Γενικό ανασχηματισμό και αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της κρατικής μηχανής προγραμματίζει για τις αρχές Ιανουαρίου η κυβέρνηση, ξηλώνοντας από τις θέσεις τους, εκτός από υπουργούς και υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς, περιφερειάρχες, διοικητές ΔΕΚΟ, ανώτατους αξιωματούχους της Αστυνομίας αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και διπλωμάτες.

Η επιδίωξη του Πρωθυπουργού είναι να αντικατασταθούν το ταχύτερο δυνατόν όλα τα κρατικά και κυβερνητικά στελέχη που εμφάνισαν μειωμένη απόδοση μετά τις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2007 ή δεν μπόρεσαν να συντονιστούν με τους ταχείς και αποτελεσματικούς ρυθμούς που απαιτεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Παραδειγματική τιμωρία και επιβράβευση
Το πρώτο βήμα θα είναι η αντικατάσταση της πλειονότητας των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου στον σαρωτικό ανασχηματισμό που προγραμματίζει ο κ. Κ.Καραμανλής για τις 5 ή τις 8 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια οι νέοι υπουργοί, αλλά και όσοι παραμείνουν στις θέσεις τους, έχουν ήδη δεσμευθεί στον Πρωθυπουργό ότι θα προχωρήσουν σε βαθιές τομές και ανακατατάξεις, έτσι ώστε να απαλλαγούν τα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια από στελέχη μειωμένης απόδοσης και να δοθεί ένα μήνυμα επιβράβευσης σε όσους ανταποκρίθηκαν στα καθήκοντά τους.

Με τη στρατηγική αυτή όμως η κυβέρνηση επιδιώκει να εκπέμψει το μήνυμα μιας γενικότερης ανανέωσης και της παραδειγματικής τιμωρίας ταυτόχρονα όσων απέτυχαν να χειριστούν κρίσεις που ξέσπασαν στον χώρο ευθύνης τους τους προηγούμενους μήνες.

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη προβεί σε μια αξιολόγηση των γενικών γραμματέων και θα ζητήσει από τους υπουργούς την αντικατάσταση αρκετών, ιδίως στα υπουργεία όπου θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής ηγεσίας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αλλαγές γενικών γραμματέων προγραμματίζονται στα υπουργεία Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Εθνικής Αμυνας, Απασχόλησης, Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημόσιας Τάξης και Εμπορικής Ναυτιλίας. Ως τα τέλη Ιανουαρίου εξάλλου θα έχει ολοκληρωθεί ένα κύμα αλλαγών στα ηγετικά κλιμάκια της Αστυνομίας, με στόχο τη βελτίωση της επιχειρη σιακής ετοιμότητας, αλλά και την αλλαγή της φιλοσοφίας της ΕΛ.ΑΣ., οι αδυναμίες της οποίας αποκαλύφθηκαν στα γεγονότα αυτού του μήνα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα αντικατασταθούν με επίσπευση των τακτικών κρίσεων του Σώματος ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Β.Τσιατούρας, ο αττικάρχης κ. Ι.Μπούτσικας και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. κ. Π. Στάθης, συμπαρασύροντας μια ολόκληρη γενιά ανώτατων αξιωματικών στην αποστρατεία.

Επίσπευση των κρίσεων προγραμματίζεται και στις Ενοπλες Δυνάμεις, όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα έλλειψης συντονισμού, ιδιαίτερα στον Στρατό Ξηράς.

Υπό κρίση οι διοικήσεις σε δημόσιους οργανισμούς
Εκτεταμένες αλλαγές προγραμματίζονται και στις διοικήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, ιδίως στους τομείς που θα εποπτεύουν νέοι υπουργοί και θέλουν να τοποθετήσουν ανθρώπους της εμπιστοσύνης τους.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιη η αντικατάσταση του προέδρου της ΔΕΗ κ. Τ. Αθανασόπουλου αλλά και του προέδρου του ΟΤΕ κ. Π.Βουρλούμη μετά την πλήρη ενεργοποίηση της συμμαχίας με την Deutsche Τelekom από την άνοιξη. Αλλαγές προγραμματίζονται επίσης στην αμυντική βιομηχανία και σε περιφερειακούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα διαφθοράς.

Σαρωτικές αλλαγές προγραμματίζει η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη – η οποία παραμένει οριστικά στη θέση της- και στον διπλωματικό κλάδο, και ιδιαίτερα στις θέσεις αυξημένης ευθύνης.

