Η ανακοίνωση…
Η επιτυχής 15μηνη θητεία του εικονιζόμενου στο σκίτσο κ. Γ.Βλάχου στο υφυπουργείο Ανάπτυξης περιγράφεται με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο από τη ΔΑΚΕ υπουργείου Εμπορίου. Η συνδικαλιστική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας σε ανακοίνωσή της την οποία εξέδωσε με αφορμή την ανάδειξη εκπροσώπων στο υπηρεσιακό συμβούλιο διαχωρίζει τη θέση της.
* * *
«Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να απολογηθούμε για τις συνειδητές επιλογές της πολιτικής ηγεσίας» αναφέρει και προσθέτει: «Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να απολογηθούμε για τις παραλείψεις της υψηλόβαθμης υπαλληλικής ιεραρχίας» (φαίνεται ότι τα σκάγια πήραν και τον γενικό διευθυντή κ. Μιχ.Χάντσιο ). Μια σημείωση που κάνει ευτυχή τον… κομματικό κ. Βλάχο.
* * *
Για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σημειώνει: «Καταδικάζουμε τις άστοχες παρεμβάσεις που έχουν δημιουργήσει αίσθημα φόβου,έχουν υποβαθμίσει και αναστείλει την αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών στην πιο κρίσιμη περίοδο στην αγορά».
…και τα «καρφιά»
Για την «εσωτερική» πολιτική του υφυπουργού αναφέρει: «Διαχωρίσαμε και διαχωρίζουμε τη θέση μας με την πολιτική των αψυχολόγητων και άνευ λόγου μετακινήσεων συ ναδέλφων (του Μαΐου και πρόσφατες) που είχαν ως αποτέλεσμα τη διάλυση υπηρεσιών (όπως, π.χ.,τα σήματα)οι οποίες λειτουργούσαν ως πρότυπο εδώ και χρόνια για την εξυπηρέτηση του συναλλασσομένου κοινού».
* * *
Και να σκεφθεί κανείς ότι ο κ. Ι.Παπαθανασίου παρέδωσε στον συνάδελφό του της ιδίας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας, τον Σεπτέμβριο του 2007. Πρόκειται για έναν επιτυχή απολογισμό…
Το ψιθύρισμα
Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς ψιθύρισε στο αφτί του κύπριου εφοπλιστή κ. Κ.Λουίζου , διαχειριστή του «Sea Diamond», ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Α.Παπαληγούρας αλλά ό,τι και να ήταν έπιασε τόπο, μιας και έπειτα από πολύ καιρό είδαμε τη διαχειρίστρια εταιρεία να ανακοινώνει ότι υπέβαλε στο ΥΕΝ σχέδιο απάντλησης ρυπογόνων ουσιών από το ναυάγιο.
* * *
Αυτό το ψιθύρισμα στο αφτί είναι μια καθ΄ όλα politically correct συμπεριφορά, που επίσημα ονομάζεται «συντονισμένες ενέργειες».
Μονοπώλιο εν όψει
Με αφορμή την υιοθέτηση της κοινοτικής οδηγίας «Solvency ΙΙ » από το 2012 η οποία αλλάζει τα δεδομένα σχετικά με τη φερεγγυότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών οβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ.Δραγασάκης κατέθεσε επερώτηση στη Βουλή.
* * *
Ζητεί να πληροφορηθεί από τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφη τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση ώστε ναι μεν να ξεκαθαρίσει ο κλάδος από εταιρείες που δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις αλλά να μη δημιουργηθούν ολιγοπωλιακά φαινόμενα «όπου μικρός αριθμός ξένωνκυρίωςασφαλιστικών ομίλων θα κυριαρχεί στην αγορά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τρόπο καθορισμού των ασφαλίστρων».
* * *
Ο κ. Δραγασάκης ερωτά επίσης αν η κυβέρνηση προτίθεται να μεταφέρει την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών από το υπουργείο Ανάπτυξης στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες.
Αποστροφή στο ρίσκο
Συνολικά 1.309 επιχειρηματικές συμφωνίες ύψους 911 δισ. δολ. ακυρώθηκαν το 2008 καθώς η κρίση πήρε απρόβλεπτες διαστάσεις, ενώ η αξία των συγχωνεύσεων και εξαγορών εμφανίζεται συνολικά μειωμένη κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Deloitte & Τouche.
* * *
Οι δυσκολίες χρηματοδότησης, η μεταβλητότητα στις αποτιμήσεις και η αποστροφή του ρίσκου επηρέασαν τις εξελίξεις, ενώ ως παράπλευρη απώλεια θα πρέπει να θεωρηθεί και το γεγονός ότι οι τράπεζες θα δουν εξαιτίας των εξελίξεων αυτών τις προμήθειές τους να συρρικνώνονται κατά 30%.