Την ώρα που η Ρεάλ Μαδρίτης έχει κατρακυλήσει στην έκτη θέση της βαθμολογίας της Πριμέρα Ντιβισιόν, 12 πόντους μακριά από την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα, στους «πονοκεφάλους» του προέδρου της κ. Ραμόν Καλντερόν έρχεται να προστεθεί η κακή οικονομική κατάσταση του συλλόγου. Η ομάδα της Μαδρίτης διεκδικεί πλέον τον τίτλο της βασίλισσας των χρεών, καθώς βρίσκεται στην πρώτη θέση του «μαυροπίνακα», ο οποίος περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις ομάδες του δεύτερου σε δημοφιλία, μετά την Πρέμιερ Λιγκ, πρωταθλήματος στον κόσμο.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Ρεάλ, τα χρέη ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ, όμως οι καταχωρίσεις ισολογισμών ανεβάζουν το ποσό στα 527 εκατ. ευρώ, που υπερβαίνει κατά πολύ τον ετήσιο προϋπολογισμό της ομάδας (366 εκατ. ευρώ). Οσο για τα κέρδη ύψους 52 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο κ. Καλντερόν, αυτά φαίνονται πενιχρά για να εξωραΐσουν την κατάσταση.
Πίσω από το λούστρο που εκπέμπει το ισπανικό πρωτάθλημα και τα λαμπερά αστέρια του, η πραγματικότητα μοιάζει γκρίζα για την Πριμέρα Ντιβισιόν. Σε 2,8 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα συνολικά χρέη των ομάδων που αγωνίζονται στην πρώτη κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης. Πίσω από τη Ρεάλ φιγουράρει η συμπολίτισσά της Ατλέτικο (430 εκατ. ευρώ), ενώ ακολουθούν η Μπαρτσελόνα (388 εκατ. ευρώ) και η Βαλένθια (286 εκατ. ευρώ). Η τελευταία βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας και ετοιμάζεται να ξεπουλήσει μερικούς από τους καλύτερους παίκτες της για να σωθεί. Εξάλλου δύο ομάδες της Πριμέρα Ντιβισιόν, η Σπόρτινγκ Χιχόν και η Μάλαγα, όπως και η Ρεάλ Σοσιεδάδ που υποβιβάστηκε στο τέλος της περασμένης σεζόν, βρίσκονται υπό δικαστική επιτήρηση.
Η κατάσταση αυτή υποχρέωσε τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού κ. Χάιμε Λισαβέτσκι να αναρωτηθεί «αν το παρόν μοντέλο των αθλητικών ανωνύμων εταιρειών είναι ακόμη βιώσιμο». Η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού θεωρεί ότι ο νόμος για τον επαγγελματικό αθλητισμό που ισχύει εδώ και 18 χρόνια είναι ξεπερασμένος από τις πρακτικές των συλλόγων, κάποιοι εκ των οποίων έχουν δώσει τροφή στη σκανδαλολογία των τελευταίων χρόνων. «Μερικές ομάδες προκειμένου να εμφανίζονται βιώσιμες προχωρούν σε “μαγειρέματα” των ισολογισμών τους παραβιάζοντας τους νόμους» παρατηρεί σε άρθρο της η γαλλική εφημερίδα «Le Μonde».