ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ελληνες, κλασικοί και πρωτοπόροι

Ευρύτατο φάσμα επιλογών υπάρχει στις εικαστικές τέχνες κατά την περίοδο των εορτών. Από κλασικές και κάπως «ασφαλείς» επιλογές ως την αιχμή της σύγχρονης δημιουργίας και από μεγάλες εκθέσεις στιβαρών μουσείων ως ατομικές εκθέσεις νέων καλλιτεχνών. Εδώ προτείνεται μια επιλογή από όλα και για όλους- δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν γίνονται και πολλές ακόμη αξιόλογες εκθέσεις. Εργα ελλήνων ζωγράφων από την πλούσια συλλογή της Εθνικής Τράπεζας παρουσιάζει η Εθνική Πινακοθήκη ως τις 22 Μαρτίου 2009.

Ευρύτατο φάσμα επιλογών υπάρχει στις εικαστικές τέχνες κατά την περίοδο των εορτών. Από κλασικές και κάπως «ασφαλείς» επιλογές ως την αιχμή της σύγχρονης δημιουργίας και από μεγάλες εκθέσεις στιβαρών μουσείων ως ατομικές εκθέσεις νέων καλλιτεχνών. Εδώ προτείνεται μια επιλογή από όλα και για όλους- δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν γίνονται και πολλές ακόμη αξιόλογες εκθέσεις.

Ελληνες ζωγράφοι στην Πινακοθήκη
Εργα ελλήνων ζωγράφων από την πλούσια συλλογή της Εθνικής Τράπεζας παρουσιάζει η Εθνική Πινακοθήκη ως τις 22 Μαρτίου 2009. Τα έργα που εκτίθενται, ανάμεσά τους μοναδικά έργα του Νικηφόρου Λύτρα, του Βώκου, του Πανταζή, του Γαλάνη, του Παρθένη, του Μαλέα, του Τσαρούχη, του Διαμαντόπουλου, του Τσίγκου κ.ά., καταφέρνουν να εικονογραφήσουν την ιστορία της νεότερης ελληνικής τέχνης. Πρόκειται για μια έκθεση ευχάριστη αλλά και επιμορφωτική- με αναπόφευκτο «ελληνικό» ενδιαφέρον -, αλλά και μια ευκαιρία να γνωρίσει το ελληνικό κοινό τους θησαυρούς της ελληνικής τέχνης που κατάφερε να συγκεντρώσει στον ενάμιση αιώνα ζωής της η Εθνική Τράπεζα. Εθνική Πινακοθήκη,Βασ.

Κωνσταντίνου 50,Αθήνα,τηλ.210

7235.937,www.nationalgallery.gr Αναδρομική της Μπίας Ντάβου
Αναδρομική έκθεση της εξόχως σημαντικής καλλιτέχνιδας Μπίας Ντάβου παρουσιάζει το ΕΜΣΤ (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) ως την 1η Μαρτίου 2009. Η Μπία Ντάβου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1932 και πέθανε στην ίδια πόλη το 1996. Πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις, από τη δεκαετία του 1960, και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές, ανάμεσά τους στις περίφημες «Πανελλήνιες εκθέσεις», αλλά και σε διεθνείς μπιενάλε. Η έκθεση του ΕΜΣΤ αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει ένα ευρύτατο κοινό το έργο αυτής της ελληνίδας πρωτοπόρου. Η έκθεση προσφέρει το επιπλέον πλεονέκτημα ότι πραγματοποιείται στον νέο, εξαιρετικό χώρο του ΕΜΣΤ, στο Ωδείο Αθηνών, όπου κανείς μπορεί να δει και επιλογές από τη μόνιμη συλλογή του μουσείου. ΕΜΣΤ,Κτίριο Ωδείου Αθηνών,Βασ. Γεωργίου Β Δ 17-19 και Ρηγίλλης, Αθήνα,τηλ.210 9242.111-2,www. emst.gr Αναδρομική Γιώργου Ζογγολόπουλου
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη αναδρομική του Γιώργου Ζογγολόπουλου μετά τον θάνατο του γλύπτη το 2004. Φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ως τις 31 Ιανουαρίου 2009, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου και τη Συλλογή Πορταλάκη. Από τους έλληνες γλύπτες ο Γιώργος Ζογγολόπουλος είναι σίγουρα ένας από τους σημαντικότερους. Και στη μακρά πορεία του πάλεψε με όλες τις κατευθύνσεις και ανανεώθηκε τόσες φορές, σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους του, οι οποίοι επαναπαύονται σε κάτι που κάποια στιγμή τους φαίνεται επιτυχημένο. Η αναδρομική έκθεση στο Μέγαρο Μουσικής επιχειρεί να δώσει μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα του τόσο πλούσιου σε ευρηματικότητα και εύρος έργου του, όπως και της χαρισματικής προσωπικότητάς του. Εκτός από τα εμβληματικά έργα της μακράς πορείας του γλύπτη, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν για πρώτη φορά σχέδια και προσχέδια, προπλάσματα, αρχιτεκτονικές μελέτες αλλά και μια σειρά έργα ζωγραφικής, εν πολλοίς άγνωστα στο κοινό. Η αναδρομική έκθεση περιλαμβάνει 54 γλυπτά, 28 ζωγραφικά έργα, καθώς και 56 σχέδια αρχιτεκτονικά και προσχέδια γλυπτών. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,Βασ. Σοφίας και Π.Κόκκαλη,τηλ.210 7290.174,www.megaron.gr Συλλογή Εμφιετζόγλου

