ΛΟΝΔΙΝΟ.

Καναδοί γιατροί «επιδιόρθωσαν» πνεύμονες έτσι ώστε να είναι κατάλληλοι για μεταμόσχευση. Η επιτυχία αυτή, η οποία ανήκει σε ειδικούς του Γενικού Νοσοκομείου του Τορόντο, δίνει ελπίδες για περισσότερα μοσχεύματα τη στιγμή που υπάρχει παγκόσμιο πρόβλημα έλλειψης οργάνων για μεταμόσχευση.

Ως και το 80% των πνευμόνων που δίνονται για μεταμόσχευση υφίστανται σημαντικές βλάβες κατά τον θάνατο του δότη ή τις θεραπείες που χορηγούνται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η ομάδα όμως από το Τορόντο κατάφερε να διατηρήσει πνεύμονες σε σταθερή κατάσταση εκτός του σώματος για χρονικό διάστημα αρκετό ώστε να τους «επιδιορθώσει». Η τεχνική που χρησιμοποίησαν οι γιατροί ονομάζεται ΧVΙVΟ Lung Ρerfusion System και αφορά την έγχυση ενός διαλύματος το οποίο περιέχει οξυγόνο, πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά στους πνεύμονες του δότη που έχουν υποστεί βλάβη. Τα όργανα διατηρούνται σε ειδικό θάλαμο. Και άλλες ομάδες χρησιμοποιούν παρόμοιες τεχνικές για την «επιδιόρθωση» των μοσχευμάτων, ωστόσο αυτές δεν επιτρέπουν την παραμονή των οργάνων εκτός του σώματος για περισσότερες από δύο ώρες. Η ομάδα από τον Καναδά σε συνεργασία με μια εταιρεία η οποία ονομάζεται Vitrolife επέτυχε να κρατήσει τους πνεύμονες εκτός σώματος επί 12 ώρες.

Μέχρι στιγμής τέσσερις ασθενείς έλαβαν στο Τορόντο πνεύμονες στους οποίους είχε εφαρμοστεί η τεχνική με καλά αποτελέσματα. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι στη μία από αυτές τις περιπτώσεις οι πνεύμονες κρίνονταν αρχικώς πλήρως ακατάλληλοι για μεταμόσχευση, αλλά μετά την επεξεργασία τους με την τεχνική ΧVΙVΟ πληρούσαν τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή της επέμβασης.