Εμπορικός εμφύλιος για την αργία της Κυριακής

Η εορταστική αγορά σιγά σιγά «ζεσταίνεται» αλλά αίφνης ξέσπασε «εμφύλιος» στους εμπόρους για τη λειτουργία των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του χρόνου (28 του μηνός) και για όλες τις Κυριακές. Και αυτό με αφορμή την απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου, από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα, που μετά την προτροπή του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή ανακοίνωσε χθες και επισήμως ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλιας. O υπουργός, κάνοντας διασταλτική κατά τους εμπόρους ερμηνεία της ισχύουσας νομοθεσίας, επέτρεψε στα εμπορικά καταστήματα του Δήμου Αθηναίων να ανοίξουν την προσεχή Κυριακή με απόφαση του νομάρχη Αθηνών.

Η εορταστική αγορά σιγά σιγά «ζεσταίνεται» αλλά αίφνης ξέσπασε «εμφύλιος» στους εμπόρους για τη λειτουργία των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του χρόνου (28 του μηνός) και για όλες τις Κυριακές.

Και αυτό με αφορμή την απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου, από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα, που μετά την προτροπή του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή ανακοίνωσε χθες και επισήμως ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλιας. O υπουργός, κάνοντας διασταλτική κατά τους εμπόρους ερμηνεία της ισχύουσας νομοθεσίας, επέτρεψε στα εμπορικά καταστήματα του Δήμου Αθηναίων να ανοίξουν την προσεχή Κυριακή με απόφαση του νομάρχη Αθηνών. Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση είπε ότι ο κάθε εμπορικός σύλλογος μπορεί να απευθύνεται στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της περιοχής του, να υποβάλλει το σχετικό αίτημα και αν εγκρίνεται μπορούν τα καταστήματα να ανοίγουν την Κυριακή.

Κατά τις πληροφορίες σχετικό αίτημα έχουν ήδη υποβάλει οι εμπορικοί σύλλογοι Αμαρουσίου και Χαλανδρίου (εκεί βρίσκονται το Τhe Μall και το Golden Ηall), ενώ και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης αναμένεται να δώσει σήμερα το «πράσινο φως» για τα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι τα εμπορικά καταστήματα του Λεκανοπεδίου Αττικής και της Θεσσαλονίκης θα είναι ανοιχτά την ερχόμενη Κυριακή.

Το μείζον θέμα που δημιουργήθηκε και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων είναι η εκχώρηση της αρμοδιότητας στους νομάρχες για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και όχι η νομοθετική παρέμβαση, π.χ. με τροπολογία στη Βουλή. Οξύτατες αντιδράσεις έχουν προκληθεί από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), που επιμένει να θεωρεί την 28η Δεκεμβρίου αργία, τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ). Αντιθέτως, το αίτημα υποστήριξαν ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ) και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, ο πρόεδρος του οποίου κ. Κ. Μίχαλος το έθεσε στον Πρωθυπουργό κατά την προχθεσινή επίσκεψή του στο Επιμελητήριο. Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ) απέφυγε χθες να τοποθετηθεί επισήμως επί του θέματος, ενώ, όπως είναι γνωστό, ένα από τα πάγια αιτήματά του είναι η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή. Στην προκειμένη περίπτωση το αίτημα αυτό έγινε ιδιαίτερα ισχυρό, δεδομένου ότι στην περιοχή των βορείων προαστίων δημιουργήθηκαν δύο μεγάλα εμπορικά κέντρα, βρίσκονται υπό ανέγερση κι άλλα- έχουν γίνει επενδύσεις πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ- και η επικερδής λειτουργία τους μπορεί να βασιστεί μόνο αν θεσπιστεί το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων.

Από την πλευρά του Εμπορικού Κέντρου Αθηνών το αίτημα μπορεί να υποστηριχθεί κυρίως από τους επιχειρηματίες που συνωθούνται στην περιοχή της οδού Ερμού και των τεσσάρων πολυκαταστημάτων που ήδη λειτουργούν. Σε αυτό το πλαίσιο η γραμμή άμυνας στην οποία συμπαρατάσονται η ΕΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ και η ΟΙΥΕ είναι αμφίβολης ανθεκτικότητας, παρά το γεγονός ότι «από τους καταναλωτές δεν λείπουν ώρες αλλά χρήματα», όπως λένε πηγές της αγοράς. Ωστόσο οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο σε μια ήδη συρρικνούμενη αγορά. Γι΄ αυτό και η ένταση της αντιπαράθεσης θα είναι μεγάλη.

Ε ιδικότερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ.Βλάχος, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον ΕΣΑ, όπου ετέθη εκ νέου και επιτακτικά το πρόβλημα της λειτουργίας των καταστημάτων στα όρια ευθύνης του Δήμου Αθηναίων λόγω των γεγονότων της προηγούμενης περιόδου, έκανε δεκτό το αίτημα για έκτακτη λειτουργία της αγοράς την ερχόμενη Κυριακή.

Ο κ. Βλάχος συναντήθηκε με τον αντινομάρχη Αθηνών κ. Χ. Πασβαντίδη και επήλθε συμφωνία. Και ως εκ τούτου ανακοίνωσε ότι όσοι υπάλληλοι επιλέξουν να εργασθούν την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008 θα αμειφθούν με προσαύξηση κατά 75%, καθώς και με μία επιπλέον ημέρα αδείας (ρεπό), η οποία θα δοθεί υποχρεωτικά εντός του Ιανουαρίου 2009. Εναλλακτικά έπειτα από κοινή απόφαση των δύο μερών (εργαζόμενοι- εργοδότες) μπορεί η ημέρα απασχόλησης αντί για άδεια να πληρωθεί και σε αυτή την περίπτωση ισχύει επιπλέον προσαύξηση κατά 75%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk