Τη στενή συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Βραζιλίας εν όψει της Συνόδου της G20, στις 2 Απριλίου στο Λονδίνο, αποφάσισαν κατά τη συνάντησή τους στο Ρίο ντε Ζανέιρο ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Βραζιλιάνος ομόλογός του Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα.

Η συνάντηση στην οποίος προήδρευσεο Γάλλος πρόεδρος πραγματοποιήθηκε παρουσία του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Πρόκειται να συνεργασθούμε πυρετωδώς όσον αφορά την κοινή προτεραιότητα της ΕΕ και της Βραζιλίας, που είναι η προετοιμασία της συνόδου στο Λονδίνο στις 2 Απριλίου. Η Ευρώπη και η Βραζιλία πρέπει να μιλήσουν με μία φωνή για να επιτύχουν τις θεμελιακές αλλαγές στη λειτουργία του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος και στην παγκόσμια διακυβέρνηση» τόνισε ο Σαρκοζί στο κοινό ανακοινωθέν μετά τη σύσκεψη.

«Είμαστε αποφασισμένοι, μαζί με τον πρόεδρο Λούλα, να ασκήσουμε πιέσεις ώστε ν’ αλλάξουν τα πράγματα και ν’ αλλάξουν εκ βάθρων. Έχουμε αποφασίσει να προσεγγίσουμε τις θέσεις μας και να φθάσουμε στο Λονδίνο με μία κοινή άποψη για τον μελλοντικό ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του συστήματος επιτήρησης των χρηματοοικονομικών θεσμών» τόνισε ο Σαρκοζί.

«Δεν μπορούμε ν’ αποδεχθούμε πως ένας μοναδικός οικονομικός θεσμός δεν θα επιτηρείται, δεν θα επιθεωρείται. Έχουμε αποφασίσει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να θέσουμε τις βάσεις για ένα πιο ισόρροπο νομισματικό σύστημα για τα κυριώτερα νομίσματα στον κόσμο. Επίσης επιθυμούμε να συζητηθούν και να τεθούν οι βάσεις για μία οικονομική συνεργασία ώστε να τεθεί σ’ εφαρμογή ένα παγκόσμιο σύστημα οικονομικής διάσωσης κατά τα πρότυπα της Ευρώπης» τόνισε ο ίδιος.

Ο Σαρκοζί υπογράμμισε επίσης «πόσο σημαντικό είναι για τον κόσμο και για όλους όσοι ανησυχούν για το μέλλον του πλανήτη να βλέπουν τη Βραζιλία να στρατεύεται σε συγκεκριμένους στόχους όσον αφορά την ελάττωση της αποψίλωσης των τροπικών δασών, την αειφόρο τακτοποίηση της Αμαζονίας». Ο Λούλα ντα Σίλβα έχει δεσμευθεί πως έως το 2017 η Βραζιλία θα έχει μειώσει κατά 71% την αποψίλωση της Αμαζονίας και κατά 80% το 2020.