Εργο του Παντελή Λαζαρίδη στο Μουσείο Μπενάκη

Μια πολύ καλή πρόταση για κάποια Κυριακή, αυτές τις ημέρες, είναι η Συλλογή Εμφιετζόγλου, με τη νέα επέκταση του εκθεσιακού χώρου της, όπου στεγάζεται μια επισκόπηση της ελληνικής τέχνης από τον 19ο αιώνα ως πολύ σύγχρονες δημιουργίες. Η συλλογή αριθμεί 750 έργα 260 καλλιτεχνών από τα μέσα του 19ου αιώνα ως σήμερα, από τον Νικόλαο Γύζη στον Τάκι, από τον Κώστα Τσόκλη στον Γιώργο Γυπαράκη και από τη Βάσω Κατράκη στον Αλέξανδρο Αβρανά. Τα έργα είναι αντιπροσωπευτικά ενός ευρύτατου φάσματος της εικαστικής έκφρασης, από τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη χαρακτική ως τις κατασκευές, τη φωτογραφία, το βίντεο και τις εγκαταστάσεις. Στους υπαίθριους χώρους εκτίθενται δείγματα νεότερης γλυπτικής. Για το κοινό ανοίγει τις Κυριακές, ενώ πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα κάθε Τρίτη και Τετάρτη στις 9.45 και στις 11.30.

Συλλογή Εμφιετζόγλου,τέρμα οδού Φοινίκων,Μαρούσι- Ανάβρυτα,τηλ.

210 8027.039,210 8027.026 Ρarkour. Στάσεις, Παραβάσεις και Ελιγμοί
Διακόσια πενήντα, περίπου, έργα του εικαστικού και καθηγητή της Αρχιτεκτονικής Παντελή Λαζαρίδη, που καλύπτουν την περίοδο από το 1961 ως σήμερα, παρουσιάζονται στο ισόγειο και στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη- Κτίριο οδού Πειραιώς, ως τις 11 Ιανουαρίου 2009. Ο τίτλος της έκθεσης, «Ρarkour» (όρος που αναφέρεται στο άθλημα των νέων που με ακροβατικούς ελιγμούς αθλούνται στην υπερπήδηση των φραγμών του δομημένου περιβάλλοντος)- «Στάσεις, Παραβάσεις και Ελιγμοί», υπονοεί τη διαρκή διακινδύνευση και την περιπετειώδη κινητικότητα στη δημόσια σφαίρα και συσχετίζεται με την περίπλοκη προσωπική διαδρομή του Παντελή Λαζαρίδη στα πεδία της καλλιτεχνικής, της ακαδημαϊκής και της πολιτικής δραστηριότητας. Σε επιμέλεια της Εφης Στρούζα, ιστορικού τέχνης και προέδρου του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Κριτικών Τέχνης, η έκθεση πραγματεύεται τη σχέση της τέχνης με την πολιτική συνείδηση του καλλιτέχνη.

Μουσείο Μπενάκη- Κτίριο οδού Πειραιώς,Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου,Γκάζι,τηλ.210 3453.111-3, www.benaki.gr Μotivo του Βασίλη Καρούκ
Στο πλαίσιο της σειράς Οne Week Ρroject, ο Βασίλης Καρούκ θα παρουσιάσει τη νέα μικρή ταινία του με τίτλο «Μotivo». Η πρώτη προβολή θα γίνει την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009 (20.00) και θα ακολουθήσουν προβολές καθημερινά από τις 10 ως τις 16 Ιανουαρίου. Ο Βασίλης Καρούκ είναι ένας εξαιρετικός ζωγράφος της σύγχρονης σκηνής. Ο ζωγράφος αυτός όμως γυρίζει και καταπληκτικές μικρές ταινίες. Η νέα αυτή ταινία, πάντα επηρεασμένη από τον γερμανικό εξπρεσιονισμό, πραγματεύεται το ζήτημα της πληθώρας του πλούτου και της κατανομής του- ζήτημα διαχρονικό όσο και επίκαιρο.

Loraini Αlimantiri Gazonrouge,Βίκτωρος Ουγκό 15,Μεταξουργείο,210 5248.077,

www.gazonrouge.com Lipstick
Για το πιο νεανικό κοινό- αλλά και για όσους βρίσκονται διαρκώς σε αναζήτηση-, την πρώτη τους ατομική έκθεση παρουσιάζουν οι Callas (Λάκης και Αρης Ιωνάς), στην γκαλερί ΑΜΡ, ως τις 31 Ιανουαρίου 2009. Στην έκθεση, αναφορές από τη λαϊκή αρχιτεκτονική, τα rock ΄n΄ roll στερεότυπα και τις πατέντες («do it yourself») μετουσιώνονται σε χειροποίητα κεντήματα και ρούχα, σε μια εγκατάσταση από πλαστικά καφάσια και σε μια in situ εγκατάσταση με γκραφίτι, σχέδια και κατασκευές. Στα εγκαίνια της έκθεσης θα παρουσιαστεί επίσης η νέα τους σειρά ρούχων με την performance «Ciccada Fuzz».

AMP,Επικούρου 26 και Κορίνης,πλ. Κουμουνδούρου,τηλ.210 3251.881, www.a-m-p.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk