ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Επί 33 χρόνια βρισκόταν κρυμμένος πίσω από την ανωνυμία, ώσπου αποφάσισε ο ίδιος να ομολογήσει, το 2005, ότι ήταν η μυστική πηγή πληροφοριών που οδήγησε τους δύο δημοσιογράφους της «Ουάσιγκτον Ποστ» στην αποκάλυψη του μεγαλύτερου σκανδάλου τηλεφωνικών υποκλοπών στην αμερικανική ιστορία. Ο λόγος για τον πρώην υποδιευθυντή του FΒΙ Μαρκ Φελτ που πέθανε την Πέμπτη σε ηλικία 95 ετών αφού υπέκυψε στα καρδιακά προβλήματα που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια.
«Εγώ είμαι αυτός που συνήθιζαν να αποκαλούν “Βαθύ Λαρύγγι”». Με αυτή τη δήλωση στο αμερικανικό περιοδικό «Vanity Fair» αποκάλυψε την άγνωστη ως τότε ταυτότητα του ανθρώπου που τροφοδοτούσε με εξαιρετικά ακριβείς πληροφορίες τους δημοσιογράφους Μπομπ Γούντγουορντ και Καρλ Μπέρνστιν οι οποίοι δημοσιοποιώντας το σκάνδαλο του Γουότεργκεϊτ προκάλεσαν την πτώση του προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, τον Αύγουστο του 1974.
Πολλές ήταν οι εικασίες περί του προσώπου που βρισκόταν πίσω από την αποκάλυψη της «Ουάσιγκτον Ποστ». Κάποιοι έλεγαν ότι ήταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ, άλλοι ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, όμως οι δύο δημοσιογράφοι είχαν δεσμευθεί να μην αποκαλύψουν την «πηγή» τους παρά μόνο μετά τον θάνατο του Φελτ.
Κατά την 30χρονη θητεία του στο FΒΙ ο Φελτ υπήρξε προστατευόμενος του «κομμουνιστοφάγου» διευθυντή του, του διαβόητου Εντγκαρ Χούβερ. Οταν όμως εκείνος απεβίωσε, τον Μάιο του 1972, ο Φελτ φέρεται να δυσαρεστήθηκε από το γεγονός ότι ο Νίξον δεν τον επέλεξε για αρχηγό. Κατά πολλούς αυτός ήταν ο λόγος που οδήγησε τον Φελτ στην απόφαση να «εκδικηθεί» τον Νίξον δημοσιοποιώντας τις απόρρητες πληροφορίες που είχε ότι στελέχη της CΙΑ και του FΒΙ συνέλεγαν πληροφορίες για λογαριασμό των Ρεπουμπλικανών έχοντας τοποθετήσει κοριούς στα τηλέφωνα της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, η οποία στεγαζόταν στο κτίριο Γουότεργκεϊτ στην Ουάσιγκτον.
Υπό το βάρος των καταιγιστικών αποκαλύψεων ο Νίξον εξανάγκασε δύο από τους συνεργάτες του σε παραίτηση. Στη συνέχεια ένας εξ αυτών έφερε στο φως πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην πράκτορας και επικεφαλής της επιτροπής για την επανεκλογή του Νίξον, Γκόρντον Λίντι, είχε δωροδοκηθεί προκειμένου να πραγματοποιήσει τις υποκλοπές.
Η οικογένεια του Φελτ όπως και κάποιοι ακόμη στις ΗΠΑ θεωρούν ότι το κίνητρό του δεν ήταν το προσωπικό όφελος, αλλά η υπεράσπιση της πατρίδας του από τον κίνδυνο αύξησης της επιρροής των μυστικών υπηρεσιών στην πολιτική ζωή.