Στα πράγματα

Μόνο με το επιτόκιο της ΕΚΤ οι χορηγήσεις δανείων του ΟΕΚ

Στην ενίσχυση των στεγαστικών προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) στοχεύει ο πρόεδρος του οργανισμού κ. Θ. Στάμου εξασφαλίζοντας στους εργαζομένους τη δυνατότητα να αποκτήσουν κατοικία με ευνοϊκές προϋποθέσεις.

Στην ενίσχυση των στεγαστικών προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) στοχεύει ο πρόεδρος του οργανισμού κ. Θ. Στάμου εξασφαλίζοντας στους εργαζομένους τη δυνατότητα να αποκτήσουν κατοικία με ευνοϊκές προϋποθέσεις.

– Ποιοι είναι δικαιούχοι και ποια τα προγράμματα;

«Δικαίωμα στεγαστικής συνδρομής από τον ΟΕΚ έχουν όλοι οι εργαζόμενοι που παρέχουν εξαρτημένη εργασία, καταβάλλουν εισφορές υπέρ ΟΕΚ και έχουν τις απαιτούμενες ημέρες εργασίας στην ασφάλιση, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, καθώς και οι συνταξιούχοι που κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου κατέβαλλαν εισφορές υπέρ ΟΕΚ. Ο ΟΕΚ χορηγεί δάνεια για αγορά ή ανέγερση κατοικίας από κεφάλαια τραπεζών επιδοτώντας το επιτόκιο και άτοκα δάνεια επέκτασης, επισκευής ή αποπεράτωσης από δικά του κεφάλαια, ενώ σε ολόκληρη την Ελλάδα βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα κληρώσεων κατοικιών. Παράλληλα υπάρχει το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, ενώ υπάρχουν και ειδικά προγράμματα για αναπήρους, πολυτέκνους, άγαμες μητέρες και εξαιρετικά έντονες οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες».

– Ο ΟΕΚ είναι το κύριο όργανο για την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής στον τομέα της στέγασης. Θεωρείτε ότι ανταποκρίνεται σε αυτό το σημαντικό έργο;

«Ιστορικά η ιδιόκτητη στέγη αποτέλεσε το όνειρο κάθε Ελληνα. Για το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων αυτός ο στόχος είναι δυσπρόσιτος. Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας καλείται να τους συνδράμει και θεωρώ ότι ανταποκρίνεται με επιτυχία στην επίτευξη αυτού του στόχου. Εξασφαλίζει στους εργαζομένους που δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία με τους όρους της ελεύθερης αγοράς ποιοτική στέγη σε τιμή τέτοια που να μπορούν να ανταποκριθούν. Ετσι στα 54 χρόνια λειτουργίας του ο ΟΕΚ έχει στεγάσει πάνω από 650.000 οικογένειες. Στόχος μας είναι να διατηρηθούν τα υπάρχοντα προγράμματα, να εμπλουτιστούν με νέα και να διασφαλίζονται πάντοτε τα συμφέροντα των δικαιούχων».

– Πρόσφατα προκλήθηκε αναστάτωση καθώς αντιμετωπίσατε προβλήματα στις χορηγήσεις δανείων σε δικαιούχους από ορισμένες τράπεζες.

«Πράγματι πρόσφατα λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσηςκάποιες τράπεζες ζήτησαν επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων που είχαν υπογράψει με τον ΟΕΚ στις χορηγήσεις δανείων. Ζήτησαν οι χορηγήσεις δανείων να γίνονται πλέον με βάση το επιτόκιο Εuribor και όχι το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με τη στήριξη του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας το θέμα διευθετήθηκε υπέρ των δικαιούχων καθώς δεν δεχθήκαμε ουδεμία μεταβολή στους όρους χορήγησης των δανείων. Ετσι συνεχίζονται κανονικά οι χορηγήσεις, ενώ σήμερα υπάρχουν και άλλες τράπεζες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συνεργασία μαζί μας για χορηγήσεις δανείων με βάση το επιτόκιο της ΕΚΤ. Πάντως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το θέμα αυτό ανέδειξε για άλλη μία φορά το πόσο σημαντικός για τους εργαζομένους είναι ο ρόλος των δανειοδοτικών προγραμμάτων του Οργανισμού».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk