Η ΑΠΟΔΡΑΣΗ ενός ισοβίτη με το παρατσούκλι «Αλ Καπόνε»- είχε καταδικαστεί για φόνους,εμπόριο ναρκωτικών και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος-έφερε τα πάνω κάτω στην Κύπρο την επομένη της κηδείας του πρώην προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου.Ο υπουργός Δικαιοσύνης
και Δημοσίας Τάξεως κ. Κύπρος (Κυπριανός) Χρυσοστομίδης παραιτήθηκε,η ηγεσία της κυπριακής Αστυνομίας βρίσκεται υπό παραίτηση,το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως,ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ.Χριστόφιας συγκάλεσε συσκέψεις,ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Π.Κληρίδης καταλόγισε στους εμπλεκομένους στην υπόθεση «ανικανότητα,αμέλεια
και αδιαφορία», οι ανακριτές άρχισαν τις έρευνες και,το σημαντικότερο,η «υπόθεση Αλ Καπόνε» έδωσε το έναυσμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης να αρχίσουν τις επικρίσεις εναντίον της κυβέρνησης Χριστόφια που δεν σταμάτησαν μόνο στις παραλείψεις για την απόδραση του ισοβίτη,αλλά επεκτάθηκαν γρήγορα και στους χειρισμούς του σχετικά με το Κυπριακό.
Πρόκειται για ένα πολιτικό-αστυνομικό θρίλερ το οποίο θα ζήλευαν και οι καλύτεροι σεναριογράφοι του Χόλιγουντ. Η απόδραση του… Αλ Καπόνε από ιδιωτικό νοσοκομείο της Λευκωσίας θα μπορούσε να έχει άγνωστες προς το παρόν συνέπειες, αφού στην υπόθεση ενεπλάκησαν βουλευτές άλλων κομμάτων, οι μυστικές υπηρεσίες της μεγαλονήσου, όπως και οι διπλωματικές. Επειδή σπανίως ένας υπουργός, προσωπικός φίλος του προέδρου της Κύπρου, παραιτείται αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για απόδραση κρατουμένου, ο κ. Δ.Χριστόφιας, όπως λέγεται στη Λευκωσία, προορίζει τον κ. Χρυσοστομίδη για πρεσβευτή της Κύπρου στην Αθήνα, σε αντικατάσταση του κ. Γ.Γιωργή που επιστρέφει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Καμία παραίτηση δεν πάει χαμένη…
Ο Αντώνης Προκοπίου Κίτας , 42 ετών, από την Αθηαίνου της επαρχίας Λάρνακας, ο επονομαζόμενος και «Αλ Καπόνε», δεν είναι ένας συνηθισμένος εγκληματίας του κοινού Ποινικού Δικαίου. Καταδικάστηκε για δύο φόνους γυναικών, μιας Σουηδής που ήταν παντρεμένη με Κύπριο και μιας Ουκρανής, αλλά κατά τη διάρκεια της κράτησής του στις κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας δραστηριοποιήθηκε, με την ανοχή των δεσμοφυλάκων του, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά. Προσέλαβε συνήγορο… βουλευτή ενός μικρού κόμματος, του ΕΥΡΩΚΟ, ο οποίος είχε αποχωρήσει από το (κεντροδεξιό) ΔΗΣΥ, κόμμα που ίδρυσε ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου κ. Γλ.Κληρίδης. Εν συνεχεία αγόρασε- άγνωστο πώς- ευρισκόμενος στο κελί του δύο καθαρόαιμα αραβικά άλογα τα οποία άρχισαν να τρέχουν στον Ιππόδρομο Λευκωσίας, στην περιοχή του Αγίου Δομετίου, και βεβαίως άρχισαν να του αποφέρουν κέρδη από τα στοιχήματα. Κάποια στιγμή θέλησε να εγκαταλείψει τη φυλακή, παρά το γεγονός ότι εκεί, σύμφωνα με μαρτυρίες συγκρατουμένων του, περνούσε «βασιλικά» ως… VΙΡ! ▅ Στοιχήματα και… ξεπορτίσματα
Τα σίδερα της φυλακής όμως δεν ήταν για τον «Αλ Καπόνε» και από την πρώτη ημέρα της φυλάκισής του σχεδίασε τον τρόπο απόδρασής του. Εβαλε τον δικηγόρο του και βουλευτή να γράψει μια επιστολή προς τον πρόεδρο της Κύπρου με την οποία του ζητούσε άδεια να μεταβεί στο εξωτερικό για θεραπεία. Επασχε, λέει, από συχνές… αναρροφήσεις. Ο πρόεδρος απέρριψε το αίτημα, πλην όμως ο ισοβίτης δεν το έβαλε κάτω. Με δεύτερη επιστολή του προς τον διοικητή των φυλακών ζήτησε να νοσηλευθεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Λευκωσίας (βρίσκεται στην περιοχή Ανθούσας, κοντά στο εγκαταλειμμένο αεροδρόμιο της Λευκωσίας), λέγοντας ότι θα καταβάλει ο ίδιος τα έξοδα νοσηλείας του και τα έξοδα ταξιδιού ενός γιατρού από την Αθήνα ο οποίος υποτίθεται θα τον χειρουργούσε. Και- ω του θαύματος!- το αίτημά του έγινε δεκτό. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, για όλο το διάστημα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο κατέβαλε περίπου 1 εκατ. ευρώ.
Στο νοσοκομείο ως κρατούμενος νυμφεύθηκε μια κινέζα μετανάστρια, την κατέστησε έγκυο, παρ΄ ότι οι κανονισμοί κράτησής του προέβλεπαν τρεις φρουρούς που θα είχαν συνεχώς οπτική επαφή μαζί του. Γρήγορα απέκτησε και ένα υπερσύγχρονο και πανάκριβο laptop και ένα κινητό τηλέφωνο. Παρέμεινε συνολικά επτά μήνες στο νοσοκομείο, κοιμόταν- αν και επικίνδυνος κρατούμενοςμαζί με την κινέζα σύζυγό του και δεν ήθελε να φύγει, παρά μόνον όταν του δόθηκε η ευκαιρία να αποδράσει από τις σκαλωσιές που είχαν τοποθετηθεί έξω από το δωμάτιό του για την ανακαίνιση του κτιρίου. Γιατί όμως δεν ήθελε να φύγει; Πρώτον, όπως αναφέρουν συγκεκριμένες μαρτυρίες που δόθηκαν στην Αστυνομία, είχε μετατρέψει το δωμάτιο νοσηλείας του σε γραφείο στοιχημάτων στον Ιππόδρομο και, δεύτερον, μπαινόβγαινε όποτε ήθελε στο νοσοκομείο. Στην πραγματικότητα έφευγε σαν κύριος τη νύχτα από τις σκαλωσιές, μετείχε σε μερικές ληστείες, όπως διαπιστώνουν τώρα τα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας, εισέπραττε χρήματα από ιδιοκτήτες μπουζουξίδικων ως «μπράβος της νύχτας», τακτοποιούσε τους λογαριασμούς του, έκανε τις βόλτες του και τα χαράματα σκαρφάλωνε πάλι στις… σκαλωσιές και με το φως της ημέρας βρισκόταν στο δωμάτιό του, δίπλα στην εγκυμονούσα σύζυγό του, και κοιμόταν. Γιατί να φύγει; Ποιος θα μπορούσε να υποψιαστεί ότι αυτός ήταν ο δράστης τόσο πολλών ληστειών, που παραμένουν ανεξιχνίαστες, τη στιγμή που επισήμως βρισκόταν κρατούμενος και φρουρούμενος στο νοσοκομείο; ▅ Αφησε έμβασμα 4 εκατ. ευρώ
