Ο γάλλος διαχειριστής hedge funds Τιερί ντε λα Βιλισέ, ο οποίος είχε επενδύσει 1,4 δισ. δολάρια στην πυραμίδα του Μπέρναρντ Μέιντοφ, βρέθηκε νεκρός στο γραφείο του στη Νέα Υόρκη. Δίπλα στο πτώμα του η Αστυνομία ανακάλυψε χάπια και ένα μαχαίρι. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πρόκειται για αυτοκτονία. Στη φωτογραφία, δημοσιογράφοι και επενδυτές έξω από το κτίριο της λεωφόρου Μάντισον όπου συνέβη το τραγικό γεγονός. Το πρωί της Τρίτης, ο γάλλος διαχειριστής hedge fund Τιερί ντε λα Βιλισέ βρέθηκε νεκρός στο γραφείο του στη Νέα Υόρκη. Δίπλα στο πτώμα του η αστυνομία ανακάλυψε χάπια και ένα μαχαίρι. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πρόκειται για αυτοκτονία. Ο 65χρονος είχε επενδύσει 1,4 δισ. δολάρια στην «πυραμίδα» που έστησε ο Μπέρναρντ Μέιντοφ. Επρόκειτο για χρήματα που του είχαν εμπιστευθεί οι πελάτες του. Συγγενείς του ανέφεραν ότι «δεν μπορούσε να αντέξει την πίεση» . Πρόσωπα από το στενό περιβάλλον του Ντε λα Βιλισέ περιέγραψαν (στη γαλλική εφημερίδα «La Τribune») τον θάνατό του σαν «ένα αντίο από κάποιον που δεν έκανε τίποτε κακό» και εξήγησαν: «Την τελευταία εβδομάδα προσπαθούσε μέρα- νύχτα να ανακτήσει τα χρήματα των επενδυτών και είχε κινηθεί νομικά εναντίον των ρυθμιστικών αρχών». Φαίνεται ότι ο έμπειρος διαχειριστής κεφαλαίων δεν κατάφερε να βρει λύση στο πρόβλημα που τον εξέθεσε ανεπανόρθωτα έναντι των πελατών του. Επεσε και αυτός θύμα του Μπέρναρντ Μέιντοφ, όπως δεκάδες άλλοι διαχειριστές κεφαλαίων από όλον τον κόσμο. Ο 70χρονος, φερόμενος ως εγκέφαλος της κομπίνας των 50 δισ. δολαρίων, διέθετε άλλωστε «περγαμηνές». Διετέλεσε πρόεδρος του χρηματιστηρίου Νasdaq και η καλή φήμη του ταξίδευε στόμα με στόμα.

Ανάμεσα στους μεγαλύτερους επενδυτές στο επενδυτικό σχήμα του Μέιντοφ ήταν το hedge fund Αccess Ιnternational, το οποίο ίδρυσε ο Ντε λα Βιλισέ το 1994. Στο παρελθόν ο Γάλλος είχε χρηματίσει πρόεδρος του κλάδου επενδυτικής τραπεζικής της Credit Lyonnais και ως εκ τούτου διέθετε μεγάλη εμπειρία. Σε επιστολή του προς τους επενδυτές-πελάτες του στις 12 Δεκεμβρίου, ο Ντε λα Βιλισέ τους ενημέρωνε ότι ένα από τα fund της εταιρείας του, το Luxalpha Αmerican Selection του Λουξεμβούργου, είχε επενδύσει στην «πυραμίδα» του Μέιντοφ. «Είναι μια εξέλιξη που σοκάρει» ανέφερε.

Ο Μέιντοφ παραμένει σε κατ΄ οίκον περιορισμό στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη. Στον αστράγαλο του ποδιού είναι περασμένο ένα βραχιόλι που εκπέμπει ηλεκτρονικό σήμα και επιτρέπει στις Αρχές να παρακολουθούν πού βρίσκεται.