Υποβλήθηκε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας η μελέτη της απάντλησης όσων πετρελαιοειδών έχουν απομείνει στο κουφάρι του Sea Diamond στον όρμο του Αθηνιού στην Σαντορίνη από την διαχειρίστρια εταιρεία. Αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη για το συμβάν η πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Τη μελέτη, σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας, Αναστάση Παπαληγούρα, κατέθεσε η διαχειρίστρια εταιρία του ‘Sea Diamond’ CORE MARIΝE, η οποία μάλιστα ανέλαβε και το κόστος υλοποίησης της.

Ήδη οι υπηρεσίες του υπουργείου που την αξιολογούν ζήτησαν από το Λιμενικό Ταμείο Θήρας και από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο να δοθεί προς αξιολόγηση.

Παρά το ότι η πλοιοκτήτρια εταιρία υπέβαλλε τη μελέτη που συνέταξε ο εξειδικευμένος βρετανικός οίκος Dronik Maritime Consultants Ltd, σε ανακοίνωση της τονίζει ότι «δεν έχει οποιαδήποτε ευθύνη για το συμβάν, το οποίο προκλήθηκε λόγω εσφαλμένης χαρτογράφησης των αβαθών», ενώ επισημαίνει ότι «η υποβολή της μελέτης αποτελεί ένα τελευταίο βήμα καλής θέλησης από την πλευρά της».

Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η υποβολή του σχεδίου απάντλησης καθώς και κάθε άλλη σχετική με αυτό μελέτη, εργασία ή ενέργεια, δεν συνιστούν επ’ ουδενί λόγο ανάληψης ευθύνης εκ μέρος αυτών, ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου σχετίζεται με το ‘Sea Diamond’».