Η αρχαία Χαιρώνεια ηλεκτρίζεται προσεχώς

Σημαντικές αρχαιότητες όπως ακροπόλεις, οχυρώσεις, πόλεις, θέατρα και άλλα μνημεία («Λέων της Χαιρώνειας»), ακόμη και πεδία ιστορικών μαχών, θα περιβάλλουν στο μέλλον τον νέο θερμοηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που πρόκειται να εγκατασταθεί στην περιοχή της Χαιρώνειας στη Βοιωτία. Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης ανέπεμψε χθες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ένα θέμα για το οποίο είχε ήδη ληφθεί αρνητική απόφαση (Ιούλιος 2008) προκειμένου τώρα να εξασφαλίσει τη συναίνεσή του.

Η αρχαία Χαιρώνεια  ηλεκτρίζεται προσεχώς | tovima.gr

Σημαντικές αρχαιότητες όπως ακροπόλεις, οχυρώσεις, πόλεις, θέατρα και άλλα μνημεία («Λέων της Χαιρώνειας»), ακόμη και πεδία ιστορικών μαχών, θα περιβάλλουν στο μέλλον τον νέο θερμοηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που πρόκειται να εγκατασταθεί στην περιοχή της Χαιρώνειας στη Βοιωτία. Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης ανέπεμψε χθες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ένα θέμα για το οποίο είχε ήδη ληφθεί αρνητική απόφαση (Ιούλιος 2008) προκειμένου τώρα να εξασφαλίσει τη συναίνεσή του. Και έτσι έγινε καθώς η εισήγηση του ΚΑΣ υπήρξε θετική κατά πλειοψηφία, με μόνο τον αρχαιολόγο καθηγητή κ. Βαλαβάνη να μειοψηφεί. Στο κενό έπεσαν έτσι οι ενστάσεις των δήμων της περιοχής, καθώς και περιβαλλοντικών συλλόγων για τη χωροθέτηση του εργοστασίου, η διαμαρτυρία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων αλλά και οι αντίθετες εισηγήσεις των Εφορειών Αρχαιοτήτων.

Ας σημειωθεί όμως ότι ο χώρος κατασκευής του εργοστασίου απέχει 830 μ. από τα όρια του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Χαιρώνειας, όπου βρίσκεται ο μαρμάρινος «Λέων της Χαιρώνειας», μνημείο των πεσόντων Θηβαίων Ιερολοχιτών το 338 π.Χ., καθώς και το πρόσφατα ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο. Η περιοχή εξάλλου υπήρξε πεδίο μάχης των στρατών του βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη Στ΄ και του ρωμαίου στρατηγού Σύλλα το 86 π.Χ., ενώ εκεί έλαβε χώρα και η μάχη της Χαιρώνειας! Και το χειρότερο είναι ότι όλα αυτά θα βρίσκονται σε οπτική επαφή με το θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο.

Η μονάδα, ισχύος 447 ΜVe, θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από την καύση φυσικού αερίου και εναλλακτικά από πετρέλαιο ντίζελ και θα κατασκευαστεί από την εταιρεία Εnelco ΑΕ (συνεργασία ιταλικής και ελληνικής) σε έκταση 110 στρεμμάτων- δεκατρία εκ των οποίων θα καταλάβει για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, καθώς και μεγάλη έκταση για τις εγκαταστάσεις υποστήριξης. Το ύψος των κτιρίων ακόμη και μετά τις περικοπές, οι οποίες ζητήθηκαν από το ΚΑΣ, θα φθάνει τα 20 μ., ενώ διπλάσιο θα είναι το ύψος των καμινάδων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk