Τον προβληματισμό της εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΠΟΕΤ) για την απουσία μέριμνας σε ό,τι αφορά τον κλάδο των τουριστικών γραφείων και τουριστικών λεωφορείων (πούλμαν) από τα μέτρα στήριξης του τουρισμού που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Αν και είναι ο πρώτος φορέας διαχείρισης του τουριστικού προϊόντος, ο κλάδος μένει αβοήθητος όπως τονίζει, παρά το γεγονός ότι επιδόθηκε έγκαιρα υπόμνημα στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης με τεκμηριωμένα αιτήματα, ενώ είχαν προηγηθεί και αρνητικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες το προηγούμενο διάστημα (όπως αυτή του υπουργείου Μεταφορών) οι οποίες επιβάρυναν σημαντικά τη θέση χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων- τουριστικών γραφείων.
Την ίδια ώρα τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας στον τουρισμό υπογράμμισε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕΥΤΕ). Η ομοσπονδία απαιτεί να ανασταλεί οποιαδήποτε απόλυση, άδεια άνευ αποδοχών ή μείωση εβδομαδιαίων ωρών και ημερών, αλλά και να διασφαλιστεί η εφαρμογή του άρθρου 8 του Ν. 1346/83 και των καταληκτικών ημερομηνιών επαναπρόσληψης των εποχικά απασχολουμένων.
Μέτρα κατά των απολύσεων
Επίσης ζητεί να υπογραφεί κοινή υπουργική απόφαση που θα καθορίζει κανονισμό πρακτικής άσκησης για τους ημεδαπούς και αλλοδαπούς μαθητές που καλύπτουν θέσεις εργασίας- περίπου με 250 ευρώ- αντί πρακτικής άσκησης, καθώς και να στελεχωθούν οι μηχανισμοί ελέγχουεπιθεώρησης εργασίας, ΙΚΑ, ΤΑΠΙΤ (κλάδου Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων) για απαραίτητους ελέγχους προς πλήρη εφαρμογή της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και ΣΣΕ.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΕ-ΥΤΕ, ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ στον επισιτισμό και στα ξενοδοχεία είναι περίπου 200.000 εργαζόμενοι, ενώ οι εκτιμήσεις της πολιτείας για όλες τις θέσεις εργασίας στον τουρισμό είναι περίπου 850.000- σημειώνοντας ότι οι υπόλοιποι 600.000, το 65%, απασχολούνται στη «μαύρη» εργασία.
Σε σχέση μάλιστα με τη δέσμη στήριξης του τουρισμού, επισημαίνεται ότι δεν υπήρξε αναφορά στους εργαζομένους παρά τη διαβεβαίωση της υπουργού Απασχόλησης κυρίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά.
Για τον λόγο αυτό προτείνεται σειρά μέτρων όπως η αύξηση του ποσού κόστους του Κοινωνικού Τουρισμού για Απρίλιο και Μάιο, το δικαίωμα απόδοσής του και στους περυσινούς δικαιούχους, καθώς και η επιδότηση των εκπαιδευτικών εκδρομών. Τέλος, όπως τονίζεται, οποιαδήποτε ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων από την πολιτεία θα πρέπει να γίνει με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν προβεί σε απολύσεις από τον Σεπτέμβριο του 2008 και μετά.