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου είναι πιθανό να αναλάβει ο ως σήμερα πρεσβευτής μας στην Ουάσιγκτον κ. Αλ. Μαλιάς, αν δεν παραμείνει στη θέση του ο κ. Αρ. Αγαθοκλής, η θητεία του οποίου λήγει στο τέλος του 2009. Νέος πρεσβευτής της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον τοποθετείται ο ως τώρα επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες κ. Β. Κασκαρέλης, τον οποίο διαδέχεται στη βελγική πρωτεύουσα ο γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών κ. Θ. Σωτηρόπουλος. Το αξίωμα του ΓΓ Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα ανατεθεί στον πρεσβευτή μας στη Λευκωσία κ. Δ. Ράλλη.

Καραμανλής και Μητσοτάκης τα είπαν για οικονομία και υπουργοποιήσεις
Τα προβλήματα της οικονομίας, για τα οποία συμφώνησαν ότι θα οξυνθούν το επόμενο τρίμηνο, αλλά και οι λεπτομέρειες του ανασχηματισμού κυριάρχησαν στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα του πρώην πρωθυπουργού και, όπως πάντα, συμπεριέλαβε όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας. Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε και πάλι την άποψη ότι θα πρέπει να διαχωριστεί στον επικείμενο ανασχηματισμό το υπουργείο Οικονομίας από το υπουργείο Οικονομικών και να υπάρξουν δομικές αλλαγές στο νέο κυβερνητικό σχήμα για να ενισχυθεί η ευελιξία του. Ταυτόχρονα συζητήθηκε η υπουργοποίηση του κ. Αντ. Σαμαρά αλλά και η πιθανότητα εισόδου του κ. Κυρ. Μητσοτάκη στην κυβέρνηση.

Οι κκ. Καραμανλής και Μητσοτάκης συμφώνησαν ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν οι συνθήκες που να καθιστούν εφικτή τη συνεργασία των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, ενώ ταυτόχρονα συμφωνήθηκε ότι το 2009 είναι πολύ πιθανόν να χρειαστούν εθνικές εκλογές, έστω και αν ο κ. Μητσοτάκης το απέκλεισε στις δηλώσεις που έκανε αποχωρώντας.

«Περνούμε μια δύσκολη φάση. Ο κόσμος ολόκληρος και η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. «Σε αυτή τη δύσκολη ώρα χρειάζεται αυτοσυγκράτηση. Ολοι πρέπει να είμαστε κατά το δυνατόν υπεύθυνοι, να δούμε τα προβλήματα πραγματικά όπως είναι, να εκτιμήσουμε σωστά μια πραγματικότητα δύσκολη,να μην κινούμαστε εκτός πραγματικότητας- αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της πολιτικής μας ζωής σήμερα- και από ΄κεί και πέρα να υπάρξει μια έντιμη ανταλλαγή απόψεων,ένας δημοκρατικός διάλογος, ο οποίος πάει να εκλείψει σ΄ αυτή τη χώρα » σημείωσε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε:

«Η ΝΔ έχει πάρει πρόσφατα την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Εχει τρία χρόνια μπροστά της να κυβερνήσει.Εχει ένα πρόγραμμα το οποίο έχει καταστήσει γνωστό στον ελληνικό λαό και το οποίο εφαρμόζει και οφείλει να εφαρμόσει. Κατά συνέπεια, πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματός της και να αντιμετωπίσει, όσο μπορεί καλύτερα, τα δύσκολα προβλήματα που έχει ο τόπος. Από ΄κεί και πέρα όμως πρέπει να καταλάβουμε οι πάντες ότι όλοι είμαστε υπεύθυνοι σε αυτόν τον τόπο,και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα και αυτοί που εκφράζουν κοινωνικές ομάδες. Ολοι είμαστε υπεύθυνοι και τον τόπο αυτόν δεν πρέπει να τον βουλιάξουμε, δεν πρέπει να τον κάψουμε».

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι, όταν ο κ. Μητσοτάκης κλήθηκε από τους δημοσιογράφους να προβλέψει αν μπορεί να μειωθεί η διαφορά μεταξύ ΠαΣοΚ και ΝΔ, απέφυγε να απαντήσει λέγοντας χαρακτηριστικά: « Καλές γιορτές και ο Θεός να βοηθήσει»!