Οπερα, συναυλίες, μπαλέτο αλλά και σύνθετα θεάματα είναι μερικές μόνο από τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι φίλοι των αντίστοιχων ειδών για τις ημέρες των εορτών. Κι επειδή, ως γνωστόν, Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, οι προτάσεις μας επεκτείνονται και «εκτός τειχών» για τους ντόπιους αλλά και για όσους βρεθούν στα αναφερόμενα μέρη στο πλαίσιο μιας χειμερινής, εορταστικής απόδρασης. Εχουμε και λέμε… Ο… φασίστας «Ριγολέττος»
Στη φασιστική Ιταλία του 1938 μεταφέρει το αριστούργημα του Τζ. Βέρντι «Ριγολέττος» η νέα παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ο Νίκος Πετρόπουλος, ο οποίος υπογράφει τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια, φιλοδοξεί να προσφέρει στους φιλόμουσους της πρωτεύουσας τη δυνατότητα να προσεγγίσουν τη δημοφιλέστατη όπερα από ένα νέο πρίσμα. Αρωγοί του στην προσπάθεια οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης: ο Λουκάς Καρυτινός, ο οποίος έχει την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης, ο Πέτρος Γάλλιας, που επιμελείται την κινησιολογία- χορογραφία, o Τζιουζέπε ντι Ιόριo στους φωτισμούς και, φυσικά, τα δύο- και σε κάποιες περιπτώσεις τρία- ερμηνευτικά καστ.

Στο πλαίσιο αυτό, στον ρόλο του τίτλου- έναν από τους σημαντικότερους του Βέρντι για βαρύτονοεναλλάσσονται ο Φράνκο Βασάλο και ο Δημήτρης Πλατανιάς, τον Δούκα της Μάντοβας ερμηνεύουν οι τενόροι Ζαν Φρανσουά Μποράς και Αντώνης Κορωναίος, ενώ την Τζίλντα οι υψίφωνοι Ελενα Κελεσίδη , Βασιλική Καραγιάννη και Μαρία Μητσοπούλου.

Παραστάσεις ως τις 30 Δεκεμβρίου και από τις 2 ως τις 6 Ιανουαρίου 2009,στο θέατρο Ολύμπια της οδού Ακαδημίας. Πληροφορίες- εισιτήρια στα τηλ.210

3612.461 και 210 3643.725.

Ο «Δον Κιχώτης»
Δύο αριστουργήματα του Ρομαντισμού, τον «Δον Κιχώτη» και τη «Ζιζέλ», παρουσιάζει στο πλαίσιο του δημοφιλέστατου κύκλου χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών το διεθνούς φήμης Εθνικό Μπαλέτο της Κούβας. Το συγκρότημα που ίδρυσε πριν από 60 χρόνια η περίφημη μπαλαρίνα Αλίσια Αλόνσο – η οποία είναι ως σήμερα επικεφαλής- θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα στον τομέα του κλασικού χορού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σε ό,τι αφορά τον «Δον Κιχώτη» – η υπόθεση του οποίου είναι βεβαίως γνωστή από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Θερβάντες – η χορογραφία των Πετιπά/ Γκόρσκι, βασισμένη στη μουσική του Μίνκους, είναι αυτή που ενέπνευσε την Αλόνσο να δημιουργήσει τη δική της εκδοχή το 1988. Σε συνεργασία με τις Μάρτα Γκαρσία και Μαρία Ελένα Γιορέντε κι έχοντας επίγνωση του πόσο βαθιές ρίζες έχει ο ιππότης της Λα Μάντσα στην ισπανοκουβανική κουλτούρα, η Αλόνσο στάθηκε ιδιαιτέρως στην αυθεντικότητα των παραδοσιακών ισπανικών χορών από τους οποίους άντλησε την έμπνευσή της για το τρίπρακτο μπαλέτο της. Παράλληλα, μια άλλη διαφορά στην προσέγγιση της κουβανέζας μεγάλης κυρίας του χορού είναι ότι αναβαθμίζει τα πρόσωπα του Δον Κιχώτη και του Σάντσο Πάντσα, τα οποία συνήθως κινούνται κάπως δευτερευόντως σε άλλες εκδοχές, που δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην κόρη του πανδοχέα Κίτρι και στον κουρέα Μπαζίλιο.

Η «Ζιζέλ», από την άλλη πλευρά, κατέχει ιδιαίτερη θέση τόσο στο ρεπερτόριο του Εθνικού Μπαλέτου της Κούβας όσο και στην καρδιά της Αλίσια Αλόνσο αφού είναι ένας ρόλος με τον οποίο συνδέθηκε στενά στη διάρκεια της υπέρλαμπρης καριέρας της. «Μια ψυχή που χορεύει» έγραψε κάποτε ο Τύπος για την ερμηνεία της στον εν λόγω ρόλο. Και πραγματικά: η προσέγγισή της – μία από τις δημοφιλέστερες χορογραφικές εκδοχές του γνωστού μύθου καθώς έχει ενταχθεί στο ρεπερτόριο σημαντικών θεάτρων ανά τον κόσμο- τονίζει το ποιητικά μεταφυσικό στοιχείο του λιμπρέτου. Ο «Δον Κιχώτης» παρουσιάζεται ως τις 25/12 και η «Ζιζέλ» από τις 27/12 ως τις 30/12,στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.Πληροφορίες στο τηλ.210 7282.333.

Κάλαντα και καλήμερα

Σκηνή από τη νέα παραγωγή της δημοφιλούς οπερέτας «Οι Απάχηδες των Αθηνών»,στο θέατρο «Ακροπόλ»

Κάλαντα, κάλανδα, καλήμερα, κόλιαντρα, καλημέρι, άσματα του αγερμού…, όπως κι αν είναι γνωστά, τέλος πάντων, τα παιδικά ευχετικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια που χάνουν τις ρίζες τους πολύ παλιά στο παρελθόν θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του καθιερωμένου χριστουγεννιάτικου γκαλά του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Στο πρώτο μέρος της βραδιάς, η Χορωδία Βorda Smiana της Σόφιας- η παλαιότερη της Βουλγαρίας- θα παρουσιάσει χριστουγεννιάτικα τραγούδια από ολόκληρη την Ευρώπη.

Στο δεύτερο μέρος τη «σκυτάλη» θα πάρει το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών Μelos Βrass που θα ερμηνεύσει είτε μόνο του είτε με τη συνδρομή της Βorda Smiana χριστουγεννιάτικες συνθέσεις και κάλαντα από την Ελλάδα: κερκυραϊκά, Δωδεκανήσων, Κρήτης κ.ά.

Στις 23 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης,για τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ.Πληροφορίες στο τηλ.2310 895.800.

«Οι Απάχηδες των Αθηνών»
Τη δημοφιλή οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου «Οι Απάχηδες των Αθηνών» προτείνει για εφέτος η Β Δ Σκηνή της Λυρικής. Ο σκηνοθέτης της νέας παραγωγής Ισίδωρος Σιδέρης έχει επιδιώξει ένα θέαμα που «φλερτάρει» με το μιούζικαλ, με σκοπό να προσεγγίσει το έργο με μια νέα ματιά και να «κλείσει το μάτι» στον θεατή κάθε ηλικίας. Βασισμένοι στο ποιητικό κείμενο του Γιάννη Πρινέα, «Οι Απάχηδες των Αθηνών» αναφέρονται στην αγάπη δύο φτωχών νέων, του Κώστα και της Τιτίκας, στην Αθήνα του Μεσοπολέμου. Ο Κώστας συνειδητοποιεί ότι η σχέση του με τη νεόπλουτη Βέρα δεν έχει μέλλον, καθώς ανήκουν σε διαφορετική κοινωνική τάξη. Μέσα από αντιπροσωπευτικούς κοινωνικούς χαρακτήρες, το κείμενο αναφέρεται στις αντιθέσεις της εποχής και σατιρίζει τη νεόπλουτη αστική τάξη.

Στο θέατρο Ακροπόλ της οδού Ιπποκράτους ως τις 12 Απριλίου 2009. Πληροφορίες- εισιτήρια στα τηλ.210

3643.700 και 210 3608.666.

«Μήδεια» στον Βόλο
Το λυρικό θέαμα «Μαινόμενη Μήδεια», βασισμένο στη Μήδεια του Σαρπαντιέ και στα ομότιτλα θεατρικά του Ευριπίδη, του Σενέκα και του Κορνέιγ, θα παρουσιάσουν στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Βόλου η Ρetit Οp ra du Μonde και το συγκρότημα παλαιάς μουσικής Αlmazis. Την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης έχει ο Ιάκωβος Παππάς, τη σκηνοθεσία και τα σκηνικά υπογράφει ο Βασίλης Αναστασίου, ενώ τη Μήδεια ερμηνεύει η υψίφωνος Εμανουέλ Ιζενμάν.

Στις 5.1.2009 στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Βόλου.