Με ταχείς ρυθμούς δρομολογούνται οι διαδικασίες για αποφυλακίσεις με βάση τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, προκειμένου όσο το δυνατόν περισσότεροι κρατούμενοι να κάνουν γιορτές στα σπίτια τους. Επιπλέον έγινε χθες γνωστό από το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι ορισμένες από αυτές τις ευνοϊκές διατάξεις θα λάβουν μόνιμο χαρακτήρα και θα αφορούν πλέον κάθε κατηγορούμενο ο οποίος θα κρίνεται ένοχος για οποιοδήποτε αδίκημα, ακόμη και αν είναι σχετικό με ναρκωτικά, και θα καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης ως πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διευθύνσεις των φυλακών έχουν ήδη στη διάθεσή τους τον νέο νόμο και ρυθμίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτουν οι διατάξεις ώστε να αποφυλακιστούν άμεσα. Επίσης, πολύ σύντομα αναμένεται να επιληφθούν και τα δικαστήρια για τις περιπτώσεις κρατουμένων για την αποφυλάκισή των οποίων χρειάζεται να εκδοθεί δικαστική απόφαση.

Επίσης σε δεύτερο νομοσχέδιο για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης που θα κατατεθεί άμεσα από το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι εξής ρυθμίσεις:

▅ Υποχρεωτική μετατροπή σε χρηματική της ποινής φυλάκισης ως έναν χρόνο.

▅ Δυνατότητα μετατροπής σε χρηματική της ποινής φυλάκισης από δύο ως τρία χρόνια αν το δικαστήριο κρίνει με ειδική αιτιολογία ότι η απόφασή του αρκεί για να αποτρέψει τον δράστη από την τέλεση άλλων αδικημάτων.

▅ Μετατροπή της ποινής φυλάκισης άνω των τριών χρόνων και με ευεργετικό υπολογισμό αφού ο κρατούμενος έχει εκτίσει το 1/3. Με άλλες διατάξεις προβλέπεται η έκτιση ποινής με κοινωφελή εργασία ή η αποφυλάκιση οικονομικά ασθενή κρατουμένου με την παροχή κοινωφελούς εργασίας.

Αναφερόμενος στις νέες ρυθμίσεις, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σ. Χατζηγάκης τόνισε ότι αυτές « ανταποκρίνονται στα αιτήματα που είχαν θέσει όλα σχεδόν τα κόμματα της Βουλής και πολλοί αρμόδιοι κρατικοί φορείς».