Ο κ. Γ. Παπανδρέου μελετά αλλαγές προσώπων ώστε να «κάψει» την αναμενόμενη αναδόμηση της κυβέρνησης

Η Χαριλάου Τρικούπη ανασχηματίζεται

ΣΕΝΑΡΙΑ ανασχηματισμού της «σκιώδους» κυβέρνησης ταράζουν τις γιορτινές ημέρες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ, παρά τις επίσημες διαψεύσεις ότι τέτοιες σκέψεις δεν υπάρχουν. «Ο Παπανδρέου δεν πρόκειται να κάνει αλλαγές ως τις ευρωεκλογές» επισημαίνει ένας από τους στενούς του συνεργάτες. Ωστόσο, η ονοματολογία δίνει και παίρνει, ενώ οι φήμες ότι ο κ. Κ. Καραμανλής ετοιμάζει ευρύ ανασχηματισμό σε κυβέρνηση και κράτος υποδαυλίζουν συζητήσεις περί συμβατότητας των πολιτικών εκπροσώπων με το προφίλ της νέας κυβέρνησης και ιδίως του υπουργού Οικονομίας και της «σκιάς» του. Αναμφιβόλως, για το επιτελείο του κ. Γ. Παπανδρέου προτεραιότητα για το προσεχές διάστημα αποτελεί το πώς θα «κάψουν» τον ανασχηματισμό του κ. Καραμανλή.

ΣΕΝΑΡΙΑ ανασχηματισμού της «σκιώδους» κυβέρνησης ταράζουν τις γιορτινές ημέρες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ, παρά τις επίσημες διαψεύσεις ότι τέτοιες σκέψεις δεν
υπάρχουν. «Ο Παπανδρέου δεν πρόκειται να κάνει αλλαγές ως τις ευρωεκλογές» επισημαίνει ένας από τους στενούς του συνεργάτες. Ωστόσο, η ονοματολογία δίνει και παίρνει, ενώ οι φήμες ότι ο κ. Κ. Καραμανλής ετοιμάζει ευρύ ανασχηματισμό σε κυβέρνηση και κράτος υποδαυλίζουν συζητήσεις περί συμβατότητας
των πολιτικών εκπροσώπων με το προφίλ της νέας κυβέρνησης και ιδίως του υπουργού Οικονομίας και της «σκιάς» του. Αναμφιβόλως, για το επιτελείο του κ. Γ. Παπανδρέου προτεραιότητα για το προσεχές διάστημα αποτελεί το πώς θα «κάψουν» τον ανασχηματισμό του κ. Καραμανλή.

Στο ΠαΣοΚ αναγνωρίζουν την εργατικότητα της κυρίας Λούκας Κατσέλη, της καταλογίζουν όμως ελαφρύ πολιτικό προφίλ και μια προδιάθεση αποχής από την καθημερινή αντιπαράθεση με τον κ. Γ.Αλογοσκούφη. Ανθρωποι οι οποίοι βρίσκονται κοντά της λένε ότι «η Λούκα δεν βγαίνει στα κανάλια γιατί δεν την καλούν, όχι επειδή δεν θέλει» και ότι ενοχλείται από μια κριτική που αδικεί τη δουλειά της. Τα σενάρια για τους πιθανούς μνηστήρες της θέσης της δεν ενισχύουν την αυτοπεποίθησή της.

Ζητείται «τσάρος»της οικονομίας
Το πρόσωπο το οποίο αναζητούν για να του αναθέσουν τα θέματα της οικονομίας θα πρέπει να έχει κύρος στην Ελλάδα και διασυνδέσεις στο εξωτερικό. Τα ονόματα όμως που ακούγονταιαπό αυτό της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου και του κ. Μιχ.Χρυσοχοΐδη ως του εκπροσώπου Τύπου κ. Γ.Παπακωνσταντίνου – είτε δεν συγκεντρώνουν την απαραίτητη συναίνεση στο εσωτερικό του κόμματος είτε δεν επιθυμούν οι ίδιοι τη μετακίνησή τους. Εδικώς, ο κ. Παπακωνσταντίνου προσπαθεί να διαλύσει τις σχετικές φήμες λέγοντας σε όσους τον ρωτούν ότι «είμαι πολύ καλά εδώ που βρίσκομαι», ωστόσο πληροφορίες του παρασκηνίου τον θέλουν να μετακινείται στη θέση της κυρίας Κατσέλη αμέσως μόλις βρει ο κ. Παπανδρέου έναν αξιοπρεπή εκπρόσωπο Τύπου για να τον αντικαταστήσει.

Κάποιοι κύκλοι θεωρούν ότι ο μοναδικός κατάλληλος για να χειριστεί το χαρτοφυλάκιο της οικονομίας, στην περίπτωση που το ΠαΣοΚ γίνει κυβέρνηση, είναι ο κ. Ευ.Βενιζέλος, ο οποίος όμως αφενός κρατά κλειστά τα χαρτιά του αφετέρου ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν ότι το ΠαΣοΚ έχει να διανύσει δύσκολο δρόμο προς την κατάκτηση της εξουσίας.

Το «σενάριο» Λουκάς Παπαδήμος, ανεξαρτήτως των διαθέσεων και των επιθυμιών του ιδίου, έχει φανατικούς υπέρμαχους, αλλά προκαλεί και αντισυσπειρώσεις στελεχών, τα οποία επισημαίνουν ότι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να διαθέτει περγαμηνές τεχνοκράτη, αλλά δεν έχει δοκιμαστεί σε πολιτικό ρόλο και επιπλέον, λένε οι ίδιες πηγές, ο κ. Παπανδρέου έχει δηλώσει σε κομματικές συζητήσεις ότι θα επιλέξει πολιτικό πρόσωπο για τη θέση του υπουργού Οικονομίας.

Στο στόχαστρο της εσωτερικής κριτικής δεν βρίσκεται μόνον η κυρία Κατσέλη. Γκρίνια υπάρχει και για άλλους πολιτικούς εκπροσώπους και κυρίως για τους κκ. Β.Εξαρχο (Αγροτικής Ανάπτυξης), Γ.Φλωρίδη (Υγείας) και για την κυρία Αντζελα Γκερέκου (Τουρισμού). Στον τομέα Αγροτικού, ενώ έχει γίνει δουλειά, εκτιμάται ότι αυτή δεν προβάλλεται όσο πρέπει. Στον χώρο της Υγείας, όπου επικρατεί μεγάλη αναστάτωση, λέγεται ότι ο κ. Δ.Αβραμόπουλος δεν δέχεται το «μαρκάρισμα» το οποίο θα αναμενόταν από ένα στέλεχος της εμβέλειας και της εμπειρίας του κ. Φλωρίδη. Για την κυρία Γκερέκου οι πιο επιεικείς ψιθυρίζουν ότι πληρώνει τα σπασμένα της εύνοιας που θεωρείται ότι έλαβε από τον πρόεδρο του κόμματος. Παραδόξως, πιo θετικό είναι το κλίμα για τρία στελέχη τα οποία ξεκίνησαν χωρίς τις περγαμηνές των κορυφαίων στελεχών, αλλά στο περιβάλλον του κ. Παπανδρέου θεωρούνται επιτυχημένα! Πρόκειται για τους κκ. Ντ.Ρόβλια (ο οποίος δεν είναι πολιτικός εκπρόσωπος αλλά θεωρείται «φαβορί» σε περίπτωση αλλαγών), Σπ.Κουβέλη και την κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου . «Πολύ δραστήριος» χαρακτηρίζεται ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ενώ στην Παιδεία υπάρχει μια αμφιθυμία στις θέσεις, η οποία επηρεάζει την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου. Με τους υπόλοιπους «σκιώδεις» ( Α.Λοβέρδο, Μαρία Δαμανάκη , Ι.Μαγκριώτη, Ν.Σηφουνάκη, Ελπίδα Τσουρή ) οι σχέσεις είναι ομαλές.

Ο κίνδυνος της εσωστρέφειας
Ολες αυτές οι συζητήσεις πάντως δεν λαμβάνουν επίσημη μορφή. Ορισμένοι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου το πολύ πολύ να παραδεχτούν ότι αν προκύψει ανάγκη θα γίνουν διορθωτικές αλλαγές, ενώ έμπειρα στελέχη μεταδίδουν ότι ένας ανασχηματισμός αυτή την περίοδο, κατά την οποία το ΠαΣοΚ ανεβαίνει, θα προκαλέσει άχρηστη εσωστρέφεια στο κόμμα. Η εκτίμηση των περισσοτέρων στελεχών είναι ότι οι εκλογές δεν θα αργήσουν· θεωρούν πιθανό να κερδίσει την αυτοδυναμία το ΠαΣοΚ· έχουν επίγνωση όμως ότι τότε θα ξεκινήσει ο γολγοθάς τους. Πάντως, στο ΠαΣοΚ υπάρχει ανησυχία, καθώς συζητείται ότι οι δημοσκοπήσεις του δίνουν μεν το προβάδισμα αλλά δεν δείχνουν και ρεύμα εμπιστοσύνης, όπως και ότι η ανοχή του κόσμου είναι ελάχιστη. Ορισμένοι εκφράζουν βαθύτερες ανησυχίες: ότι το ΠαΣοΚ αντιμετωπίζει συγκυριακά κάποια θέματα, αλλά δεν παρουσιάζει ένα συνεκτικό πρόγραμμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk