«Πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ συλλόγων

Ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου, με απόφαση ΥΠΑΝ

Ανοικτά θα είναι τα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας την τελευταία Κυριακή του έτους, κατά παρέκκλιση του νόμου, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης. Ανοικτά μπορούν να μείνουν και σε άλλες περιοχές της χώρας, εφόσον υπάρχει άδεια από τις νομαρχίες. Την έντονη αντίθεση τους με την απόφαση εκφράζουν εμπορικοί σύλλογοι και ενώσεις εργαζομένων.

«Πράσινο φως» για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων του Δήμου της Αθήνας την τελευταία Κυριακή του έτους, 28 Δεκεμβρίου, άναψε το υπουργείο Ανάπτυξης, σε μία προσπάθεια να τονωθεί ο -πολύ μειωμένος- τζίρος στην αγορά.

Ο κ. Φώλιας τόνισε ότι εάν και στην υπόλοιπη χώρα οι εμπορικοί σύλλογοι το ζητήσουν και πάρουν άδεια από τις νομαρχίες, τότε μπορούν και εκείνοι να μείνουν ανοικτοί την Κυριακή.

Η ρύθμιση ισχύει μόνο για φέτος.

Όσοι υπάλληλοι επιλέξουν να εργασθούν την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008, θα αμειφθούν με προσαύξηση κατά 75%, καθώς και με μία επιπλέον μέρα άδειας (ρεπό), η οποία θα δοθεί υποχρεωτικά εντός του Ιανουαρίου 2009.

Εναλλακτικά, μετά από κοινή απόφαση των δυο μερών (εργαζόμενοι-εργοδότες), μπορεί η ημέρα απασχόλησης αντί για άδεια να πληρωθεί και σε αυτή την περίπτωση ισχύει επιπλέον προσαύξηση κατά 75%.

Αντιδράσεις για την τελευταία Κυριακή υπάρχουν και εντός του εμπορικού κόσμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 200 εμπορικοί σύλλογοι έχουν ταχθεί κατά της λειτουργίας την τελευταία Κυριακή του χρόνου, καθώς εκτιμούν ότι δεν θα βοηθήσει σημαντικά στην αύξηση του τζίρου.

Ήδη, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά έκανε λόγο για «αθέμιτο ανταγωνισμό» και για «παράνομη» απόφαση, καθώς έπρεπε να προηγηθεί νομοθετική διάταξη, κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό αφού η Βουλή έχει κλείσει.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Δ.Αρμενάκης είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Ant1 ότι το μέτρο δεν έχει τύχει ευρύτερης αποδοχής, αλλά η αγορά της Αθήνας είναι αυτές τις ημέρες «ειδική περίπτωση». Οι καταστηματάρχες στην υπόλοιπη Ελλάδα, τόνισε, θα εφαρμόσουν το νόμο.

Αντιδράσεις υπάρχουν και από τον σύλλογο των εμποροϋπαλλήλων.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΚΚΕ) υποστηρίζει ότι κυβέρνηση, εργοδότες και ο νομάρχης Αθήνας Γ.Σγουρός «στην ουσία επιχειρούν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας», και καλούν τους επαγγελματοβιοτέχνες να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους, καθώς αυτή η κίνηση «ωφελεί μόνο τα πολυκαταστήματα» και τους μεγάλους εμπόρους.

Για πρώτο βήμα για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής μιλά και ο Δημ.Στρατούλης του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως δήλωσε: «η κυβέρνηση της ΝΔ σε αγαστή συνεργασία με τον νομάρχη του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα, προωθούν απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 28/12. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής που είναι το πολύχρονο όνειρο των μεγάλων πολυεθνικών εμπορικών αλυσίδων».

»Μια τέτοια απόφαση θα ωφελήσει μόνο τα πολυκαταστήματα και θα ζημιώσει όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τις μικρές επιχειρήσεις. Στους εργαζόμενους, ως καταναλωτές, δεν τους λείπουν οι ώρες για να ψωνίσουν, αλλά τα χρήματα».

Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, τη Δευτέρα, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλος, έθεσε το αίτημα να λειτουργήσουν την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου τα καταστήματα της Αθήνας, με το επιχείρημα ότι υπάρχει περιθώριο να αναπληρωθεί τουλάχιστον μέρος του χαμένου τζίρου.

Υπέρ της λειτουργίας την τελευταία Κυριακή του χρόνου έχουν ταχθεί το ΕΒΕΑ, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), ενώ αρνητική είναι η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε στον υπουργό Ανάπτυξης Χρ.Φώλια να ρυθμίσει το θέμα και, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Φώλιας υπέγραψε απόφαση να λειτουργήσουν τα καταστήματα της Αθήνας και την ερχόμενη Κυριακή, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του νόμου, με το επιχείρημα ότι υπάρχουν «έκτακτες ανάγκες».

Με τη διάταξη του 1971 επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή μετά της 18ης και της 24ης Δεκεμβρίου. Επίσης, επιτρέπεται και την τελευταία Κυριακή του χρόνου, εφόσον αυτή συμπίπτει με την 31η Δεκεμβρίου.

Μείωση τζίρου στην αγορά

Οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν στραφεί στις περιφερειακές, τοπικές, αγορές, αλλά και στα μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Ωστόσο, ο τζίρος είναι σημαντικός μειωμένος, λόγω της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να προχωρούν σε μειώσεις τιμών.

Την εικόνα της αγοράς αποτυπώνει η έρευνα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών για το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, σύμφωνα με την οποία για την αγορά 27 προϊόντων που συνθέτουν το γιορτινό δείπνο ο λογαριασμός έχει παραμείνει στα περυσινά επίπεδα.

Το κόστος φέτος κυμαίνεται από 60,5 ευρώ έως 129,8 ευρώ, ενώ το 2007 για το ίδιο τραπέζι ήταν από 61,16 ευρώ έως 126,96 ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk