Μετά την εξαγγελία πρωθυπουργού

«Όχι» της ΚΕΔΚΕ σε μείωση του τέλους παρεπιδημούντων

Την κατηγορηματική άρνησή της στην εξαγγελία του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή για μείωση του τέλους παρεπιδημούντων από το 2% στο 0,5% διατύπωσε ομόφωνα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΚΕ κατά τη συνεδρίασή της σήμερα, Δευτέρα. Το τέλος καταβάλεται από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Την κατηγορηματική άρνησή της στην εξαγγελία του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή για μείωση του τέλους παρεπιδημούντων από το 2% στο 0,5% διατύπωσε ομόφωνα η Εκτελεστική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) κατά τη συνεδρίασή της, σήμερα Δευτέρα.

Η ΚΕΔΚΕ δηλώνει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρόκειται να μπει σε καμία τέτοιου είδους συζήτηση και ζητά την απόσυρσή της εξαγγελίας. Παράλληλα, ζητά την άμεση έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες, στη βάση των πολύ πρόσφατων προτάσεων που έχει καταθέσει.

«Η ΚΕΔΚΕ, σημειώνεται στη σχετική απόφαση της ΕΕ, αρνείται κατηγορηματικά να μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση για περαιτέρω αφαίμαξη θεσμοθετημένων πόρων της, εν προκειμένω του τέλους παρεπιδημούντων. Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο μέτρο οδηγεί σε μεγάλη μείωση των εσόδων όλων των Δήμων και σε πλήρη κατάρρευση των τουριστικών Δήμων» επισημαίνεται στην απόφαση της ΚΕΔΚΕ.

«Η σύνδεση, δε, αυτής της εξαγγελίας της κυβέρνησης με το γεγονός ότι θα αυξηθεί το ποσοστό που θα εισπράξουν οι δήμοι από το 2009 από τα τέλη κυκλοφορίας, υποδηλώνει -τουλάχιστον για τους εμπνευστές της- περιφρόνηση προς τους αποκεντρωμένους θεσμούς και άγνοια για το πώς λειτουργεί και τι προσφέρει σήμερα ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης όχι μόνο για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας, αλλά και για την -τόσο αναγκαία σήμερα- κοινωνική συνοχή» επισημαίνεται.

Η ΚΕΔΚΕ υπενθυμίζει ότι τα χρήματα από τα τέλη κυκλοφορίας προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για τις αρμοδιότητες, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα αθλητικά κέντρα, τα κέντρα πρόνοιας, οι σχολικοί φύλακες, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, η «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων «που έχει φορτώσει το κράτος στην Αυτοδιοίκηση».

Επισης, σημειώνει ότι το τέλος παρεπιδημούντων οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις το εισπράττουν από τους πελάτες τους και το αποδίδουν στους Δήμους για τις υπηρεσίες καθαριότητας, φωτισμού, ανάπλασης που παρέχουν οι Δήμοι.

«Αν κάποιοι θεωρούν ότι λόγω της κρίσης δεν χρειάζεται να διατηρούμε φωτισμό ή υπηρεσίες καθαριότητας στις τουριστικές περιοχές και άρα να υποβαθμίσουμε τις τουριστικές υπηρεσίες της χώρας, τότε να βγουν και να το πουν ευθέως. Διότι η Αυτοδιοίκηση δεν είναι σε θέση, δεν μπορεί να καλύψει σήμερα τέτοιες δαπάνες» καταλήγει η ΚΕΔΚΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk