Μικροκλοπές έκανε ο Μπάφετ! Ο διάσημος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ (φωτογραφία) ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, εξομολογήθηκε στην επίσημη βιογράφο του ότι έκανε μικροκλοπές όταν ήταν έφηβος!

Στο βιβλίο των 960 σελίδων με τίτλο «Τhe Snowball» η συγγραφέας Αλις Σρέντερ καταγράφει το πώς ο Μπάφετ δημιούργησε την αμύθητη περιουσία του, κυνηγώντας το χρήμα από μικρό παιδί. Παράλληλα αναφέρεται στις διάσημες ιδιοτροπίες του και σε άγνωστα περιστατικά. Γεννήθηκε το 1930 στην Ομάχα της Πολιτείας Νεμπράσκα των ΗΠΑ. Μαζί με συμμαθητές του από το γυμνάσιο έκλεβαν αθλητικά είδη από ένα κατάστημα «Sears». «Αδειάζαμε το μαγαζί!» θυμάται ο «σοφός της Ομάχα». Τα περιστατικά που αφηγείται συνέβησαν πριν από 60 και πλέον χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 1940.

Ισχυρό πακέτο δαπανών μελετά ο Ομπάμα Ο Μπαράκ Ομπάμα μελετά πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας που θα αγγίζει τα 850 δισ. δολάρια, ή το 6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, πολύ περισσότερο από τα ποσά που μελετούν οι Ευρωπαίοι. «Οι συνεργάτες του Ομπάμα πιστεύουν ότι είναι απαραίτητη η δαπάνη του ποσού αυτού,που αντιστοιχεί περίπου στο 6% του συνολικού αμερικανικού ΑΕΠ (14 τρισ.δολάρια), προκειμένου να δημιουργηθεί ικανός αριθμός θέσεων εργασίας,να τονωθεί η κατανάλωση και να ξαναρχίσει να “κινείται” η οικονομία» δήλωσε χαρακτηριστικά συνεργάτης του νέου προέδρου.

Με νέα μείωση της παραγωγής του ο ΟΡΕC θέλει να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου Κατά 9% αποφάσισε να περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου ο Οργανισμός Πετρελαιο-Εξαγωγικών Κρατών (ΟΡΕC) από την 1η Ιανουαρίου. Η συνολική παραγωγή των χωρώνμελών του, που αποτελεί το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, θα έχει έτσι περιοριστεί από τον Σεπτέμβριο ως τον Ιανουάριο κατά σχεδόν 15%, αφού τα 29.045 εκατ. βαρέλια ημερησίως του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να περιοριστούν στα 24.845 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Στον περιορισμό αυτόν της προσφοράς πετρελαίου θα συμβάλουν και χώρες μη μέλη του ΟΡΕC όπως η Ρωσία, το Καζαχστάν, ή το Αζερμπαϊτζάν. Ο στόχος του ΟΡΕC είναι να στηρίξει τις τιμές πετρελαίου οι οποίες όμως έχουν καταρρεύσει από τη μείωση της ζήτησης, εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης.

Η κρίση απειλεί και την Κίνα Η παγκόσμια κρίση δεν θα αφήσει αλώβητη την οικονομία της Κίνας, εκτίμησαν η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που προέβλεψαν μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας έως και κατά το ήμισυ. Οι οργανισμοί αυτοί θεωρούν ότι «η μεγαλύτερη απειλή που εγκυμονεί η κρίση είναι οι κοινωνικές εξεγέρσεις» στις αναπτυσσόμενες και στις ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη, και ότι η Κίνα μπορεί «να βοηθήσει την παγκόσμια οικονομία» και την ίδια καθώς «η οικονομική κρίση προκαλεί ανεργία και η ανεργία κοινωνικές εξεγέρσεις». Το Πεκίνο φοβάται, αν όχι τις εξεγέρσεις, τουλάχιστον την ανεργία και το κύμα εσωτερικής μετανάστευσης που θα προξενούσε μεγάλη μείωση της ανάπτυξης.

Oι ζημιές των τραπεζών συνεχίζονται Οι ζημιές των μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ δεν έχουν λάβει τέλος. Η Goldman Sachs ανακοίνωσε ζημιές 2,12 δισ. δολαρίων στο τελευταίο τρίμηνο. Είναι το πρώτο ζημιογόνο τρίμηνο που εμφανίζει η τράπεζα από το 1999, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι η νεοϋορκέζικη τράπεζα είχε εμφανίσει κέρδη 3,22 δισ. δολαρίων. Μόλις μία ημέρα μετά, επίσης ζημιές, ύψους 2,2 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε για το ίδιο τρίμηνο και η Μorgan Stanley.

Σε όλες τις χώρες η ανεργία σημειώνει αύξηση. Στη φωτογραφία, γραφείο ευρέσεως εργασίας στη Βρετανία, όπου ανακοινώθηκε ότι οι άνεργοι ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο

Η ανεργία εκτινάσσεται και στη Βρετανία Οι Βρετανοί που έχασαν τη δουλειά τους αυξήθηκαν τον Νοέμβριο, επί δέκατο συνεχή μήνα. Και μάλιστα με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάρτιο του 1991. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των αιτουμένων επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 75.700 τον μήνα που πέρασε και ο συνολικός αριθμός των ανέργων υπερέβη τον σημαντικό ψυχολογικά αριθμό τού ενός εκατομμυρίου. Είναι η πρώτη φορά από το 2001, δηλαδή από την ύφεση που προκάλεσε το σκάσιμο της «φούσκας» του Ιnternet, που οι άνεργοι στη Βρετανία ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η κατάσταση στη βρετανική αγορά εργασίας θα βαίνει επιδεινούμενη επί δύο ακόμη χρόνια! «Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη» τονίζουν.