθυπουργού για τον ανασχηματισμό.


Στο ΠαΣοΚ δεν συζητούν περί ανασχηματισμού της σκιώδους κυβερνήσεως. Δεν λείπουν οι εισηγήσεις για ορισμένες αλλαγές, όπως π.χ. να αφαιρεθεί η Οικονομία από την κυρία Λούκα Κατσέλη και να δοθεί σε κάποιο πολιτικά ισχυρό στέλεχος. Ωστόσο πολλοί προεξοφλούν ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν έχει αποφασίσει να «φτιάξει» οποιονδήποτε νέο δελφίνο και η χημεία του με την κυρία Κατσέλη παραμένει πολύ καλή.

Εξάλλου οι δημοσκοπήσεις πάνε από το καλό στο καλύτερο. Πολλοί μάλιστα εικάζουν ότι ο χορός που έριξε χθες ο πρόεδρος μαζί με τους Πόντιους και τους Ναξιώτες που πήγαν στη Χ. Τρικούπη για τα κάλαντα είχε τον χαρακτήρα πανηγυρισμού για την κατάκτηση της πρώτης θέσης (σε μέτρηση μιας εταιρείας) για την πρωθυπουργική καταλληλότητα.