Την περασμένη Τρίτη, χωρίς κανένας να το αντιληφθεί, μια ομάδα νεαρών κατέλαβε το στούντιο της ΕΡΤ την ώρα των ειδήσεων της ΝΕΤ και διέκοψε τη ροή του προγράμματος κατά τη διάρκεια μετάδοσης της ομιλίας του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Οι νεαροί, που δήλωσαν «καλλιτέχνες και άνθρωποι του πνεύματος», διέκοψαν το πρόγραμμα και ανάρτησαν πανό με τα συνθήματα «Αποφυλάκιση όλων των συλληφθέντων» και «Σταματήστε να κοιτάτε- βγείτε όλοι στους δρόμους».

Οπως έγινε γνωστό, οι νεαροί είχαν μπει μεμονωμένα στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης ως επισκέπτες και κάποιοι από αυτούς έφτασαν ως το γραφείο του προέδρου της ΕΡΤ κ. Χρ. Παναγόπουλου, από τον οποίο ζήτησαν την άδεια να εκφράσουν με αυτόν τον τρόπο τη διαμαρτυρία τους για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Οταν εκείνος αρνήθηκε, τον εμπόδισαν να μεταβεί στο στούντιο όπου μια άλλη ομάδα είχε καταλάβει τα μηχανήματα και είχε στρέψει τις κάμερες πάνω τους. Οι νεαροί μοίρασαν επίσης φυλλάδιο με τους λόγους που τους οδήγησαν στην κατάληψη.

Η στάση της ΕΡΤ
Η αντίδραση της ΕΡΤ κρίνεται από πολλούς δυσανάλογη σε σχέση με την έκταση και τη σημασία του γεγονότος. Αφού οι 10 ιδιωτικοί φρουροί, καθώς και αστυνομικοί που βρίσκονταν έξω από το κτίριο της ΕΡΤ δεν μπόρεσαν καν να αντιληφθούν την είσοδο των νεαρών, δίνοντας την εικόνα μιας επιχείρησης-«ξέφραγο αμπέλι», ο κ. Παναγόπουλος εμφανίστηκε στους τηλεοπτικούς δέκτες και ζήτησε συγγνώμη για τη διακοπή. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ δήλωσε ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για το επεισόδιο, ενώ έκανε λόγο για «οργανωμένη ενέργεια,πέρα από οποιαδήποτε κοινωνική ανοχή και διάσταση διαμαρτυρίας» και είπε ότι πρόκειται «για μεθοδευμένη εισβολή ομάδας χωρίς κοινωνική εκπροσώπηση». «Ηταν άνθρωποι που ήξεραν να χειρίζονται κοντρόλ,μηχανήματα και κάμερες» τόνισε ο κ. Παναγόπουλος, υποδηλώνοντας το προφανές.

Ο πρόεδρος της κρατικής τηλεόρασης είπε ότι υπέβαλε την παραίτησή του τηλεφωνικά και ο υπουργός κ. Πρ.Παυλόπουλος , επίσης τηλεφωνικά, δεν την έκανε δεκτή, προσθέτοντας ακόμη μία στις παραιτήσεις των τελευταίων ημερών που υποβάλλονται χωρίς να γίνουν δεκτές. Παράλληλα με τον κ. Παναγόπουλο ανακοινώθηκε ότι υπέβαλε παραίτηση ο διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης της ΕΡΤ κ. Δ.Μιχαλέλης, η οποία επίσης δεν έγινε δεκτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες καταλήψεις έγιναν και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπως για παράδειγμα στον Αθήνα 9,84, χωρίς αυτές να οδηγήσουν σε έκτροπα ή παραιτήσεις.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Καταδικάζοντας το επεισόδιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ.Αντώναρος είπε ότι πρόκειται για «προσπάθεια κάποιων ακραίων στοιχείων να καταλύσουν την εύρυθμη και ανεξάρτητη λειτουργία ενός μέσου μαζικής ενημέρωσης και μάλιστα με δημόσιο χαρακτήρα». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Γ.Παπακωνσταντίνου , αφού τόνισε ότι «παρόμοιες ενέργειες,τις οποίες έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες και σε άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης,δεν μπορούν να είναι αποδεκτές ως μέθοδος δημοσιοποίησης απόψεων», είπε ότι τα γεγονότα που συνέβησαν στην ΕΡΤ « είναι δυστυχώς άλλη μία απόδειξη της διάλυσης της επιχείρησης επί Νέας Δημοκρατίας».

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση για το επεισόδιο στην οποία επισημαίνεται ότι «ως μία από τις πολλές μορφές δράσης,δεν μπορείς να την αποκλείσεις». Ο Συνασπισμός σε ανακοίνωσή του τόνιζε ότι ειρηνικές διαμαρτυρίες νέων «δεν μπορεί παρά να γίνονται από όλους μας δεκτές με συμπάθεια και κατανόηση».

«Το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης δεν μπορεί να παραβιάζεται από αυτόκλητους δημοκράτες οι οποίοι στο όνομα της Δημοκρατίας καταλύουν κάθε έννοιά της» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ.