Εξι πρόσωπα και έξι γρίφους καλείται να διαχειριστεί τις προσεχείς είκοσι ημέρες ο Πρωθυπουργός, για να καταλήξει στο νέο κυβερνητικό σχήμα που θα ανακοινώσει στις αρχές Ιανουαρίου και με το οποίο θα πορευθεί ως τις εκλογές. Παρά τις φήμες που κυκλοφορούσαν έντονα την περασμένη εβδομάδα πως ο ανασχηματισμός μπορεί να ανακοινωθεί αύριο, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν τέτοιο ενδεχόμενο τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «ανασχηματισμός και γαλοπούλες δεν πάνε μαζί, αλλά ούτε και ορκωμοσία υπουργών με κάλαντα»! Ολα δείχνουν λοιπόν πως η νέα κυβέρνηση θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, αμέσως μετά τα Θεοφάνια, αλλά με πληθώρα υπουργών και υφυπουργών να σφαγιάζονται σαν γαλοπούλες! Ο κ. Κ. Καραμανλής προβληματίζεται ακόμη για το πώς θα διαχειριστεί τους κκ. Γ. Αλογοσκούφη, Χρ. Φώλια , Ευ. Μεϊμαράκη, Αντ. Σαμαρά, Πρ. Παυλόπουλο και Α.Σπηλιωτόπουλο που θα είναι τα πρόσωπα-«κλειδιά» του ανασχηματισμού. Φαίνεται όμως πως έχει οριστικά αποφασίσει αλλαγές στα υπουργεία Οικονομίας, Ανάπτυξης, Αμυνας, καθώς και την αντικατάσταση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ευ. Αντώναρου, χωρίς να έχει ακόμη καταλήξει σε ποιους θα εμπιστευθεί αυτά τα αξιώματα στο μέλλον, όπως και το χαρτοφυλάκιο του νεότευκτου υπουργείου Περιβάλλοντος.
▅ Το νέο σχήμα
Από τις κινήσεις του Πρωθυπουργού τις τελευταίες ημέρες φαίνεται καθαρά πως έχει ήδη καταλήξει σε κάποιες αποφάσεις και έχει ήδη αρχίσει να σκιαγραφεί το νέο του σχήμα χαράσσοντας πρώτα τις γραμμές από τις οποίες δεν πρόκειται να παρεκκλίνει.
Μία από αυτές είναι πως κάποιοι υπουργοί δεν μπορούν στην παρούσα συγκυρία να μετακινηθούν. Δεν μπορεί να μετακινηθεί η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη επειδή δεν το επιθυμεί η ίδια- και ο κ. Καραμανλής θα σεβαστεί την επιθυμία της. Η υπουργός προγραμματίζει ήδη τα ταξίδια της για τον Ιανουάριο και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ως προεδρεύουσα στον ΟΑΣΕ, ενώ προετοιμάζει και την πρώτη επαφή της με αξιωματούχους της νέας κυβέρνησης Ομπάμα. Δεν θα μετακινηθεί επίσης ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ.Σουφλιάς, έστω κι αν το υπουργείο του «αποψιλωθεί» από κάποιες αρμοδιότητες λόγω της δημιουργίας αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος που ο ίδιος έχει προαναγγείλει. Δεν θα μετακινηθούν ο κ. Ευρ.Στυλιανίδης και ο κ. Κ.Χατζηδάκης επειδή χειρίζονται θέματα που δεν επιτρέπουν πειραματισμούς με νέα πρόσωπα για να μην τεθούν σε κίνδυνο οι μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζονται (τροποποίηση του συστήματος των πανελλαδικών εξετάσεων, ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής κ.λπ.). Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μετακινηθεί και ο υπουργός Υγείας κ. Δ.Αβραμόπουλος , παρ΄ ότι ο ίδιος το επιθυμεί, επειδή έσπευσε να το ζητήσει δημοσίως και θα θεωρηθεί πως προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού.
▅ Οι δύσκολες εξισώσεις
Ολες οι άλλες θέσεις υπουργών θα πρέπει να θεωρούνται επισφαλείς, ενώ υπάρχουν έξι περιπτώσεις που τον προβληματίζουν ιδιαίτερα καθώς δεν είναι εύκολη η αλλαγή φρουράς στα συγκεκριμένα αξιώματα. Συγκεκριμένα: 1 Ο κ. Κ. Καραμανλής δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα αντικαταστήσει τον κ. Γ. Αλογοσκούφη από το υπουργείο Οικονομίας, παρ΄ ότι ο ίδιος δείχνει την τελευταία περίοδο ιδιαίτερη κόπωση αλλά και απογοήτευση από τις εσωκομματικές επιθέσεις και ζητεί να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του. Ωστόσο ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται διστακτικός, αφενός επειδή δεν έχει βρει τον ιδανικό αντικαταστάτη του και αφετέρου επειδή τα προβλήματα της οικονομίας και ιδιαίτερα η ικανότητα δανεισμού της χώρας από το εξωτερικό θα επιδεινωθούν εντός του 2009. «Δεν μπορεί να σταθεί εκεί άλλος υπουργός χωρίς εμπειρία» έχει εκμυστηρευθεί ο κ. Καραμανλής σε συνεργάτες του, αναγνωρίζοντας όμως ταυτόχρονα πως ο ανασχηματισμός θα αποτύχει αν δεν αλλάξει ο υπουργός Οικονομίας.
2 Συντονισμένες επιθέσεις και κριτική δέχεται τις τελευταίες εβδομάδες ένα από τα ως τώρα ακλόνητα πρόσωπα της κυβέρνησης, ο κ. Πρ. Παυλόπουλος, για τον οποίο οι συνάδελφοί του υποστηρίζουν πως είναι καλός για υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, αλλά όχι και για υπουργός Δημόσιας Τάξης. Επειδή θα ακουστεί κωμικό το να υπάρξει εκ νέου διαχωρισμός των υπουργείων, ο Πρωθυπουργός μελετά πλέον σοβαρά την πιθανότητα μετακίνησής του σε άλλο υπουργείο, ιδιαίτερα μετά τα πολύ αργά ανακλαστικά που έδειξαν ο ίδιος και η Αστυνομία την Πέμπτη, μετά τον τραυματισμό του μαθητή στο Περιστέρι. Είναι πιθανό να προταθεί στον κ. Παυλόπουλο το αξίωμα του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπουργού Επικρατείας ή το υπουργείο Δικαιοσύνης διατηρώντας τις αρμοδιότητες του υπουργού Επικρατείας.
3Ο κ. Καραμανλής φαίνεται πως έχει επίσης αποφασίσει να μετακινήσει από τη θέση του τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκη είτε προς ένα παραγωγικό υπουργείο (όπως το υπουργείο Ανάπτυξης ή το υπουργείο Εσωτερικών αν κριθεί τελικώς πως πρέπει να μετακινηθεί ο κ. Πρ. Παυλόπουλος), είτε επιστρέφοντας στο κόμμα, αν η επιστροφή του συνδυαστεί με την ανάθεση επιτελικών καθηκόντων στην κυβέρνηση. Την περασμένη εβδομάδα είχε προγραμματιστεί μία συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο, γεγονός που αποτελεί σαφέστατη ένδειξη αλλαγής φρουράς στο Πεντάγωνο. Την αποχώρηση του κ. Μεϊμαράκη επιβεβαιώνει επίσης η ματαίωση της επίσκεψης του γάλλου υπουργού Αμυνας στην Αθήνα που είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Πέμπτη. Το πρόβλημα είναι πως ο κ. Καραμανλής θα πρέπει τώρα να βρει έναν νέο υπουργό Αμυνας, ο οποίος δεν πρέπει να έχει ηγετικές βλέψεις και να μπορεί να συνεργάζεται με την υπουργό Εξωτερικών σε περιόδους κρίσης. Στα παρασκήνια κυκλοφορεί το όνομα του κ. Γ. Αλογοσκούφη αν μετακινηθεί από το Οικονομίας, όπως και του κ. Αν.Παπαληγούρα που ανέλαβε τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Ναυτιλίας. 4 Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν πως τον Ιανουάριο θα αποχωρήσει από το αξίωμα του κυβερνητικού εκπροσώπου ο κ. Ευ. Αντώναρος, αναλαμβάνοντας τα ηνία μεγάλης δημόσιας επιχείρησης εισηγμένης στο Χρηματιστήριο. Αυτή θα είναι μάλλον και η μεγαλύτερη έκπληξη του ανασχηματισμού καθώς, σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, επικρατέστερος για να αναλάβει τη νευραλγική αυτή θέση φέρεται ο υπουργός Τουρισμού κ. Α. Σπηλιωτόπουλος! Ο προκάτοχος του κ. Θ.Ρουσόπουλου φαίνεται πως έχει αποκαταστήσει πλήρως τις σχέσεις του με τον κ. Κ. Καραμανλή και, αν δεν δεχθεί το αξίωμα αυτό ο κ. Πρ. Παυλόπουλος, ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στους κκ. Α. Σπηλιωτόπουλο και Π.Παναγιωτόπουλο, δείχνοντας προς το παρόν πως προτιμά τον υπουργό Τουρισμού.
5 Παρά το γεγονός ότι πολιτεύεται σε μονοεδρική περιφέρεια (Γρεβενά), ο κ. Καραμανλής φαίνεται πως έχει αποφασίσει να μετακινήσει τον κ. Χρ. Φώλια από το υπουργείο Ανάπτυξης, για να υπάρξει και εκεί το μήνυμα της ανανέωσης. Το ποιος θα τον διαδεχθεί θα εξαρτηθεί από τις «καραμπόλες» που θα προκληθούν στα κορυφαία στελέχη, με πιο πιθανό νέο υπουργό τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη, αν δεν επιστρέψει στη θέση του Γραμματέα της ΝΔ.
6Ο κ. Καραμανλής δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο τη θεσμοθέτηση αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά θα πρέπει να διαχειριστεί τις διαθέσεις του κ. Γ. Σουφλιά, ο οποίος θεωρεί τον τομέα αυτόν δικό του. Θα πρέπει λοιπόν να τοποθετηθεί ένας υπουργός που θα περιφρουρήσει το έργο του προκατόχου του και θα συνεργάζεται αρμονικά μαζί του, ζητούμενο που δεν είναι και το ευκολότερο. Ως πιθανότεροι να αναλάβουν το νέο υπουργείο φέρονται πάντως οι κκ. Π. Παναγιωτόπουλος, Ελ. Ζαγορίτης και Σ. Χατζηγάκης, αν μετακινηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης. ▅ Το άγχος του… αβέβαιου υπουργού
Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν πως αβέβαιο είναι το μέλλον των υπουργών Πολιτισμού κ. Μ. Λιάπη, Δικαιοσύνης κ. Σ. Χατζηγάκη, Απασχόλησης κυρίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά και Ναυτιλίας κ. Αν.Παπαληγούρα, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλ.Κοντός λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου και ο υπουργός ΜακεδονίαςΘράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας. Από την άλλη πλευρά κορυφαίοι υπουργοί και συνεργάτες του επισημαίνουν στον κ. Καραμανλή πως δεν μπορεί στο όνομα της ανανέωσης και μιας απόπειρας σάρωσης της κυβέρνησης να καρατομήσει υπουργούς που δεν έχουν κάνει λάθη στην άσκηση των καθηκόντων τους, δίνοντας την εικόνα πως είναι πρόθυμος να θυσιάσει τους πάντες προκειμένου να περισώσει τη δημοτικότητά του. Πολλοί υποστηρίζουν πως δεν μπορεί να απομακρυνθεί η κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά που ανέλαβε και ολοκλήρωσε την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά ούτε και ο κ. Αν. Παπαληγούρας που ανέλαβε το υπουργείο Ναυτιλίας πριν από δύο μόλις μήνες.
Οι εντός και οι εκτός
Η σφαγή των υφυπουργών και η επέλαση των υποψηφίων
O κ. Καραμανλής αντιλαμβάνεται την ανάγκη υπουργοποίησης όσο το δυνατόν περισσοτέρων βουλευτών που αναμένουν καρτερικά επί χρόνια στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, βλέποντας συναδέλφους τους να εξελίσσονται. Για τον λόγο αυτό έχει ήδη αποκλείσει την υπουργοποίηση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων. Εκτιμάται πως τα νέα πρόσωπα στη νέα κυβέρνηση Καραμανλή θα είναι πάνω από δέκα, αλλά οι βουλευτές που περιμένουν ένα υπουργείο ή υφυπουργείο ξεπερνούν τους 30, γεγονός που δείχνει πως όσο σαρωτικός κι αν είναι ο ανασχηματισμός, θα δημιουργηθεί και πάλι ένας ισχυρός πόλος δυσαρεστημένων.
Εκτός του κ. Π.Δούκα, του οποίου η απομάκρυνση θεωρείται βέβαιη λόγω Βατοπαιδίου, τα πυρά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στρέφονται κυρίως κατά των υφυπουργών που έχουν συμπληρώσει πενταετία στην κυβέρνηση, όπως είναι οι κκ. Ι.Βαληνάκης, Σπ.Ταλιαδούρος , Ι.Παπαθανασίου, Στ. Καλογιάννης, Θ.Ξανθόπουλος, Θ.Νάκος και Γ.Κωνσταντόπουλος . Κάποιοι εξ αυτών όμως θεωρούνται από τον κ. Καραμανλή ιδιαίτερα ικανοί και μελετάται η αναβάθμισή τους σε υπουργούς, εφόσον οι προϊστάμενοί τους αντικατασταθούν (πιθανότερη θεωρείται η αναβάθμιση των κκ. Ι. Παπαθανασίου και Γ. Κωνσταντόπουλου). Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στις θέσεις τους θα παραμείνουν οι υφυπουργοί: Υγείας κ. Γ.Παπαγεωργίου, Δημόσιας Τάξης κ. Π.Χηνοφώτης, Οικονομίας κκ. Ν. Λέγκας και Αντ. Μπέζας, Εσωτερικών κ. Χρ.Ζώης , Αμυνας κ. Κ.Τασούλας, Παιδείας κ. Α. Λυκουρέντζος και ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Θ.Ξανθόπουλος, ενώ αβέβαιο είναι το μέλλον των κκ. Θ.Κασσίμη, Ι.Πλακιωτάκη, Σπ.Ταλιαδούρου, Σοφίας Καλαντζάκου , Ι. Ιωαννίδη και Π. Καμμένου.
Το μέγεθος του προβλήματος που θα έχει να αντιμετωπίσει ο κ. Καραμανλής, μετά τον ανασχηματισμό, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα γίνεται εύκολα αντιληπτό με μια απλή καταγραφή των βουλευτών που περιμένουν να μπουν στην κυβέρνηση, με ορισμένους εξ αυτών μάλιστα να διαμηνύουν ήδη πως η μη αξιοποίησή τους θα αποτελέσει αιτία πολέμου.
Χαρτοφυλάκιο αναμένει ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής που ερεύνησε την υπόθεση του Βατοπαιδίου κ. Χρ.Μαρκογιαννάκης , ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Π. Παναγιωτόπουλος, αλλά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας κ. Μιλτ.Βαρβιτσιώτης.
Χαρτοφυλάκιο αναμένουν και οι βουλευτές που απομακρύνθηκαν από την κυβέρνηση μετά τις εκλογές του 2007, βλέποντας από τότε άλλους συναδέλφους τους να επιστρέφουν. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι κκ. Β.Πολύδωρας, Β.Μαγγίνας, Μ.Κεφαλογιάννης, Γ.Καλαντζής, Γ.Γιακουμάτος, Αθ.Γιαννόπουλος, Α.Λιάσκος και Π.Σκανδαλάκης. Μια ευκαιρία στην κυβέρνηση αναμένει επίσης ο γενικός γραμματέας της ΚΟ κ. Ι.Τραγάκης, καθώς και οι κκ. Κ.Μητσοτάκης, Κ.Γκιουλέκας, Μ.Παπαδόπουλος, Μ.Χαρακόπουλος , Ι.Τζαμτζής, Θ.Καράογλου , Ι.Γιαννέλης, Ν.Δένδιας κ.ά.