Χωρίς χριστουγεννιάτικα δώρα για τους επενδυτές έκλεισαν οι περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές χθες. Στη Wall Street ο δείκτης Dow Jones έχανε γύρω στο 0,60%, όπως και οι άλλοι δύο κύριοι αμερικανικοί δείκτες, ο Standard & Ρoor΄s 500 και ο Νasdaq, δύο ώρες περίπου πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Από τα τρία μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μόνο το Λονδίνο έκλεισε με οριακή άνοδο κατά 0,16%, ενώ η Φραγκφούρτη και το Παρίσι έκλεισαν με πτώση 0,21% και 0,73% αντίστοιχα.

Στις ΗΠΑ η ύφεση της οικονομίας φαίνεται να βαθαίνει, με την αγορά κατοικίας να συνεχίζει την ανελέητη πτώση της. Ενώ τα μακροοικονομικά στοιχεία για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας ήταν σύμφωνα με αυτά που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι. Τα χθεσινά τελικά στοιχεία έδειξαν ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν συρρικνώθηκε 0,5% επί ετησίας βάσεως το τρίτο τρίμηνο. Η επίδοση της αμερικανικής οικονομίας ήταν η χειρότερη των τελευταίων επτά ετών. Η πτώση του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στη μείωση των καταναλωτικών δαπανών για πρώτη φορά από το 1991. Η συρρίκνωση της κατανάλωσης ήταν ιδιαίτερα μεγάλη κατά 3,1% επί ετησίας βάσεως. Η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται ήδη σε ύφεση από τον Δεκέμβριο του 2007, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία ΝΒΕR (Νational Βureau of Εconomic Research), η οποία είναι αρμόδια για τον ορισμό των επιχειρηματικών κύκλων. Σημειωτέον ότι η ΝΒΕR προσδιορίζει την έναρξη και το τέλος των υφέσεων της αμερικανικής οικονομίας μετρώντας τα στοιχεία για την απασχόληση, τη βιομηχανική παραγωγή, το εισόδημα και τις λιανικές πωλήσεις. Ενώ ο προσδιορισμός της ύφεσης παγκοσμίως ορίζεται από την πτώση του ΑΕΠ για δύο συνεχή τρίμηνα.

Στη Wall Street οι χρηματιστηριακοί δείκτες έχαναν γύρω στο 0,60% δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών RΕUΤΕRS/LUCΑS JΑCΚSΟΝ

Η αγορά κατοικίας, η οποία αποτελεί την καρδιά του προβλήματος, συνεχίζει να καταρρέει. Ευτυχώς που υπήρξε η κατάρρευση του ενεργειακού κόστους και οι πρωτοφανείς εκπτώσεις στον τομέα λιανικής και απέτρεψαν ένα νέο πλήγμα στην καταναλωτική εμπιστοσύνη. Οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών σημείωσαν νέα πτώση ρεκόρ τον Νοέμβριο καθώς η πτώση ήταν της τάξεως του 8,6% τον περασμένο μήνα. Επεσαν επίσης και οι πωλήσεις των νεόδμητων κατοικιών. Και εδώ οι πτωτικοί ρυθμοί ήταν κατά 2,9%. Τα στοιχεία αυτά ήταν απογοητευτικά και υποδηλώνουν ότι οι δραματικές προσπάθειες της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) δεν μπορούν να βάλουν τέλος στην ανελέητη αυτή πτωτική πορεία. Ολοι τώρα εστιάζουν την προσοχή τους στα νέα ανορθόδοξα μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μπεν Μπερνάνκι. Ανακοίνωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα αγοράσει τεράστιες ποσότητες ενυπόθηκων δανείων από τις τράπεζες και τους οργανισμούς, όπως η Fannie Μae και η Freddy Μac, ώστε να βοηθήσει να ξεπαγώσει η διαδικασία χορήγησης των στεγαστικών δανείων και έτσι να σταματήσουν να ασκούνται οι δραματικές πτωτικές πιέσεις στις τιμές των αμερικανικών κατοικιών.

Επισημαίνεται ότι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να πιάσει πάτο η αμερικανική αγορά κατοικίας, ώστε να βρεθεί κάποια αξία σε όλα αυτά τα άχρηστα τιτλοποιημένα ενυπόθηκα δάνεια, διαφορετικά δεν θα τελειώσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Σημειωτέον ότι ο γκουρού των ομολόγων Μπιλ Γκρος – διαχειρίζεται το μεγαλύτερο αμοιβαίο ομολογιακό κεφάλαιο στον κόσμο- δήλωσε προς το οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι CΝΒC ότι προβλέπει περαιτέρω πτώση των επιτοκίων στα ενυπόθηκα δάνεια στις ΗΠΑ. Τα επιτόκια θα σταθεροποιηθούν γύρω στο 4,5% με 5% πιστεύει ο κ. Γκρος μετά τη δέσμευση της Fed να αγοράσει τα «πεθαμένα» ενυπόθηκα δάνεια και άλλα χρέη ύψους 500 δισ. δολαρίων.