ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Προτού καν αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά της ως υπουργός Εξωτερικών, η Χίλαρι Κλίντον εργάζεται για την ισχυροποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ φιλοδοξώντας να στήσει ένα υπουργείο με μεγαλύτερο προϋπολογισμό, με υψηλού κύρους ειδικούς απεσταλμένους σε περιοχές κρίσεων και με πιο ουσιαστικό ρόλο στην αντιμετώπιση παγκοσμίων προβλημάτων οικονομικής φύσεως.
Ηδη έχουν διαρρεύσει στον αμερικανικό Τύπο οι επιλογές της για τους βασικούς συνεργάτες της, με δύο ονόματα αξιόλογα. Πρόκειται για τον Τζέικομπ Λιου, ο οποίος είχε διατελέσει διευθυντής Προϋπολογισμού επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον και σύμφωνα με τους επιτελείς του Μπαράκ Ομπάμα είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για την εξασφάλιση αυξημένων κονδυλίων στο διπλωματικό σώμα.
Ο δεύτερος υφυπουργός που έχει επιλέξει η κυρία Κλίντον είναι ο Τζέιμς Στάινμπεργκ , τον οποίο ο πρόεδρος Κλίντον είχε χρησιμοποιήσει ως σύμβουλο επί Θεμάτων Ασφαλείας. Και οι δύο αυτές επιλογές της πρέπει να εγκριθούν από τη Γερουσία. Στους κύκλους των στενών συνεργατών του νέου προέδρου των ΗΠΑ είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχει σχέδιο για τον διορισμό αρκετών ειδικών απεσταλμένων που θα αναλάβουν δράση σε περιοχές κρίσεων. Αυτό προς αναβίωση της πολιτικής του Μπιλ Κλίντον, ο οποίος ανέθετε σε ανθρώπους όπως ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και ο Ντένις Ρος ρόλο εξουσιοδοτημένου μεσολαβητή σε σοβαρές κρίσεις, στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή. Πράγμα που δεν έκανε ο Τζορτζ Μπους, ο οποίος τις περισσότερες φορές έστελνε την υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις σε ειρηνευτικές-μεσολαβητικές αποστολές με πενιχρά αποτελέσματα.
Οι άνθρωποι στην Ουάσιγκτον λένε επίσης ότι βασική επιδίωξη της νέας υπουργού Εξωτερικών είναι η αναβάθμιση του ρόλου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε διεθνείς οικονομικές υποθέσεις, έναν ρόλο που επί προεδρίας Μπους ανήκε αποκλειστικά στο υπουργείο Οικονομίας. Προς τούτο η κυρία Κλίντον έχει ήδη συμβουλευθεί την επιφανή οικονομολόγο Λόρα Ντ΄ Αντρεα Τισόν, η οποία ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων επί προεδρίας Κλίντον. Οπως γράφουν οι «Νew Υork Τimes», όλες αυτές οι κινήσεις φανερώνουν την πρόθεση της Χίλαρι για ενίσχυση της αμερικανικής διπλωματίας, μετά την «καθίζηση» που είχε υποστεί, ιδίως στο διάστημα της υπουργίας του Κόλιν Πάουελ, την εποχή που η διπλωματία κατευθυνόταν όχι από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά από το Πεντάγωνο, το γραφείο του αντιπροέδρουακόμη και από τις μυστικές υπηρεσίες.
Ωστόσο αυτές οι φιλοδοξίες περί αναβάθμισης που οπωσδήποτε θα χρειαστεί μεγαλύτερους πόρους ίσως δώσουν αφορμές για προστριβές με τα άλλα υπουργεία, κατά την άποψη κάποιων πολιτικών αναλυτών.
Επί του παρόντος πάντως το δίδυμο Ομπάμα- Χίλαρι δεν έχει συγκεκριμένα σχέδια για ειδικές αποστολές και ειδικούς απεσταλμένους, παρ΄ όλο που ακούγονται κάποια ονόματα, όπως αυτά του Ρος για τη Μέση Ανατολή, του Χόλμπρουκ ή του Μάρτιν Ιντύκ, άλλοτε πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ.