Σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα αναμένεται να… προσγειωθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης των οικονομιών της Νέας Ευρώπης μέσα στο 2009, σύμφωνα με μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Εurobank ΕFG, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Οπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, οι πληθωριστικές πιέσεις θα αποκλιμακωθούν, ενώ τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών θα συρρικνωθούν. Επίσης, το 2009 αναμένεται ότι θα υπάρξει σημαντική επιβράδυνση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς ρευστότητας, του σημαντικά αυξημένου κόστους κεφαλαίων και της αναθεώρησης της πολιτικής χορηγήσεων των τραπεζών στην περιοχή.
Ειδικότερα, στη Βουλγαρία η οικονομική ανάπτυξη, αν και διατηρήθηκε ισχυρή στο 6,5% το 2008, αναμένεται να προσγειωθεί στα επίπεδα του 3% το 2009. Ο μέσος πληθωρισμός αντιστοίχως θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω από το 12,5% στο 6,9% το 2009, ενώ η διόρθωση στους τομείς των ακινήτων και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομία της χώρας. Η οικονομία της Ρουμανίας αναμένεται να προσγειωθεί από το εκτιμώμενο 8,5% στα επίπεδα του 3,2% το 2009. Οι ξένοι οίκοι προχώρησαν στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να υποχωρήσει από το 13% του ΑΕΠ στο τέλος του 2008 στο 11% το 2009. Το τοπικό νόμισμα (RΟΝ) θα παραμείνει υπό σημαντική πίεση εξαιτίας της αυξημένης αποστροφής κινδύνου των επενδυτών για τις αναδυόμενες αγορές.
Οι επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανείς και στην οικονομία της Σερβίας, η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει πρόσβαση σε δάνειο ύψους 516 εκατ. δολαρίων από το ΔΝΤ, υπό την προϋπόθεση να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 1,5% του ΑΕΠ μέσα στο 2009. Η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6,5% το 2008, ενώ το 2009 προβλέπεται να προσγειωθεί στο 3,3%.
Η κλιμάκωση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης φέρνει την Τουρκία στα πρόθυρα της ύφεσης για πρώτη φορά από την οικονομική κρίση του 2001. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας αναμένεται να υποχωρήσει από 4,6% το 2007 σε 2,5% και 1% αντιστοίχως για το 2008 και το 2009. Ο μέσος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 10,3% το 2008 και στο 9,2% το 2009.
Σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης η Πολωνία φαίνεται να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση να αντιπαρέλθει τη διεθνή οικονομική κρίση.
Παρά ταύτα, η εντονότατη αστάθεια στις συναλλαγματικές αγορές της περιοχής έχει εμφανώς επηρεάσει το τοπικό νόμισμα, το ζλότι. Ο αντίκτυπος της τρέχουσας οικονομικής κρίσης στις αναδυόμενες αγορές ήδη έχει γίνει έντονα αισθητός και στην Ουκρανία. Η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος έχει διακοπεί, ενώ το κόστος της εξωτερικής χρηματοδότησης έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη.