Λίγο μετά τις εορταστικές ημέρες, στις 14 Ιανουαρίου συγκεκριμένα, η ομάδα Νάμα ανεβάζει στην κεντρική σκηνή του θεάτρου Επί Κολωνώ το έργο «Δανειστές» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ . Πρόκειται για κλασική «τραγικωμωδία», όπως την είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος ο σουηδός δραματουργός, με θέμα τη διαχρονική σύγκρουση ανάμεσα στα δύο φύλα. Δύο άνδρες έχουν γνωριστεί σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο. Ο Αντολφ, θεωρώντας τον Γκούσταβ έμπιστο, αρχίζει να μιλάει ανοιχτά για τη γυναίκα του, τη Θέκλα. Οι συζητήσεις στο λόμπι του θερέτρου οδηγούν όμως σε κάποια σκληρά συμπεράσματα για το αντίθετο φύλο. Αρχίζει έτσι μια σειρά από πολύπλοκες μηχανορραφίες, από τις οποίες κανένας δεν πρόκειται να βγει σώος. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Παλούμπης. Παίζουν οι Αθηνά Αλεξοπούλου, Θάνος Αλεξίου και Αγης Εμμανουήλ. Ναυπλίου 12, Κολωνός, τηλ. 210 5138.067.

εντός

Πόσοι σκηνοθέτες μπορούν να ανεβάσουν μια παράσταση; Αν είναι συνεργάσιμοι, μπορούν και επτά! Οι Γιώργος Γάλλος,Βασίλης Μαυρογεωργίου,Αργύρης Ξάφης, Ομάδα Βlitz ( Γιώργος Βαλαής,Αγγελική Παπούλια,Χρήστος Πασσαλής ) και Αργυρώ Χιώτη θα παρουσιάσουν το έργο του Γκαίτε «Φάουστ» κάνοντας ένα πείραμα. Το κείμενο διαιρείται σε πέντε μέρη και εκφράζεται μέσα από πέντε διαδοχικές προσεγγίσεις προσφέροντας έναν σύγχρονο προβληματισμό για θέματα όπως το αδιέξοδο της γνώσης και του ορθολογισμού, η επιστροφή στην αθωότητα, η μαγεία του έρωτα, η ροπή προς το απόλυτο και οι σπαρακτικές αντιφάσεις της ανθρώπινης φύσης. Σε αυτή τη φιλόδοξη παράσταση ο Φάουστ δέχεται τη σκοτεινή πρόκληση του Μεφιστοφελή και μιλάει για τη ριψοκίνδυνη εμπειρία του με λόγο σύγχρονο και άμεσο. Παίζουν: Γ. Γάλλος,Χρήστος Λούλης (φωτογραφία), Β.Μαυρογεωργίου, Α.Ξάφης,Αγγελική Παπούλια, Γιάννης Περλέγκας,Εύη Σαουλίδου κ.ά. Στο Κτίριο Τσίλλερ – Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», από 20 Φεβρουαρίου 2009. Ο νεαρός τζαζίστας Ματία Σριφλ, νικητής του Γερμανικού Βραβείου Τζαζ για τον αυτοσχεδιασμό το 2006, θα εμφανιστεί στα μέσα της άνοιξης (8 Απριλίου 2009) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μια καλή είδηση για όσους μουσικόφιλους αναζητούν να απολαύσουν «ζωντανά» σύγχρονα, δυναμικά ονόματα. Μαζί με το παιδί-θαύμα, που σε ηλικία μόλις 15 χρόνων ήταν μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Τζαζ της Βαυαρίας, θα βρεθεί επί σκηνής το γκρουπ που ο ίδιος δημιούργησε, οι Shreefpunk- δηλαδή, οι Γιοχάνες Μπερ (κιθάρες), Ρόμπερτ Λάντφερμαν (μπάσο) και Γενς Ντούπε -, για να πειραματιστούν επάνω σε ήχους πανκ, τζαζ και φανκ.

Ο άνθρωπος είναι στο επίκεντρο της γραφής του Αλέξη Σταμάτη (φωτογραφία). Το ίδιο συμβαίνει και στο έργο του «Γένεση», το οποίο αποτελείται από τα δύο άπαιχτα μονόπρακτά του «Γένεση» και «Το παιδί για τα θελήματα». Εδώ ο συγγραφέας μιλάει για τη σχέση του ανθρώπου με το παρελθόν και το μέλλον, την Ιστορία και το πεπρωμένο. Στη «Γένεση» μια νέα μητέρα διαλογίζεται επάνω στη δική της προσωπική μοναξιά με αφορμή το παιδί που μόλις έφερε στον κόσμο, ενώ το δεύτερο μονόπρακτο αποτελεί ένα ρέκβιεμ για την ανθρώπινη ψυχή παρουσιάζοντας έναν άνδρα να βασανίζεται αναζητώντας το απόλυτο. Στην παράσταση η σκηνοθέτις Αύρα Σιδηροπούλου βάζει αυτούς τους δύο ήρωες να συνομιλούν. Κουβαλούν τις σκιές του παρελθόντος, τα πάθη, τον φόβο και την ελπίδα. Αφηγούνται δύο ιστορίες που η μία συμπληρώνει την άλλη και κινούνται πάνω στον άξονα του Καλού και του Κακού. Παίζουν: Αρτο Απαρτιάν,Ρηνιώ Κυριαζή. Στο θέατρο Χώρα, από 4 Φεβρουαρίου 2009.

εκτός

Αντριου Λόιντ Γουέμπερ (φωτογραφία), βρετανός θεατρικός παραγωγός και συνθέτης, 60 ετών. Ψηφίστηκε «το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη επιρροή στα θεατρικά δρώμενα την τελευταία δεκαετία» από την εβδομαδιαία εφημερίδα του χώρου «Τhe Stage». Είναι η έκτη φορά στα δέκα χρόνια διεξαγωγής της συγκεκριμένης ψηφοφορίας που ο λόρδος Γουέμπερ κερδίζει αυτή τη θέση. Ο περυσινός «νικητής» Κάμερον Μάκιντος εφέτος κατετάχθη δεύτερος.

Μπαζ Λούρμαν (φωτογραφία), αυστραλός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, 46 ετών. Θα μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το κλασικό μυθιστόρημα του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ «Ο υπέροχος Γκάτσμπι». Ο σκηνοθέτης αγόρασε τα δικαιώματα του βιβλίου, σκοπεύει όμως να παρουσιάσει μια σύγχρονη εκδοχή του. Οπως υποστηρίζει, βρίσκει πολλές ομοιότητες μεταξύ της εποχής της τζαζ και του κραχ του 1929, τα οποία περιγράφονται στο μυθιστόρημα, με τη σημερινή κατάσταση.

Ντιν Μάρτιν (φωτογραφία), αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός (1917-1995). Θα του απονεμηθεί ένα τιμητικό βραβείο Γκράμι για τη συνολική προσφορά του στον χώρο. Στην τελετή, που θα γίνει στις 7 Φεβρουαρίου στο Λος Αντζελες, μία ημέρα πριν από τα ετήσια Γκράμι, θα δοθούν επίσης τιμητικά βραβεία στο θρυλικό φωνητικό κουαρτέτο Four Τops, στον «καουμπόιτραγουδιστή» Τζιν Οτρι, στο συγκρότημα γκόσπελ Τhe Βlind Βoys of Αlabama, στον αμερικανό συνθέτη και πιανίστα της τζαζ Χανκ Τζόουνς, στον αμερικανό τραγουδιστή της φολκ Τομ Πάξτον και στην τραγουδίστρια Μπρέντα Λι.