Η αρνητική διεθνής οικονομική συγκυρία φαίνεται ότι είναι η αιτία που απέτρεψε την Qatar Αirways και την Ιberia να συμμετάσχουν στη διαδικασία του διαγωνισμού αποκρατικοποίησης των εταιρειών της Ολυμπιακής κατά την κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών.

Το ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των ενδιαφερομένων ειδικά η Qatar Αirways προκάλεσε προβληματισμό στην κυβέρνηση, καθώς ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Κατάρ και τις συναντήσεις που είχε με τον εμίρη Σεΐχ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Φάνι και τον πρωθυπουργό Σεΐχ Χαμάντ μπιν Τζαμπρ αλ Φάνι είχε επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον του Κατάρ για τον ελληνικό αερομεταφορέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Qatar Αirways δεν συμμετέχει στον διαγωνισμό καθώς λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης αποφασίστηκε να μην προχωρήσει σε επέκταση δραστηριοτήτων. Η ισπανική Ιberia αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να μη συνεχίσει έπειτα από εισηγήσεις στελεχών της Βritish Αirways, με την οποία έχει μετοχική συνεργασία. Επίσης δεν κατέθεσε προσφορά η ΜyΑir (ιταλική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους).

Στη λίστα των ενδιαφερομένων προστέθηκε η κρατική εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων ανακοινώθηκε ότι οι υποψήφιοι επενδυτές είναι επτά για την εταιρεία που θα αναλάβει το πτητικό έργο της νέας Ολυμπιακής, επτά για τη νέα εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης και τρεις για τη νέα εταιρεία τεχνικής βάσης.

Ενδιαφέρον εκδήλωσαν για το πτητικό έργο των ΟΑ οι εξής:

Ο βρετανικός επενδυτικός οίκος ΡCΡ Capital Ρartners μαζί με την Εtihad Αirways, η οποία είναι η κρατική αεροπορική εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που έχει έδρα το Αμπου Ντάμπι.

Η κοινοπραξία Εurocorp JV (που αποτελείται από τη γαλλική αεροπορική εταιρεία Αir Μediterranee, τον όμιλο Βερνίκου και διεθνείς επενδυτές).

Η ιδιωτική αεροπορική εταιρεία charters και jets Chrysler Αviation, η οποία έχει έδρα την Καλιφόρνια. Η νέα εταιρεία αερομεταφορών στην Ελλάδα Αthens Αirways και η SkyΟne, αμερικανική αεροπορική εταιρεία τσάρτερ.

Ο όμιλος του Κουβέτι Fouad Αl Ghanim Group, που έχει στην ιδιοκτησία του μεταξύ άλλων την Gainjet.

Το διεθνές επενδυτικό fund του Λονδίνου Κlesch & Co., το οποίο είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και το 2005.

Η εταιρεία χαμηλού κόστους Sky Εurope.

Στον διαγωνισμό για την επίγεια εξυπηρέτηση συμμετέχουν: κοινοπραξία Εurocorp JV, Fouad Αl Ghanim Group, Goldair (εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης που ήδη δραστηριοποιείται σε ελληνικά αεροδρόμια), Ηellenic Cargo Group (κοινοπραξία που υποστηρίζεται από την Αtis Global και την Αritrans Group), Ρ&Ρ Ρrivate Βank (επενδυτική τράπεζα με έδρα την Ελβετία), ΡCΡ Capital Ρartners και Swissport. Για την εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης δεν κατέθεσε μη δεσμευτική προσφορά η εταιρεία Εllaktor (του ομίλου Μπόμπολα).

Στον διαγωνισμό για την τεχνική βάση συμμετέχουν: κοινοπραξία Εurocorp JV, Fouad al Ghanim Group και ΡCΡ Capital Ρartners. Η καταληκτική προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών είναι η 30ή Ιανουαρίου 2009.

«Η πολυπόθητη μεταρρύθμιση του υπουργείου Μεταφορών οδηγείται σε παταγώδη αποτυχία.Ηδη μεγάλα ονόματα με εμπειρία δεκαετιών στον χώρο των αερομεταφορών γυρίζουν την πλάτη τους και κλείνουν τα αφτιά τους στις σειρήνες του υπουργού Μεταφορών» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΟΣΠΑ.