«Τρύπα» 2 δισ. ευρώ στα έσοδα

«Τρύπα» ύψους 2 δισ. ευρώ εμφανίζει ο προϋπολογισμός του κράτους στο σκέλος των εσόδων το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2008 και πλέον είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί το χαμένο έδαφος τον τελευταίο μήνα του έτους. Μεγάλη καθίζηση έχουν σημειώσει τα έσοδα από τον ΦΠΑ, γεγονός που αποδίδεται από τους ειδικούς τόσο στη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων όσο και στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Μόνο τον Νοέμβριο τα έσοδα από ΦΠΑ παρουσίασαν μείωση κατά 3,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, ενώ και τους προηγούμενους μήνες τα στοιχεία ήταν άκρως απογοητευτικά.

«Τρύπα» ύψους 2 δισ. ευρώ εμφανίζει ο προϋπολογισμός του κράτους στο σκέλος των εσόδων το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2008 και πλέον είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί το χαμένο έδαφος τον τελευταίο μήνα του έτους. Μεγάλη καθίζηση έχουν σημειώσει τα έσοδα από τον ΦΠΑ, γεγονός που αποδίδεται από τους ειδικούς τόσο στη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων όσο και στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Μόνο τον Νοέμβριο τα έσοδα από ΦΠΑ παρουσίασαν μείωση κατά 3,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, ενώ και τους προηγούμενους μήνες τα στοιχεία ήταν άκρως απογοητευτικά. Πάντως τα έσοδα του Νοεμβρίου διασώθηκαν λόγω του υπόλογου συμψηφισμού, δηλαδή από τα μερίσματα ΔΕΚΟ, τραπεζών κτλ. Ειδικότερα, αύξηση 12,8% ή 561 εκατ. ευρώ έναντι ετήσιου αναθεωρημένου στόχου 10,7% παρουσίασαν τα έσοδα τον Νοέμβριο και ανήλθαν στα 4.941 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από τις ΔΟΥ και τα Τελωνεία αυξήθηκαν κατά 4,5% ή 184 εκατ. ευρώ (ΔΟΥ +6,8%, Τελωνεία -1,8%) και ανήλθαν στα 4.245 εκατ. ευρώ. Ο υπόλογος συμψηφισμού αυξήθηκε κατά 118,2% ή 377 εκατ. ευρώ και ανήλθε στα 696 εκατ. ευρώ. Ο ΦΠΑ των ΔΟΥ τον Νοέμβριο μειώθηκε κατά 3,9% και ανήλθε στα 838 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο το ενδεκάμηνο τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 6,6% ή 3.066 εκατ. ευρώ και ανήλθαν στα 49.326 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk