ΡΩΜΗ. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι απέκλεισε ότι θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα λόγω της αναμενόμενης ύφεσης της ιταλικής οικονομίας το 2009 και εξαιτίας της κατάστασης των δημοσιονομικών μεγεθών της Ιταλίας. Η δήλωση αυτή κρίθηκε αναγκαία ύστερα από την εκτίμηση της γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ ότι έξι κυβερνήσεις μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών ετοιμάζουν ήδη ένα σχέδιο ανάκαμψης των εθνικών οικονομιών τους.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Σομαλία εδώ και 16 χρόνια παραβιάζεται διαρκώς. Αυτό αναφέρεται σε έκθεση του διεθνούς οργανισμού, στην οποία προστίθεται ότι τα περισσότερα όπλα προέρχονται κυρίως από την Υεμένη και την Ερυθραία. Ο ανεφοδιασμός της Σομαλίας παρατείνει τις ένοπλες συγκρούσεις στο εσωτερικό της χώρας, ενώ παράλληλα ενισχύει την πειρατεία που μαστίζει τις ακτές, αναφέρει η έκθεση που παραδόθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από την ομάδα ελέγχου που έχει δημιουργηθεί για την παρακολούθηση της εφαρμογής του εμπάργκο.

ΣΚΟΠΙΑ. Ολοκληρώθηκε η αποστολή των στρατιωτών της πΓΔΜ στο Ιράκ, οι οποίοι επέστρεψαν πλέον στη χώρα τους. Με την ευκαιρία της επιστροφής των στρατιωτών από το Ιράκ πραγματοποιήθηκε σχετική τελετή σε στρατόπεδο των Σκοπίων, στην οποία μίλησε ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβενκόφσκι. Η πΓΔΜ ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των Ηνωμένων Πολιτειών και τον Ιούνιο του 2003 έστειλε στρατιωτική δύναμη στο Ιράκ, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερία για το Ιράκ». Συνολικά 479 στρατιώτες της πΓΔΜ υπηρέτησαν τα τελευταία πέντε χρόνια στο Ιράκ.

ΚΙΕΒΟ. Ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιούστσενκο έδωσε διορία δέκα ημερών στην κεντρική τράπεζα και στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας για να σταθεροποιήσουν το εθνικό νόμισμα, τη χρίβνια, που έχει καταρρεύσει εξαιτίας της διεθνούς κρίσης. Ο κ. Γιούστσενκο εκτίμησε ότι οι οικονομικοί λόγοι της αστάθειας του νομίσματος δεν υπάρχουν πλέον μετά τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος.

ΑΒΑΝΑ. Ρωσικό αντιτορπιλικό βρίσκεται στο λιμάνι της Αβάνας για μια ενδιάμεση στάση τεσσάρων ημερών, την πρώτη που πραγματοποιείται από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991. Το αντιτορπιλικό «Ναύαρχος Τσαμπανένκο», το οποίο συνοδεύεται από δύο πλοία ανεφοδιασμού, θα παραμείνει στην Κούβα ως την Τρίτη, σύμφωνα με ρώσο εκπρόσωπο, έπειτα από μια σειρά ενδιάμεσες στάσεις σε άλλες χώρες της περιοχής.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ. Να δημιουργηθούν νέα μουσουλμανικά τεμένη στην Ευρώπη ζήτησε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Καθολικής Εκκλησίας. Υστερα από συνάντησή του με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣτ΄ ο καρδινάλιος Ζαν-Πιερ Ρικάρ, αρχιεπίσκοπος του Μπορντό και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Καθολικών Συνόδων, δήλωσε ότι αυτό μπορεί να γίνει υπό τον όρο ότι οι μουσουλμάνοι θα σέβονται το ανθρώπινο και πολιτισμικό περιβάλλον. Η τοποθέτηση αυτή θεωρείται, από τους παρατηρητές, ένα ακόμη βήμα προσέγγισης του ισλαμικού κόσμου για την αρμονικότερη συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων.