Στους «27» της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπάρχει και ένας πρωθυπουργός που παραιτείται… Πρόκειται για τον πρωθυπουργό του Βελγίου Υβ Λετέρμ, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του στον βασιλιά Αλβέρτο εξαιτίας της ανάμειξης του ονόματός του στην υπόθεση του τραπεζικού ομίλου Fortis. Εδώ και λίγο καιρό, η κοινή γνώμη του Βελγίου παρακολουθεί να ξεδιπλώνονται οι πτυχές της απόπειρας διάσωσης της Fortis, που έχει πληγεί από την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση. Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το γραφείο του κ. Λετέρμ προσπάθησε να επηρεάσει την κρίση του δικαστηρίου που εξέταζε τη διάλυση της Fortis.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας δεν κατονομάζει προσωπικά τον κ. Λετέρμ, αλλά αναφέρει ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι έγινε προσπάθεια επηρεασμού της κρίσης της Δικαιοσύνης. Ο ίδιος ο βέλγος πρωθυπουργός αρνείται ότι προσπάθησε να επηρεάσει την κρίση του δικαστηρίου, αν και έχει παραδεχτεί ότι ένας συνεργάτης του ήρθε αρκετές φορές σε επαφή με μία εκ των δικαστών της Fortis μέσω του συζύγου της. Υπενθυμίζουμε ότι η Fortis κόπηκε στα τρία από τις κυβερνήσεις του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, και η γαλλική ΒΝΡ Ρaribas επιχείρησε να αγοράσει το βελγικό κομμάτι της τράπεζας, αλλά τα δικαστήρια έκριναν ότι για τη μεταβίβαση πρέπει να έχουν λόγο όλοι οι μέτοχοι, οι οποίοι είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα να δικαιωθούν. Με αυτόν τον τρόπο ματαιώθηκε η απόπειρα της κυβέρνησης να πουλήσει τη Fortis.
Δεν είναι πάντως βέβαιο ότι ο βασιλιάς Αλβέρτος θα αποδεχτεί την παραίτηση της κυβέρνησης. Ο βασιλιάς έχει τη δυνατότητα, σύμφωνα με το βελγικό Σύνταγμα, να δώσει στον εαυτό του μια «περίοδο περίσκεψης» ώσπου να δεχτεί την παραίτηση και να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε άλλον. Ο κ. Λετέρμ έγινε πρωθυπουργός τον περασμένο Μάρτιο, έπειτα από εννέα μήνες προσπαθειών για τον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης. Οι διαφωνίες Βαλλόνων και Φλαμανδών ήταν τότε τόσο έντονες που άρχισε να διαφαίνεται στον ορίζοντα το ενδεχόμενο να διαλυθεί στα δύο η χώρα ύστερα από συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων επί 178 χρόνια.