Οταν απέδρασε βρέθηκε και ένα έμβασμα τράπεζας 4 εκατ. ευρώ στο… κρεβάτι του, γεγονός που έκανε τους αστυνομικούς να γουρλώσουν τα μάτια τους. Ουδείς γνώριζε αν ήταν «μαϊμού» ή γνήσιο. Διατάχθηκε αμέσως να ανοίξουν οι λογαριασμοί του, αλλά δεν βρήκαν τίποτε. Το μόνο στοιχείο που βρήκαν ήταν ένα υπερσύγχρονο αυτόματο πιστόλι με σιγαστήρα κοντά στο νοσοκομείο λίγη ώρα μετά την απόδρασή του. Φαίνεται ότι το κουβαλούσε πάντοτε μαζί του ο «Αλ Καπόνε», ακόμη και όταν βρισκόταν φρουρούμενος στο νοσοκομείο, και το πήρε μαζί του όταν απέδρασε. Σε μπλόκο αστυνομικών μετά την απόδρασή του ο «Αλ Καπόνε» έβγαλε το πιστόλι, τους σημάδεψε, πλην όμως αυτό έπαθε αφλογιστία. Η θέα ενός πιστολιού με σιγαστήρα στα χέρια του πιο επικίνδυνου κακοποιού προκάλεσε τέτοια αμηχανία στους αστυνομικούς που έμειναν σχεδόν ακίνητοι, με αποτέλεσμα ο ισοβίτης να διαφύγει. Προηγουμένως στο δωμάτιο του νοσοκομείου λέγεται ότι κερνούσε τους αστυνομικούς-φρουρούς του πίτσες και ζιβανία, ενώ συχνά-πυκνά τους έδινε και κάποια πληροφορία για το ποια άλογα θα έρθουν πρώτα στις ιπποδρομίες. Ορισμένοι ευσυνείδητοι φρουροί είχαν προειδοποιήσει τους αρμοδίους εγγράφως για τα συμβαίνοντα στο νοσοκομείο, αλλά ουδείς τους άκουσε.
Σκοτεινές διαδρομές με ναρκωτικά και μυστικές υπηρεσίες
ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ εμπλέκονται και οι μυστικές υπηρεσίες,τη στιγμή που υπήρξαν πληροφορίες ότι τον είχαν χρησιμοποιήσει για δικές τους δουλειές.Μαζί τους και η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ)ορισμένες φήμες τον έφερναν ως πληροφοριοδότη τους. Πολλοί πιστεύουν ότι ο «Αλ Καπόνε» διέφυγε στα Κατεχόμενα και αυτός είναι ο λόγος της ανάμειξης των μυστικών υπηρεσιών.Η «εξαφάνισή» του φαίνεται ότι βολεύει πολλούς, διότι ο εντοπισμός και η σύλληψή του θα δώσει απαντήσεις σε πολλές ερωτήσεις τόσο για τις συνθήκες κράτησής του ως καταδίκου όσο για το πώς είχε καταφέρει να οπλοφορεί και πώς μετά τη δραπέτευσή του εθεάθη να κυκλοφορεί με ένα Rav4.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας συγκαλεί Υπουργικό Συμβούλιο και στην αρχή καλύπτει τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χρυσοστομίδη, αφήνει όμως ακάλυπτη την ηγεσία της κυπριακής Αστυνομίας. Ο υπουργός υπό το βάρος των αποκαλύψεων αναγκάζεται τελικά σε παραίτηση, καταγγέλλοντας και αυτός με τη σειρά του την ηγεσία της Αστυνομίας, καθώς και τους υπευθύνους των φυλακών.
Εδώ βρίσκεται το παράδοξο. Ενας υπουργός, ο οποίος είναι πολιτικός προϊστάμενος και της ηγεσίας της Αστυνομίας και της διεύθυνσης των φυλακών, κατηγορεί τους υφισταμένους του ότι περίπου «του την είχαν στήσει» για να τον εξοντώσουν πολιτικά. Η παραίτησή του, πάντως, μαζί με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για όσα συνέβησαν προκάλεσαν τη συμπάθεια των πολιτικών κομμάτων, τα οποία ωστόσο άρχισαν να στοχεύουν τον πρόεδρο της Κύπρου για τους εν γένει χειρισμούς του και κυρίως για τους χειρισμούς στο Κυπριακό. Τόσο ο παραιτηθείς υπουργός όσο και τα άλλα κόμματα κάλεσαν τον πρόεδρο της Κύπρου να «βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο», διώκοντας ποινικά και πειθαρχικά όσους φέρουν ευθύνη για τη δράση του ισοβίτη.