Τη θέση ότι η Σερβία συνεργάζεται σοβαρά με το ICTY και ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόζει την Ενδιάμεση Εμπορική Συμφωνία με το Βελιγράδι διατύπωσε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος της ΕΕ Όλι Ρεν.

Η συγκεκριμένη συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, που υπεγράφη τον περασμένο Απρίλιο και «πάγωσε» σχεδόν αυτόματα, εν αναμονή της εκπλήρωσης του κριτηρίου της πλήρους συνεργασίας του Βελιγραδίου με το ICTY.

Ο κ. Ρεν εκτίμησε με δηλώσεις του στο Reuters ότι το «ξεπάγωμα» της συγκεκριμένης εμπορικής συμφωνίας δεν θα επιβραδύνει τις προσπάθειες της Σερβίας για σύλληψη του καταζητούμενου από το ICTY, πρώην αρχηγού των σερβοβοσνιακών δυνάμεων Ράτκο Μλάντιτς.

«Εκτιμώ ότι η Σερβία συνεργάζεται σοβαρά με το ICTY. Είναι η σωστή ώρα για να ξεκινήσει η εφαρμογή της Ενδιάμεσης Εμπορικής Συμφωνίας» είπε χαρακτηριστικά ο κοινοτικός επίτροπος.

Ο κ. Ρεν εκτίμησε, επίσης, πως έπειτα από το αίτημα για ένταξη στην ΕΕ, που κατέθεσε το Μαυροβούνιο πριν από λίγες ημέρες, θα ακολουθήσουν την ίδια οδό και άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Ωστόσο, όπως είπε, οι χώρες αυτές δεν πρέπει να βιάζονται, καθώς θα πρέπει πρώτα να αποδείξουν ότι έχουν κάνει σημαντική δουλειά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

Ευρωσκεπτικιστές οι Κροάτες

Η τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου έδειξε ότι έπεσε ακόμη περισσότερο το ποσοστό των Κροατών που επιθυμεί την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των Κροατών που πιστεύει ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ είναι κάτι καλό έχει πέσει στο 23%, δηλαδή καταγράφει απώλειες της τάξης του 7% σε σχέση με την περασμένη άνοιξη.

Παράλληλα, έχει αυξηθεί το ποσοστό αυτών που θεωρούν κακή εξέλιξη την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Με άνοδο 13%, αυτοί που βλέπουν αρνητικά την ευρωπαϊκή οικογένεια στην Κροατία αντιστοιχούν στο 38% όσων έλαβαν μέρος στην έρευνα.

Στην ερώτηση, εάν πιστεύουν ότι η χώρα τους θα ωφεληθεί από την ένταξη στην ΕΕ, το 33% απάντησε θετικά αλλά το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο κατά 11% σε σχέση με την περασμένη άνοιξη.

Στον αντίποδα, το 55% θεωρεί ότι η Κροατία δεν θα έχει κανένα όφελος από την ένταξη στην ΕΕ και το ποσοστό αυτό καταγράφει αύξηση 13% σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα.